Zeven redenen om druivenpitten te eten

Omdat druivenpitextract rijk is aan antioxidanten kan het helpen om celbeschadiging tegen te gaan en de ontwikkeling van borst-, huid-, of prostaatkanker te voorkomen.
Zeven redenen om druivenpitten te eten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vaak maken mensen de fout dat ze tijdens het eten van druiven weigeren ook de kleine druivenpitten te eten, omdat de smaak van de pitjes niet zo aangenaam is als het vlezige gedeelte van de vrucht.

Het is echter zo dat we vandaag de dag heel goed weten dat we een grote hoeveelheid voedingsstoffen mislopen wanneer we druivenpitten weggooien. Meerdere bedrijven in de cosmetische en farmaceutische industrie gebruiken deze piepkleine pitjes om natuurlijke behandelingen te produceren voor verschillende ziektes.

Het is echter ook verstandig om deze pitten rauw te eten. Hoewel ze namelijk vrij bitter van smaak zijn, kunnen ze je lichaam wel voorzien van belangrijke voordelen die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam beter functioneert.

Voor de mensen die dit belangrijke deel van de druif nog steeds uitspugen, delen we in dit artikel zeven redenen waarom je vandaag nog moet beginnen om druivenpitten te eten. De pitten zijn echt geweldig!

Zeven redenen om druivenpitten te eten

1. Druivenpitten zijn rijk aan antioxidanten

Druivenpitten zijn rijk aan bestanddelen als zoals fenolen, proanthocyanidine en tococerol. Deze bestanddelen hebben een krachtige antioxidante werking, die het lichaam kan beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Daarnaast bevatten de pitten een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C en bèta-caroteen, vitamines waarvan bekend is dat ze in staat zijn de omgevingsfactoren die de gezondheid direct kunnen beïnvloeden tegen te werken.

2. Ze helpen de bloedbaan te zuiveren

Rode bloedcellen

Dankzij de vele voedingsstoffen en antioxidanten kunnen deze pitten ook helpen je bloed te zuiveren door afvalstoffen uit medicijnen en andere schadelijke elementen die zich in je bloedbaan kunnen verzamelen te verwijderen.

Daarom zijn ze een geschikte oplossing voor mensen met een verhoogd risico op hartziekte. De pitjes kunnen onder andere ook helpen de bloedsomloop te bevorderen en het ontstaan van bloedpropjes te voorkomen.  

3. Ze voorkomen kanker

Doordat druivenpitten zo rijk zijn aan antioxidanten, is het niet echt verrassend dat ze worden aanbevolen om borst-, huid-, en prostaatkanker te voorkomen.

Het effect dat deze antioxidanten hebben op vrije radicalen zorgt ervoor dat lichaamscellen niet beschadigd raken, waardoor de kans op het ontwikkelen van deze ziekte kleiner wordt.

4. Ze beperken de gevolgen van tabaksconsumptie

Röntgenfoto van iemand die rookt

Zowel rokers als meerokers kunnen profiteren van de voedingsstoffen in druivenpitten om de schadelijke gevolgen die het inhaleren van deze giftige bestanddelen hebben tegen te gaan.

Dankzij het vermogen om de bloedbaan te zuiveren zorgen ze ervoor dat een groot gedeelte van de schadelijke afvalstoffen uit het lichaam wordt verwijderd. Dit is erg goed om je lichaam te beschermen.

5. Druivenpitten zijn antibacterieel en ontstekingsremmend

De antibacteriële eigenschappen van druivenpitten kunnen microbiële groei beperken en verschillende soorten infecties behandelen en voorkomen.

Ze hebben ook een ontstekingsremmende werking die kan helpen om de ernst te verminderen van aandoeningen zoals:

  • Artritis
  • Dermatitis
  • Vochtretentie
  • Maagzweren
  • Sinusitis
  • Urineweginfecties

6. Ze voorkomen vroegtijdige veroudering

Rimpels rond een oog

Een van de voornaamste redenen om druivenpitten te eten, is het gehalte OPC-antioxidanten dat ze bevatten. Deze antioxidanten beperken namelijk de activiteit van kwaadaardige cellen. Hierdoor wordt vroegtijdige veroudering van de huid, organen, weefsels en cellen tegengegaan.

Hierdoor zal het consumeren van druivenpitten ervoor zorgen dat je lichaam jonger blijft en dat er minder rimpels ontstaan en je dus geen last krijgt van vroegtijdige huidveroudering.

7. Ze beschermen de longen

De antibacteriële en antihistamine werking van druivenpitten kan helpen om allergieën tegen te gaan, maakt je longen sterker en beschermt je longen tegen infecties of andere ziektes die de longfunctie kunnen belemmeren.

Omdat de pitten daarnaast in staat zijn je immuunsysteem een boost te geven, zullen ze er ook voor zorgen dat je minder kans hebt om griep te krijgen, verkouden te worden of andere aandoeningen te ontwikkelen die verbonden zijn met het ademhalingssysteem.

Hoe moet je druivenpitten consumeren?

Druif met druivenpitten

Je kunt druivenpitten consumeren door ze in hun geheel door te slikken wanneer je druiven eet. Je kunt in sommige natuurwinkels en drogisterijen ook druivenpitextract of druivenpitcapsules kopen die bedoeld zijn om regelmatig in je dieet op te nemen.

De maximale aanbevolen inname is 300 mg per dag, maar je kunt gerust meer eten als je wilt.

Enkele geweldige manieren om druivenpitten te eten is door ze te verwerken in recepten voor:

Probeer ze eens uit! De smaak is misschien niet geweldig, maar ook weer niet geheel onverdraaglijk. Nu weet je welke voordelen druivenpitten allemaal bieden voor je lichaam. Waarom zou je dan ook niet vandaag nog beginnen van deze voordelen te profiteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.