Oploskoffie: is het aan te raden?

Het consumeren van oploskoffie heeft zijn voor- en nadelen. Of het gezond is of niet, hangt echter voor een groot deel af van de additieven die we gebruiken. Ontdek hier meer over in dit artikel.
Oploskoffie: is het aan te raden?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Oploskoffie biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele koffie. Dde grootte van de deeltjes bespaart namelijk veel tijd bij de bereiding. Een negatief punt dat we kunnen noemen is echter dat er een bepaalde smaakkwaliteit verloren gaat.

Ondanks de overtuiging dat dit soort koffie schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is er geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt. Het is een gezond product dat, net als traditionele koffie, antioxidanten bevat.

De regelmatige consumptie van dit soort voedingsstoffen houdt verband met enkele voordelen voor het organisme, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Food Science and Technology (Engelse link). Als je echter van de smaak van koffie houdt, raden we je aan om voor de klassieke versie te kiezen. Zo mis je niets van de organoleptische eigenschappen.

De risico’s geassocieerd met koffieconsumptie

Is het drinken van oploskoffie gezond

Oploskoffie kan net als klassieke koffie gunstig zijn voor je gezondheid. Het houdt echter een reeks risico’s in als we bepaalde voorzorgsmaatregelen niet nemen. Een van de slechtste gewoonten bij het drinken van koffie is bijvoorbeeld om te veel suiker toe te voegen.

Het beste wat je kunt doen, is ervoor kiezen om van de smaak in zijn natuurlijke staat te genieten. Als je echter niet van de bittere smaak houdt, kun je deze camoufleren door een kleine hoeveelheid plantaardige melk of kunstmatige zoetstof toe te voegen. Plantaardige melksoorten, hoewel ze een grote hoeveelheid suiker kunnen bevatten, zijn gezonder dan het consumeren van geraffineerde suiker.

Iets soortgelijks gebeurt met kunstmatige zoetstoffen. Hoewel het niet bewezen is in de wetenschappelijke literatuur (Engelse link) of ze op lange termijn gezond zijn, zijn ze vaak een betere optie dan witte suiker, zolang ze met mate worden geconsumeerd.

Zijn er voordelen aan oploskoffie?

De laatste onderzoeken (Engelse link) suggereren dat koffie geen negatieve invloed heeft op het risico op kanker. Bovendien kan het zelfs een beschermende rol spelen tegen oxidatieve stress.

  • Dit kan te danken zijn aan de aanwezigheid van polyfenolen in koffie, antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vele pathologische processen.
  • Alsof dit nog niet genoeg is, associeert wetenschappelijke literatuur (Engelse link) koffieconsumptie met een verminderd risico op cardiovasculaire sterfte. 
  • Verder lijkt het ook de incidentie van coronaire hartziekten en beroertes te verminderen.
  • Bovendien zijn er associaties tussen koffieconsumptie en een verminderd risico op depressie, diabetes type 2 en obesitas.

In feite wordt het drinken van 3 tot 4 kopjes koffie per dag geassocieerd met algemene gezondheidsvoordelen. Overmatige consumptie van deze stof brengt echter ook bepaalde risico’s met zich mee, zoals veranderingen in het zenuwstelsel. 

Het is echter belangrijk om te vermelden dat in koffie een bepaalde dosis acrylamide aanwezig is. Deze stof heeft een toxisch potentieel als je er teveel van consumeert.

Traditionele koffie of oploskoffie?

Koffie bevat antioxidanten

Het maakt niet uit wat voor koffie we drinken. De voordelen van koffie voor onze gezondheid zijn onafhankelijk van de variëteit die we consumeren. We krijgen zelfs met cafeïnevrije koffie een hoeveelheid antioxidanten binnen die bescherming bieden tegen het risico op bepaalde ziekten op middellange en lange termijn.

We moeten alleen voorzichtig zijn met de stoffen die we aan de koffie zelf toevoegen. De toevoeging van producten zoals onder andere alcohol, geraffineerde suiker, gecondenseerde melk en dergelijke verslechtert de kwaliteit van het product door de aanwezigheid van giftige stoffen of stoffen die niet worden aanbevolen voor mensen met een zittende levensstijl.

Ook interessant om te lezen:
Koffie en citroen: een goede combinatie?

Oploskoffie is aan te bevelen

Oploskoffie is een gezond product dat kan worden opgenomen in een gezond en uitgebalanceerd dieet. Het enige negatieve punt in vergelijking met tot klassieke koffie is het verlies van organoleptische eigenschappen. Voor koffieliefhebbers kan het verlies van bitterheid of aroma een ongemak zijn bij het consumeren van dit oploskoffie.

Het is echter belangrijk de voordelen van koffieconsumptie op middellange en lange termijn te benadrukken. Vooral met betrekking tot de cardiovasculaire gezondheid zou het nuttigen van ten minste twee kopjes koffie per dag een belangrijk beschermend effect kunnen hebben.

Daarom moet je de koffievariëteit kiezen die het beste bij je smaak past op basis van de smaak en organoleptische kenmerken, met de aanbeveling dat je weinig of geen suiker, alcohol of andere producten toevoegt die de kwaliteit en eigenschappen kunnen vertroebelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gorjanović S, Komes D, Laličić-Petronijević J, et al. Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach. J Food Sci Technol. 2017;54(8):2324–2331. doi:10.1007/s13197-017-2672-y
  • Suez J., Korem T., Zilberman-Schapira G., Segal E., Elinav E., Non caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes, 2015. 6 (2): 149-55.
  • Wierzejska R., Coffee consumption vs cancer risk – a review of scientific data. Rocz Panstw Zakl Hig, 2015. 66 (4): 293-8.
  • O’Keefe JH., DiNicolantonio JJ., Lavie CJ., Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 38-42.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.