Tips om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen

Sommige mensen maken de fout om koffie te drinken om overdag wakker te blijven en slaperigheid te vermijden, en creëren zo een afhankelijkheid. Je moet dit absoluut vermijden.
Tips om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen

Laatste update: 07 december, 2018

Als je op het werk zit en je ogen niet langer dan 5 minuten open kan houden en niet kunt stoppen met geeuwen, moet je misschien een paar van je dagelijkse gewoonten veranderen. Dit artikel geeft een aantal tips om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen… en ze omvatten geen liters koffie!

Is het mogelijk om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen?

Je oogleden sluiten langzaam zonder dat je het merkt en je coördinatie en concentratie beginnen minder te worden. Het beste is om in deze gevallen een dutje te doen, maar dat is niet altijd mogelijk.

Om dergelijke situaties te vermijden, moet je een aantal van je dagelijkse gewoonten veranderen of nieuwe gewoonten aannemen. Let dus goed op als je wilt weten hoe je slaperigheid gedurende de dag kunt voortkomen.

Tips om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen

1. Water, water en nog meer water

Veel water drinken

Als je het gevoel hebt dat je midden in een vergadering in slaap valt, kun je het beste een vol glas water drinken. Misschien raakt je lichaam in de ‘slaapstand’ omdat het vocht nodig heeft.

Bovendien raden wij je aan om, als je na je werk thuiskomt en nog meer dingen te doen hebt, een koude douche te nemen (zo koud mogelijk) om je bloedsomloop te activeren en je wakker te maken.

Warm water zal je meer ontspannen. Als je op dat moment niet kunt douchen, was je gezicht dan met koud water.

2. Slaap goed tijdens de nacht

Goed slapen

Hoewel het voor de hand ligt, is dit essentieel om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen. Als je ‘s nachts rust, word je ontspannen en opgefrist wakker.

Men zegt dat volwassenen ongeveer 8 uur slaap nodig hebben. Dit hangt echter af van de persoon. Probeer bovendien altijd op hetzelfde moment naar bed te gaan en wakker te worden, zodat je lichaam zich hierop aanpast.

Ook moet je in gedachten houden dat slaap inhalen tijdens het weekend of vakantie compleet nutteloos zijn. Vermoeidheid is cumulatief, maar rust niet. In feite kan dit zelfs contraproductief zijn en ervoor zorgen dat je je nog slaperiger voelt.

3. Doe het raam open

Het raam open doen

De hersenen zijn verantwoordelijk voor het in- of uitschakelen van alle orgaanfuncties, dus ook voor je vermoeidheid. Een goede manier om dit te voorkomen is het aanpassen van de ruimtes waarin je tijd doorbrengt, zodat er meer natuurlijk licht is.

Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer de geest licht waarneemt, realiseert hij zich dat hij zijn activiteiten moet uitvoeren. Maar als het daarentegen niet echt licht is, denk je dat het tijd is om te ontspannen, te rusten en te slapen.

  • Als je geen raam in je werkruimte hebt, probeer dan een wit licht aan te doen om de hersenen te misleiden.

4. Eet een appel

Een appel eten

Eén van de meest voorkomende fouten als je je gedurende de dag niet slaperig wilt voelen is het achterover slaan van liters koffie. Het probleem hiermee is dat je erg afhankelijk kunt worden van koffie en elke dag meer en meer koffie nodig hebt.

Je kunt andere voedingsmiddelen kiezen om wakker te worden, zoals een appel. Omdat deze vrucht veel water bevat, voorkomt het uitdroging. Tegelijkertijd zorgt het bijten en kauwen ervoor dat de hersenen wakker worden.

  • Daarnaast is het een uitstekende idee om ‘s morgens geen gebakjes en zoetigheden te eten.

5. Gewicht verliezen

Gewicht verliezen om je gedurende de dag minder slaperig te voelen

Als je overgewicht hebt, is het vrij gebruikelijk om je moe te voelen, omdat de extra kilo’s de druk op je hart en longen verhogen. Dit betekent niet dat dunne mensen energieker zijn, maar dat zwaarlijvige mensen sneller moe worden.

  • Doe je lichaam een plezier en probeer een beetje af te vallen.

Misschien ook interessant:
Hoe kun je 4 kilo in 10 dagen afvallen?

5. Neem deel aan een uitdagend gesprek

Boeiend gesprek voeren

We pleiten niet voor geweld of iets dergelijks, maar door een heftige discussie met iemand te voeren kan je weer wakker worden. Probeer in ieder geval een verhit gesprek te voeren met een collega over een gewoon onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld praten over voetbal, politiek of de economie.

De hersenen moeten actief blijven om te reageren op de andere persoon en die ‘euforie’ zal niet snel verdampen. Veroorzaak geen onnodige ruzies op het kantoor, maar v erken gewoon een mening met iemand waar je het niet mee eens bent, zodat je je niet slaperig voelt.

7. Luister naar muziek

Naar muziek luisteren

Bepaalde melodieën bezitten de mogelijkheid om je automatisch wakker te maken en je voeten onder je bureau te laten bewegen. Het helpt je ook om slaperigheid gedurende de dag te voorkomen!

Muziek activeert de hersenen op een zodanige manier dat helpt bij de verbetering van:

  • de concentratie
  • de stemming
  • het geheugen

Als je de radio niet hard aan kunt zetten, kun je altijd een YouTube-video op je telefoon kiezen en ervan genieten met een koptelefoon (en zonder dat iemand het merkt).

8. Kom in beweging

Doe aan beweging

Als je urenlang in dezelfde positie zit, voel je je slaperig en lusteloos. Het mooie is dat je dit kunt vermijden. Het is net zo eenvoudig als gewoon af en toe:

  • opstaan van je bureaustoel
  • een kleine wandeling door het kantoor maken

In plaats van een e-mail te sturen naar je collega op een andere verdieping, kun je hem of haar het bericht persoonlijk geven.

Je kunt ook overwegen om tijdens de lunch naar een nabijgelegen park te gaan of gewoon een blokje om te lopen. Je kunt ook kiezen voor het namen van de trap in plaats van de lift als je even ergens heen moet.

Dit zal je helpen om je bloedcirculatie te activeren en je wakker te maken. Je zult je niet langer lethargisch voelen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duelo Marcos M., Escribano Ceruelo E., Muñoz Velasco F.. Obesidad. Rev Pediatr Aten Primaria  [Internet]. 2009  Oct [citado  2018  Dic  14] ;  11( Suppl 16 ): 239-257. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322009000600008&lng=es.
  • Pardo Lozano, R, Alvarez García, Y, Barral Tafalla, D, Farré Albaladejo, M. Cafeína: un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones [Internet]. 2007;19(3):225-238. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122084002
  • Romero-Pérez, I, Monterrosa-Castro, Á, Paternina-Caicedo, Á. El sobrepeso y la obesidad se asocian a mayor prevalencia de síntomas menopaúsicos y deterioro severo de la calidad de vida. Salud Uninorte [Internet]. 2014;30(2):180-191. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81732428009</div>

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.