Goed slapen: 6 gewoontes om voldoende rust te krijgen

Je hebt voldoende rust nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om goed te kunnen slapen.
Goed slapen: 6 gewoontes om voldoende rust te krijgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel het veel mensen niet echt kan schelen, is goed slapen een essentiële gewoonte om een goede levenskwaliteit te hebben en voldoende rust te krijgen. Deze biologische behoefte die we allemaal ervaren is belangrijk voor fysieke en mentale processen die je gezondheid beïnvloeden.

In feite zou je tussen de zeven en acht uur ononderbroken slaap per dag moeten krijgen, want dat is de juiste hoeveelheid tijd om volledig tot rust te komen.

Daarnaast interfereert het krijgen van minder slaap met belangrijke functies, omdat het lichaam niet in staat zal zijn om deze uit te voeren. Je kunt komen te lijden aan allerlei problemen die invloed hebben op je dagelijks functioneren zoals:

Daarom is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan slaapproblemen en routines uit te proberen die kunnen helpen. We gaan hier vandaag dieper op in dus lees snel verder!

De zes beste routines om voldoende rust te krijgen

Onze moderne levensstijl, technologie en werk zijn enkele van de dingen die slapeloosheid veroorzaken. Hoewel het aan te raden is om goed te slapen om gezond te zijn, zijn er veel mensen die niet genoeg slapen.

Wat nog erger is, is dat sommige mensen erg onverschillig zijn. Ze zijn gewend om maar de helft van de aanbevolen tijd te slapen. Hierdoor neemt het risico op aandoeningen toe en is de productiviteit van deze mensen afgenomen. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

1. Eet lichte maaltijden

Het eten van lichte maaltijden is een manier om goed te slapen en te rusten. Hoewel veel mensen deze tip negeren, kan het eten van irriterende maaltijden leiden tot zure reflux en andere spijsverteringsaandoeningen die het slaappatroon beïnvloeden. Het is belangrijk om minstens twee uur voor het slapen voor het laatst te eten. Het is daarnaast verstandig om:

  • geen ultrabewerkte producten te eten.
  • lichte voedingsmiddelen zoals verse groenten, volkoren producten en mager vlees te eten.

2. Beoefen yoga

Yoga is een van de meest effectieve ontspanningsmethoden om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Door het regelmatig te beoefenen verlaag je de spiervermoeidheid en de emotionele problemen die het gevolg zijn van slapeloosheid.

Welke andere voordelen biedt yoga nog meer? Het is een discipline die vele andere voordelen biedt voor je gezondheid, gewicht en mentale toestand. Het beoefenen van yoga levert de volgende voordelen op:

Lees ook dit artikel:
Yoga als middel tegen depressie

3. Kijk eens goed naar je slaapkamer

Een rustgevende slaapkamer

Een van de sleutels tot goed slapen is het kiezen van een geschikte slaapomgeving. Een plek met achtergrondgeluiden, onregelmatige temperaturen of veel licht zal je niet helpen om te slapen. Daarom moet je je slaapkamer zo inrichten dat deze zo comfortabel mogelijk is.

Bovendien moet je de slaapkamer niet gebruiken als ruimte voor werk of hobby’s. Als je deze dingen uit je slaapkamer houdt, zal dat je hersenen helpen om de slaapkamer te associëren met slaap.

4. Vermijd stimulerende middelen

De eisen van de huidige maatschappij laten ons geloven dat stimulerende middelen de beste manier zijn om het lichaam energie te geven. Hoewel ze soms inderdaad helpen om (tijdelijk) van vermoeidheid af te komen, kan het overmatig consumeren ervan leiden tot slaapproblemen en gezondheidsklachten.

Deze stoffen activeren het zenuwstelsel om je langer alert te houden. Om goed te kunnen slapen is het daarom het beste om het drinken van koffie, energiedrankjes en andere stimulerende middelen in de middag en avond te vermijden.

5. Neem een warme douche

Een hete douche nemen helpt je in slaap te vallen

Ironisch genoeg veroorzaakt vermoeidheid die optreedt tijdens lange werkdagen slapeloosheid en slaapproblemen. Daarom is het een goed idee om een warme douche te nemen om het lichaam te ontspannen voor het slapen gaan.

Het warme water heeft een licht therapeutisch effect dat helpt bij het verminderen van spierspanning en stress. Daardoor voorkomt het onrust als je daarna in bed ligt, wat je helpt om in slaap te vallen.

6. Luister naar ontspannende muziek

Een van de beste manieren om voldoende rust te krijgen als je problemen hebt met slapen, is het luisteren naar ontspannende muziek op een laag volume. Tegenwoordig is het heel makkelijk om kalmerende melodieën te vinden die je kunnen helpen makkelijker in slaap te vallen.

Heb je de laatste tijd problemen met goed slapen? Voeg dan deze eenvoudige routines toe aan je dagelijkse routines. Hoewel een slechte nachtrust in het begin ongevaarlijk kan lijken, kan het na verloop van tijd problemen veroorzaken die moeilijker te behandelen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.