Zelfgemaakte zalf met vitamine E tegen striae

Het is moeilijk om striae volledig te verwijderen. Er is echter een breed scala aan producten die de huid voeden en striae minimaliseren. Vandaag vertellen we je graag over een zalf tegen striae met vitamine E die je zelf kunt maken.
Zelfgemaakte zalf met vitamine E tegen striae

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vandaag willen we je een recept geven voor zalf met vitamine E tegen striae die je zelf kunt maken. Striae zijn onregelmatige lijnen op je huid die ontstaan wanneer de elastische vezels overmatig uitgerekt worden, wat bijvoorbeeld gebeurt tijdens de zwangerschap. Ze kunnen ook het resultaat van gewichtsschommelingen en andere erfelijke factoren zijn.

Hoewel deze aandoening geen negatieve invloed op je lichamelijke gezondheid heeft, kan het uiterlijk leiden tot problemen met het zelfvertrouwen. Er zijn momenteel veel topische crèmes en producten beschikbaar die het uiterlijk van striae kunnen minimaliseren.

Ze zijn echter vaak erg duur. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke producten die kunnen helpen bij het verminderen van striae die gemakkelijk te maken en gebruiken zijn.

Zalf met vitamine E voor striae: waarom zou je het gebruiken?

Vitamine E capsules

Vitamine E is een krachtige regenerator van lichaamsweefsels vanwege zijn antioxidante en hydraterende eigenschappen. Een zalf met vitamine E heeft veel interessante voordelen te bieden.

Ten eerste dringen de vochtinbrengende verbindingen gemakkelijk de huidlagen binnen en zorgen voor een grotere elasticiteit van de weefsels. De helende en regenererende eigenschappen van vitamine E geven de huid daarnaast een gladdere uitstraling.

Deze vitamine is ook nuttig bij het voorkomen van huidverslapping, wat belangrijk is om het ontstaan van nieuwe striae te voorkomen. De toepassing ervan bij massages activeert de bloedsomloop en vermindert ontstekingen, waardoor het uiterlijk van de striae wordt verbeterd. De voordelen van deze zalf zijn onder andere:

 • het helpt het collageen en elastine in de huid te vernieuwen.
 • deze vitamine vermindert de negatieve invloed van vrije radicalen op de lederhuid.
 • vitamine E is een antioxidant. Het beschermt daarom niet alleen de elastische vezels van de huid, maar voorkomt het ook scheuren tijdens het uitrekken van de huid.
 • De zachte formule is veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken.
 • Het is veel goedkoper dan ‘designer’-behandelingen voor striae.
 • De ingrediënten in deze zalf zijn 100% natuurlijk en veroorzaken over het algemeen geen allergische reacties.

Zelfgemaakte zalf met vitamine E tegen striae

Potje met witte zalf

De vitamine E in deze zalf is een antioxidant en heeft regeneratieve eigenschappen. De directe toepassing van vitamine E op striae is voldoende om hun uiterlijk te minimaliseren.

We stellen echter een zelfgemaakte zalf voor die een meer complete behandeling omvat. Dit komt, omdat de zalf andere nuttige ingrediënten bevat, zoals kokosolie en sheaboter. Beide ingrediënten bevatten vetzuren, antioxidanten en aminozuren die bijdragen aan de regeneratie van de huid zodra de huid ze opneemt.

Ingrediënten

Bereiding

 • Om te beginnen giet je de sheaboter in een hittebestendige schaal en smelt je deze in een bain marie.
 • Zodra het gesmolten is voeg je de kokosolie toe. Roer de ingrediënten op laag vuur.
 • Open vervolgens een vitamine E-capsule en voeg de inhoud toe aan het mengsel.
 • Blijf roeren en haal het mengsel dan van het vuur.
 • Voeg indien gewenst een halve eetlepel avocado-olie toe.
 • Doe het ten slotte in een bakje en wacht tot het stolt.
 • Bewaar het op een koele, droge plaats.

Wijze van gebruik

 • Wrijf de zalf op elk gebied waar je last van striae hebt.
 • Masseer tot je huid de zalf geabsorbeerd heeft.
 • Laat het zitten zonder af te spoelen en herhaal het gebruik elke dag, bij voorkeur twee keer per dag.

Opmerking: je kunt het recept verdubbelen als je wilt. Houd er echter rekening mee dat het na één tot twee maanden bederft, afhankelijk van de temperaturen waar je woont en hoe je het bewaard.

Laatste opmerkingen

De toepassing van deze zalf is geen wondermiddel en biedt geen onmiddellijk resultaat. In feite kan geen enkel product tegen striae op de markt deze strepen volledig verwijderen. Je moet consistent zijn met de toepassing van het product om hun uiterlijk te verminderen.

Bovendien moet je het gebruik ervan aanvullen met een gezond dieet en lichamelijke activiteit. Deze gewoonten zijn grote factoren voor de gezondheid van je huid, omdat ze helpen om de stevigheid en soepelheid te behouden. Het vermindert zelfs de effecten van oprekken van de huid tijdens de zwangerschap.

Voeg het aanbrengen van deze zalf met vitamine E dus toe aan je dagelijkse schoonheidsroutine. Zoals je hebt kunnen zien is de zalf gemakkelijk te maken en zijn de ingrediënten niet duur! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Keen, M., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494
 • Nachbar, F., & Korting, H. C. (1995). The role of vitamin E in normal and damaged skin. Journal of Molecular Medicine. https://doi.org/10.1007/BF00203614
 • Thiele, J. J., Hsieh, S. N., & Ekanayake-Mudiyanselage, S. (2010). Vitamin E: Critical Review of Its Current Use in Cosmetic and Clinical Dermatology. Dermatologic Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2005.31724
 • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
 • Brennan, M., Clarke, M., & Devane, D. (2016). The use of anti stretch marks’ products by women in pregnancy: A descriptive, cross-sectional survey. BMC Pregnancy and Childbirth. https://doi.org/10.1186/s12884-016-1075-9
 • Ud-Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): Prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.13223

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.