Pijnboompitten: voedingswaarde, voordelen en hoe je ze kunt eten

Heb je wel eens pijnboompitten gegeten? Deze noot heeft uitstekende gezondheidsvoordelen. Ontdek wat dat zijn.
Pijnboompitten: voedingswaarde, voordelen en hoe je ze kunt eten
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Je hebt waarschijnlijk wel eens van pijnboompitten gehoord of ze gegeten, maar je weet waarschijnlijk niet waar ze vandaan komen en welke gezondheidsvoordelen ze bieden. Deze heerlijke noten zijn de zaden die je vindt in de schubben van dennenappels die de grove den produceert. Ze worden ook wel piñon, pignoli of pinoli genoemd.

Door hun voortreffelijke smaak en zachtheid kunnen ze zowel rauw als in zoete en hartige bereidingen gegeten worden. Bovendien heeft in het laatste decennium de erkenning van hun voedingswaarde de wereldwijde vraag ernaar doen toenemen.

Tegenwoordig wordt het beschouwd als de meest exclusieve en duurste noot op de internationale markt.

Later laten we alle informatie zien die te maken heeft met de voedingswaarde, de voordelen en de verschillende manieren om pijnboompitten te consumeren. Dus kom met ons mee om alles over deze noot te weten te komen en er een ingrediënt van te maken dat niet in je dieet mag ontbreken.

Wat zijn pijnboompitten?

De parasolden (Pinus pinea L.) is een conifeer die inheems is in de kustgebieden van de Middellandse Zee. Hij wordt nu ook gekweekt in Azië, Australië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

De boom kan tot 15 meter hoog worden. Hij produceert kegels waarin de zaden of pijnboompitten zitten. Deze worden beschouwd als de duurste noten ter wereld, want hun opbrengst is minimaal.

Om één kilo eetbaar pijnboompittenzaad te verkrijgen, zijn ongeveer 40 kilo dennenappels nodig. Bovendien is het erg moeilijk ze goed te bewaren, en ze hebben de neiging nogal gemakkelijk ranzig te worden.

De zaden zijn klein, witachtig, en langwerpig. Om ze te oogsten moet men de dennenappels in de zomer laten drogen en wachten tot ze opengaan om er de pijnboompitten uit te halen, waarvan dan het omhulsel voor eetbaar gebruik wordt verwijderd. Ze hebben een zekere zoetheid en een aroma dat lijkt op amandelen of walnoten.

Voedingswaarde

Noten
Van alle noten vormen pijnboompitten het duurste product.

Pijnboompitten worden beschouwd als een van de noten met de hoogste voedingswaarde, vooral wat hun gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen betreft.

Calorieën en macronutriënten

Zowel de hoeveelheid energie als macronutriënten per 100 gram eetbare pitten bedraagt:

  • Calorieën: 693
  • Eiwitten: 14 gram
  • Totaal vetgehalte: 68,6 gram
  • Verzadigd: 4.6 gram
  • Enkelvoudig onverzadigd (omega 9-vetzuren): 19,9 gram
  • Meervoudig onverzadigd (omega 3-vetzuren): 41,1 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vezels: 1,9 gram

Zoals uit deze voedingsinformatie blijkt, zijn pijnboompitten een goede bron van eiwitten, maar vooral van onverzadigde vetten, zoals omega 3-vetzuren, die goed zijn voor 60%. Hierdoor wordt deze noot snel ranzig, dus moeten ze beschermd worden tegen hitte en zonlicht.

Een lepel pijnboompitten dekt 35% van de aanbevelingen voor meervoudig onverzadigde vetten. Het energetisch gehalte is een van de hoogste onder de noten, na de macadamianoten. Anderzijds is de hoeveelheid vezels goed voor bijna de helft van alle koolhydraten.

Vitaminen en mineralen

De waarden van nuttige voedingsstoffen in milligrammen per 100 gram pijnboompitten is als volgt:

  • IJzer: 5,6
  • Magnesium: 270
  • Zink: 6,5
  • Kalium: 780
  • Fosfor: 650
  • Niacine: 6,9
  • Vitamine E: 13,7

Pijnboompitten zijn ook rijk aan fosfor, magnesium, zink, kalium en ijzer. Niacine is in grote hoeveelheden aanwezig, en bij roosteren neigt het nog meer toe te nemen. Het aandeel vitamine E komt overeen met 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De voordelen van pijnboompitten

De voedingswaarde van pijnboompitten is zeer gunstig door hun chemische samenstelling, vooral door de kwaliteit van het vet, de vitaminen en mineralen.

