Koffie en citroen: een goede combinatie?

Koffie en citroen zijn twee ingrediënten met erkende eigenschappen, maar hoe zit het met het consumeren van beide tegelijk? Vermenigvuldigen de gunstige effecten zich dan echt? Kom er hier achter!
Koffie en citroen: een goede combinatie?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een nieuwe combinatie, koffie en citroen, is trending in de wereld van dranken. Velen veronderstellen dat het gezondheidsvoordelen oplevert die verder gaan dan die van beide ingrediënten afzonderlijk.

Er is niets dat zegt dat deze ingrediënten niet gemengd kunnen worden. Het valt echter nog te bezien wat er gebeurt als het gaat om de voordelen die worden beloofd als je ze samen drinkt.

Koffie en citroen

De exacte formule om het te bereiden is om het sap van een citroen toe te voegen aan een kop koffie. En hoewel het voor sommige mensen misschien een ongebruikelijke combinatie lijkt, zien anderen het als een belofte van positieve gezondheidseffecten.

Vrijwel zeker denken veel mensen dat citroen beter bij een kopje thee past. Traditioneel drinken mensen in bepaalde regio’s het echter al lang als een verfrissend drankje dat helpt tegen de hitte.

Om enig licht te werpen op het gebruik en nut ervan in termen van gezondheid, is het het beste om de voordelen van deze twee ingrediënten afzonderlijk te bekijken.

De voordelen van koffie

Om koffie te bereiden, worden gedroogde en gemalen bonen doordrenkt met zeer heet water. Een eenvoudig proces voor een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Volgens gegevens van de British Coffee Association (Engelse link) worden er elke dag ongeveer twee miljard kopjes koffie gedronken.

Door de geschiedenis heen heeft het verbruik zowel een goede als een slechte reputatie gehad. Om deze reden heeft de wetenschap er een van haar aandachtspunten van gemaakt. Het staat bekend als een stimulerend voedingsmiddel, dat in staat is om bepaalde aspecten te verbeteren, zoals geheugen, concentratie en vermoeidheid.

Koffieconsumptie is onderzocht met de verschillende gezondheidsparameters in gedachten. Zoals de auteurs van een belangrijke samenvatting van bestaande onderzoeken (Engelse link) echter aangeven, zijn de meeste onderzoeken observationeel, dus we moeten voorzichtig zijn met de conclusies.

De positieve associaties tussen koffie en leverziekte (cirrose, niet-alcoholische leververvetting of leverfibrose) behoren tot de meest consistente. Er lijkt ook een kleinere kans op het ontwikkelen van leverkanker te zijn.

De auteurs benadrukken ook een vermindering van het risico op algemene mortaliteit bij mensen die koffie drinken in vergelijking met mensen die dat niet doen. Ook is er een lagere incidentie van hart- en vaatziekten en stofwisselingsproblemen, zoals diabetes type 2.

De absolute maximale hoeveelheid koffie die een persoon mag drinken, lijkt drie kopjes per dag te zijn. Een hogere consumptie lijkt echter niet gevaarlijk, maar het lijkt ook niet meer voordelen te bieden.

Blijkbaar zijn er geen aanwijzingen voor schadelijke effecten bij langdurig gebruik van de drank. Er zijn echter aanbevelingen om het niet te consumeren tijdens de zwangerschap en door vrouwen met een hoger risico op botbreuken.

Hebben koffie en citroen meer voordelen als je ze samen consumeert

Wat draagt citroen bij aan het lichaam?

Citrusvruchten worden over de hele wereld verbouwd en staan bekend als een van de vruchten met de hoogste consumptie. Hun vitamine en andere fytochemische bijdragen hebben er producten van gemaakt die voor therapeutische doeleinden worden gebruikt.

Hun belangrijkste voedingsstof is vitamine C. Dit speelt een sleutelrol in het lichaam, zoals het helpen van botontwikkeling, wondgenezing en het onderhouden van gezond tandvlees.

Ook maakt het op metabolisch niveau de activering van B-vitamines, de omzetting van cholesterol in galzuren en de omzetting van tryptofaan in serotonine mogelijk.

Deze belangrijke micronutriënt werkt in synergie met andere elementen, zoals flavonnoïden, carotenen, alkaloïden en etherische oliën. Dankzij dit gegeven heeft de wetenschap ze in verband kunnen brengen met enkele positieve gezondheidseffecten:

 • Antioxidant: maakt het mogelijk om vrije radicalen tegen te gaan. De aanwezigheid van vrije radicalen speelt een cruciale rol bij veroudering, ontstekingen en hartaandoeningen.
 • Een verhoogde consumptie van citrusvruchten wordt in verband gebracht met een lagere mortaliteit en morbiditeit als gevolg van cardiovasculaire problemen.
 • Vitamine C beschermt het immuunsysteem, vermindert de ernst van allergische reacties en helpt bij het bestrijden van elementaire infecties, zoals verkoudheid.

