Ontdek waarom je geweekte amandelen moet eten

Het weken van amandelen voordat je ze eet, zal het gehalte aan voedingsstoffen verbeteren. Vitamine E bijvoorbeeld, verschijnt als het velletje verwijderd is.
Ontdek waarom je geweekte amandelen moet eten

Laatste update: 26 januari, 2019

In veel landen is het een gewoonte om een handje geweekte amandelen te eten. In India bijvoorbeeld. Het mag misschien een beetje vreemd lijken, maar het levert een aantal duidelijke gezondheidsvoordelen op.

Deze traditie kan je helpen om veelvoorkomende problemen te behandelen. Denk hierbij aan een slechte spijsvertering of een hoge bloeddruk.

Als je er een gewoonte van maakt om bij het ontbijt vijf geweekte amandelen te eten, zal je hiermee je lichaam een flinke aanzet geven om gewicht te verliezen. 

Hieronder zullen we je vertellen waarom geweekte amandelen zo goed zijn voor je gezondheid.

1. Geweekte amandelen leveren meer voedingsstoffen

Amandelen zijn zeer gezonde noten. Sterker nog, ze zijn zo populair dat veel mensen tegenwoordig iedere dag amandelmelk drinken.

Echter, als je optimaal gebruik wilt maken van het goede van amandelen, zou je ze eerst een nacht moeten weken. En dit is waarom:

 • Allereerst zal dit helpen om het bruine velletje dat om de amandel heen zit om hen te beschermen, te verwijderen. Dit velletje werkt ook als remmer van de enzymen die van nature in amandelen voorkomen.
 • Ten tweede zullen de amandelen zachter worden en dus makkelijker om te kauwen en te verteren zijn nadat ze geweekt zijn.
 • Door slechts vijf geweekte amandelen per dag te eten, kan je helpen om je geheugen te verbeteren.
 • Je zult ook Vitamine E, zink, calcium, magnesium en omega 3-vetzuren binnenkrijgen.

2. Geweekte amandelen verbeteren je spijsverering

Geweekte Amandelen

Geweekte amandelen verbeteren de afgifte van verteringsenzymen die je zullen helpen om de voedingsstoffen beter op te nemen.

Amandelen ten minste acht uur laten weken, bevordert ook de afgifte van het enzym lipase. Dit is een krachtige component die je helpt om vet te verteren.

3. Geweekte amandelen bevorderen gewichtsverlies

Amandelen zijn ook een bron van onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren, welke behulpzaam zijn als het om gewichtsverlies gaat. Dit komt omdat ze:

 • Je een vol gevoel geven.
 • Constipatie voorkomen.
 • Je helpen vet te verteren.
 • De spiermassa ondersteunen, waardoor ze huidverslapping voorkomen.
 • Het metaboolsyndroom bestrijden.

4. Geweekte amandelen ondersteunen je hart

Gezond Hart

We weten allemaal hoe goed walnoten voor je hart zijn, maar het blijkt dat amandelen net zo gezond zijn voor je hart!

Amandelen helpen om de LDL-spiegels te verlagen. LDL staat voor lipoproteïnen met een lage dichtheid en is dus de ‘slechte’ soort cholesterol.

Door iedere dag vijf geweekte amandelen te eten, kan je lichaam hun mineralen en antioxidanten gebruiken om je slagaderen en aderen te verzorgen. Je zult ook de bloedsomloop verbeteren. Dat geldt ook voor de gezondheid van de wanden van je aderen.

5. Geweekte amandelen zijn een krachtige bron van vitamine E

Daarnaast zijn geweekte amandelen een goede bron van antioxidanten. Vooral van vitamine E. Deze vitamine verschijnt als het velletje verwijderd is.

En met dank aan hun vochtgehalte zul je ze beter kunnen kauwen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ze een nog betere bron van vitamine E zijn. En vitamine E helpt veroudering en ontstekingen voorkomen.

Daarnaast kunnen de antioxidanten in deze notensoort je helpen om kanker te bestrijden.

6. Geweekte amandelen zijn goed voor kinderen

Jongetje

Als je je kind tussen de vier en zes geweekte amandelen per dag laat eten, bevorder je de ontwikkeling van hun hersenen.

Deze noten zijn rijk aan foliumzuur en essentiële vetzuren. Ze zijn zeer goed om het geheugen en de intelligentie van kinderen te verbeteren. Daarnaast helpt het hen om sterke botten en spieren  aan te maken.

Meer interessante informatie: Zeven redenen om druivenpitten te eten

7. Geweekte amandelen zijn goed voor je huid

Tot slot kunnen geweekte amandelen goed voor de verzorging van je huid zijn. En dit is hoe je dat moet doen:

 • Nadat je ze een nacht hebt geweekt, vermaal je ze in een blender tot een gladde pasta.
 • Deze pasta kun je gebruiken als een natuurlijke vochtinbrengende crème.
 • Breng het vervolgens aan op je huid en laat het twintig minuten inwerken.

Deze natuurlijke behandeling zal de spanning van je gezichtshuid verminderen. Ook laat het je huid stralen en versnelt het de aanmaak van nieuwe huidcellen, met dank aan de vitamine E.

Amandelen zijn van nature rijk aan voedingsstoffen, ongeacht hoe je ze eet. Maar als je optimaal wilt profiteren van al het goede van amandelen, raden we aan om ze ten minste acht uur te weken voordat je ze eet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.