Bron van omega 9- en omega 3-vetzuren

De lipiden in pijnboompitten hebben zeer gezonde eigenschappen. Een groot deel bestaat uit omega-9 vetzuren, bekend als oliezuur, dat ook in olijfolie voorkomt. Over dit vetzuur is veel geschreven en het is bewezen (Engelse link) dat het kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

De karakteristieke vetzuren van pijnboompitten, pinolenzuur en sciadonzuur, zijn omega-3 vetzuren. Men brengt deze ook in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Andere vetzuren die in deze noten aanwezig zijn, zijn linolzuur of omega 6-vetzuren, in evenwicht met omega 3-vetzuren.

Ze kunnen een antioxiderende werking hebben

Een andere factor die bijdraagt tot de gezonde werking van pijnboompitten is de aanwezigheid van bioactieve polyfenol- en vitamineverbindingen. De professoren Lutz en Loewe hebben geschreven over de hoge concentratie antioxidanten, vitamine E, en fenolen, die een gezonde invloed hebben op de menselijke gezondheid, waaronder hun anti-verouderingswerking.

De polyfenolen in pijnboompittenmeel hebben een hoge capaciteit om vrije radicalen te gebruiken en de kettingreactie van oxidatieve processen op cellulair niveau te voorkomen. Daarom kan je het als een functioneel voedingsmiddel beschouwen.

Ze kunnen verzadigingsbevorderend werken

Het hoge gehalte aan vetten in pijnboompitten, en ook aan eiwitten, vergemakkelijkt bij consumptie het verzadigingsvermogen van deze noten. De maaglediging vertraagt en de honger verdwijnt voor lange tijd.

Ze verlagen het gehalte aan slechte cholesterol

Cholesterol in een ader
Pijnboompitten kunnen een rol spelen bij het verlagen van het bloedcholesterolgehalte. Dit moet natuurlijk wel gepaard gaan met andere voedingsrichtlijnen.

De professoren Lutz en Loewe wijzen er ook op (Engelse link) dat pijnboompitten een antilipogeen effect hebben, in de zin van verlaging van het triglyceriden- en LDL of slechte cholesterolgehalte. Volgens deze deskundigen kan het zaad de opname van cholesterol uit de voeding verminderen, dankzij de aanwezigheid van fytosterolen zoals beta-sitosterol, campesterol, en stigmasterol.

Zo verbetert de consumptie van pijnboompitten het lipidenprofiel in het bloed. Het wordt daarom ook aanbevolen aan patiënten die lijden aan een verhoogd cholesterolgehalte.

Ze kunnen het immuunsysteem versterken

Volgens sommige deskundigen bevatten pijnboompitten voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken. Daarom zou het consumeren ervan een goede optie zijn om de inname van zink, magnesium en ijzer te verhogen, wat de afweer bevordert.

Hoe kun je pijnboompitten consumeren?

Pijnboompitten

Witte pijnboompitten zijn heel mals, met een fijne en lichtzoete smaak. Als ze vers zijn hebben ze een zekere smaak van hars. Die vermindert echter als je ze in een koekenpan bakt.

Het culinaire gebruik ervan valt op als begeleider van vlees, vis, groenten, salades, desserts en zoetigheden. Er is een grote verscheidenheid aan zoete en hartige gerechten die met deze heerlijke noten bereid kunnen worden. Ze kunnen ook rauw en geroosterd gegeten worden, als voorgerecht.

In de gastronomische keuken vallen sommige hartige gerechten op. De meest opvallende zijn aubergines gevuld met tomaten en pijnboompitten, salade van meloen en Iberische ham met geroosterde pijnboompitten, of kabeljauw met pijnboompitten en rozijnen.

Andere populaire gerechten zijn bijvoorbeeld kalkoen a la Catalana, roerei van bloedworst met aardappelen, en pijnboompitten en spinazie a la Catalana. Tot de zoete gerechten behoren de beroemde pijnboompittencocas, of de typische panellets van Valencia, Catalonië, of de Balearen.

Hoeveel pijnboompitten kun je per dag eten?

Ondanks de voordelen van pijnboompittenvet moet je voorzichtig zijn met je dagelijkse inname, want de energetische bijdrage is erg hoog. Daarom is het aan te bevelen slechts een handvol van deze noten per dag in te nemen, wat overeenkomt met 30 of 40 gram.

Met deze portie krijg je ongeveer 200 calorieën, 4 gram eiwit, 12 gram omega 3-vetzuren en 6 gram omega 9-vetzuren binnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.