Zes gewoontes die een gezwollen buik veroorzaken

Een opgeblazen buik kan het gevolg zijn van een bepaalde voedselintolerantie of de opeenhoping van darmgas. In het geval je voortdurend last hebt van een opgeblazen buik, is het belangrijk om een specialist te raadplegen.
Zes gewoontes die een gezwollen buik veroorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen denken dat een dikke, gezwollen buik alleen veroorzaakt kan worden door een opeenhoping van vet.

Hoewel het inderdaad zo kan zijn dat vet een van de voornaamste boosdoeners is, bestaan er ook een hoop andere factoren die de omvang van de buik kunnen beïnvloeden.

Zo kan een overmatige consumptie van zout bijvoorbeeld vochtophoping veroorzaken, waardoor er sneller ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan.

Wanneer je last hebt van een bepaalde intolerantie kan er sprake zijn van indigestie en andere problemen in het spijsverteringskanaal. Het gevolg hiervan is dat je er veel zwaarder uitziet dan je in feite bent, wat erg onaangenaam kan zijn.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van enkele gewoontes die opgeblazenheid in de buik kunnen opwekken en dat je weet hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.

Leer meer over de gewoontes die een gezwollen buik veroorzaken

1. Veel zuivelproducten eten

Zuivelproducten

In dit geval wordt de gezwollen buik veroorzaakt door een lactose-intolerantie. Lactose is een natuurlijke suiker die in de dikke darm begint te fermenteren als je lichaam van nature geen enzymen aanmaakt die deze stof kunnen verteren.

Wanneer lactose slecht door het lichaam geabsorbeerd wordt, krijg je last van darmgas, buikpijn, diarree en zelfs problemen met constipatie.

2. Te snel eten

Te snel eten of niet goed kauwen kan indigestie veroorzaken, doordat er op deze manier te veel lucht in de maag terechtkomt.

Wanneer je gehaast eet slik je een hoop lucht in, wat uiteindelijk leidt tot een gezwollen buik.

3. Te veel zout consumeren

Zout

Een overmatige zoutinname is een van de meest voorkomende oorzaken van vochtretentie, een hoge bloeddruk en ontstekingen in lichaamsweefsels.

We kunnen niet ontkennen dat zout onze gerechten een heerlijke smaak geeft. Toch moeten we wel toegeven dat een teveel aan zout in ons lichaam een hoop schadelijke bijwerkingen kan hebben.

Als consumenten moeten we ons dan ook bewust zijn dat we niet alleen zout binnen krijgen via de gerechten die we zelf maken. Het ingredient is namelijk ook al aanwezig in de meeste verwerkte voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren.

4. Kauwgom kauwen

Als je eraan gewend bent om dagelijks kauwgom te kauwen tegen stress, dan kan dit de reden zijn waarom je moeite hebt om een platte buik te krijgen. Wanneer je op kauwgom kauwt, komt er namelijk een hoop lucht in je lichaam waardoor je buik opgeblazen kan raken.

5. Koolzuurhoudende dranken drinken

Cola

Het hoge suikergehalte kan samen met koolzuur en kunstmatige zoetstoffen ongewenste reacties in het spijsverteringskanaal opwekken. Dat kan ervoor zorgen dat de opgeblazenheid in je buik erger wordt.

Dat bruisende waar je dus zo dol op bent, is eigenlijk juist de oorzaak van die opgeblazenheid en dat zware gevoel waar je zo een hekel aan hebt.

6. Maaltijden overslaan of te weinig eten

Maaltijden overslaan of te kleine porties eten is niet de juiste manier om je calorie-inname te verkleinen of gewicht te verliezen.

Veel mensen dachten lange tijd dat dit een goede optie was om af te vallen. In de afgelopen jaren is juist aangetoond dat dit soort gewoontes de kans om weer aan te komen vergroten.

Minder dan vijf keer per dag eten zorgt ervoor dat het voor je lichaam moeilijk is om voedsel te verteren. Hierdoor zul je ook meer honger hebben. Je zult langzaamaan merken dat je lichaam meer vet opslaat rond je middel.

Een serieus opgeblazen buik is een symptoom dat je niet mag negeren. Bezoek daarom zeker eerst je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Minihane AM, Vinoy S, Russell WR, et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015;114(7):999–1012. doi:10.1017/S0007114515002093
  • Williams K. Chronic Intermittent Abdominal Bloating and Change in Bowel Habit: An Eight Year Diagnostic Problem Associated with Intra-Abdominal Adhesions. Cureus. 2015;7(8):e294. Published 2015 Aug 3. doi:10.7759/cureus.294
  • Guo YB, Zhuang KM, Kuang L, Zhan Q, Wang XF, Liu SD. Association between Diet and Lifestyle Habits and Irritable Bowel Syndrome: A Case-Control Study. Gut Liver. 2014;9(5):649–656. doi:10.5009/gnl13437

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.