Ook interessant om te lezen:
Gezondheidseigenschappen van citroen

Mythen over de voordelen van koffie en citroen

Naast de positieve effecten die door de twee afzonderlijke ingrediënten worden gepresenteerd, zijn er enkele beweringen over gezondheidsverbeteringen die gerelateerd zijn aan de consumptie van koffie en citroen samen. Dit zijn de veronderstelde toezeggingen met betrekking tot deze drank.

Vermindering van lichaamsvet

Dit is een van de meest aanlokkelijke beloften. Het is echter niet bewezen dat koffie of citroen voedingsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat lipidenophopingen uit het lichaam verdwijnen.

Sommige onderzoeken hebben het vermogen van cafeïne om het metabolisme te verhogen en als gevolg calorieën te verbranden, waargenomen. Dit heeft echter geen invloed op gewichtsverlies en vetvermindering.

Het lijkt het er dus op dat de wetenschap duidelijk is en dat men de waarheid van deze overtuiging op dit moment niet kan bewijzen. Koffie helpt in ieder geval het hongergevoel te verminderen.

Ze helpen hoofdpijn onder controle te houden

De tweede populaire bewering over dit mengsel wordt ook niet ondersteund door wetenschappelijke gegevens. Er is zelfs enige tegenstrijdigheid, aangezien in sommige gevallen koffieconsumptie in verband is gebracht met migraine.

Hoewel we weten dat het combineren van cafeïne met medicatie de effecten van medicijnen kan versterken, heeft citroen in dit opzicht geen voordeel.

Koffie met citroen bevordert een gezondere huid

Een hoge inname van fruit en groenten is bevorderlijk voor het verbeteren van de gezondheid van de huid. Maar op dit moment is het onbekend welke van hun componenten daarvoor verantwoordelijk is.

Daarom is de algemene aanbeveling om ervoor te zorgen om drie stuks fruit per dag te consumeren altijd goed. Ook als je citroen of andere citrusvruchten toevoegt, stimuleert de bijdrage van vitamine C de synthese van collageen. Dit eiwit bevordert de elasticiteit en sterkte van de dermis.

Ze bieden verlichting bij diarree

Dit is de laatste van de populaire opvattingen over dit drankje en het lijkt niet te worden ondersteund door de gegevens die tot nu toe zijn verkregen. Integendeel, cafeïne verhoogt de bewegingen van de dikke darm en versnelt de drang om naar de badkamer te gaan.

Koffieconsumptie is niet geïndiceerd in geval van diarree, omdat het diuretische effect het vochtverlies kan verergeren dat optreedt bij een verhoogde stoelgang.

Koffieconsumptie is niet geïndiceerd in geval van diarree

Verbetert het mengen van koffie met citroen de voordelen?

De consumptie van koffie en citroen samen heeft positieve effecten op de gezondheid, zolang men ze consumeert binnen het kader van een gezond dieet en gezonde levensgewoonten. Op dit moment kunnen we echter niet hetzelfde zeggen over het resultaat van het mengen van deze ingrediënten.

Betekent dit dat het een slechte optie is om de gebruikelijke koffie te drinken met een scheutje citroensap? Helemaal niet. Dit kan een van je keuzes zijn als je ’s ochtends wakker wordt. Verwacht echter geen magische effecten. Dankzij de citroen krijgt de koffie wat frisheid en neemt de bitterheid af.

De nieuwste trend wat dranken betreft levert niet de beloofde voordelen

Veel mensen drinken ’s ochtends vaak heet water met citroen of koffie. Ze kunnen beide gunstig zijn, hoewel de som van de twee ingrediënten geen positievere effecten lijkt te hebben.

In ieder geval is er geen bewijs dat het hoofdpijn verbetert of lichaamsvet helpt te verminderen. Ook bewijst het niet dat dit het drankje van je keus moet zijn bij diarree.

Het is dus mogelijk om citroen te kiezen om je koffie wat frisser te maken, maar op voorwaarde dat je de smaak prettig vindt en dat het verder geen nadelige bijwerkingen veroorzaakt als je het drinkt.

De consumptie van gematigde doses van beide ingrediënten of de combinatie ervan lijkt verder veilig te zijn. Maar je moet niet vergeten dat meer kwantiteit niet altijd synoniem staat aan meer voordelen. Verkeerd gebruik ervan kan schadelijke gevolgen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chambial S, et al.  Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry. Septiembre 2013. 28(4):314-328.
 • Gunter M.J, et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of internal medicine. Agosto 2017. 167(4):236-247.
 • Lohsiriwat S, et al. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Diseases of the colon and rectum. Junio 2008. 51(6):928-31.
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemical Center Journal. Diciembre 2015. 9:68.
 • Martí N, et al. Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural product communication. Mayo 2009.4(5):677-700.
 • Maughan R.J, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics. Diciembre 2003.16(6):411-20
 • Poole R, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. British Medical Journal. Noviembre 2017.359:j5024.
 • Pullar J. M, et al. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8), 866.
 • Velickovic K, et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports. Junio 2019. 9(1):9104.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.