Gezondheidseigenschappen van citroen

Citroen helpt de spijsvertering en stimuleert de leverfuncties. Het bevordert onder andere de afvoer van gifstoffen, waardoor de vorming van nierstenen wordt tegengegaan.
Gezondheidseigenschappen van citroen

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Citroenen behoren tot de groep die bekend staat als citrusvruchten en worden algemeen gewaardeerd om hun gezondheidsvoordelen. Geloof je het niet? In dit artikel leggen we je de gezondheidseigenschappen van citroen en enkele natuurlijke remedies met citroen uit.

De gezondheidseigenschappen van citroen

De citroen is bekend om zijn smaak en het gebruik ervan in de gastronomie over de hele wereld. Hij groeit aan de citroenboom, een meerjarige en aromatische boom die deel uitmaakt van het Citrus-geslacht. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, wordt het nu ook verbouwd in tropische en subtropische gebieden.

Citroenen bevatten een grote concentratie vitamine C en citroenzuur, die de gezondheidseigenschappen van citroenen direct beïnvloeden. Ze leveren ook goede hoeveelheden kalium, calcium, fosfor en magnesium.

Citroenen worden gebruikt voor zoete en zoute gerechten, maar ook voor het maken van drankjes. Bovendien kan het sap worden gebruikt om water te zuiveren en de groei van bepaalde micro-organismen te voorkomen, waardoor citroenen perfect zijn voor natuurlijke remedies.

De bladeren kunnen ook worden gebruikt om ruimtes en meubelen te aromatiseren. Zelfs het hout van de boom wordt gewaardeerd om zijn gebruik bij het maken van bijvoorbeeld kasten. Maar, wist je dat citroenen ook veel gezondheidsvoordelen bieden?

Gezondheidsvoordelen van citroen

Gezondheidseigenschappen van citroen

Antiseptische en desinfecterende gezondheidsvoordelen van citroen

Deze vrucht is een natuurlijk antisepticum, dat kan worden gebruikt om wonden te desinfecteren. Het voorkomt de verspreiding van schadelijke micro-organismen en helpt ook om de genezing van de huid te versnellen.

Beschermt het cardiovasculaire systeem en de bloedcirculatie

Wie had dat gedacht, dat citroen hart- en vaatziekten helpt voorkomen? De consumptie van citroen levert namelijk veel antioxidanten op die gezonde hartfuncties bevorderen en de wanden van bloedvaten helpen versterken. Tegelijkertijd bevordert het de bloedcirculatie, verlaagt het de bloeddruk en kan het bloedstolsels helpen voorkomen.

Beschermt de lever, nieren, blaas en spijsvertering

Citroen helpt ook de spijsvertering en stimuleert de leverfuncties. Het bevordert onder andere de afvoer van gifstoffen, waardoor anders nierstenen kunnen ontstaan. De voedingsstoffen stimuleren de versterking van het immuunsysteem.

Gewrichtspijn en ontsteking

Citroenzuur is, net als andere oliezuurcomponenten, ontstekingsremmend en desinfecterend. Hierdoor is de etherische olie van citroen een uitstekende remedie tegen tendinitis, artritis, artrose, jicht en reuma. Daarom helpt het consumeren van citroen om gewrichtspijn te bestrijden.

Bescherming voor huid, haar en nagels

Componenten van citroen gebruikt men al in verschillende cosmetica. De antioxiderende effecten van vitamine C stimuleren celvervanging, de vorming van collageen en afzetten van calcium.

Hierdoor helpt deze vrucht huidveroudering tegen te gaan en worden de nagels en het haar sterker door er een paar druppels citroen op aan te brengen. Vergeet het niet af te spoelen met voldoende water.

Plaatselijk aangebracht helpt het zeker om de huid schoon te maken, te exfoliëren en de glans te herstellen. Het staat bekend als de perfecte bondgenoot voor een vette, dichte huid vanwege de eigenschappen en effecten die het heeft op de huid. Tot slot willen we hieronder nog 2 nuttige remedies met citroen met je delen.

Enkele natuurlijke remedies met citroen

Natuurlijke remedie om keelpijn te bestrijden

Citroen en honing als remedie

Flavonoïden, antioxiderende componenten van citroen, helpen ontstekingen in de keel te verminderen. Tegelijkertijd heeft honing ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Ingrediënten

 • Citroensap van een halve citroen
 • 1 theelepel honing
 • 250 ml water

Bereiding

 • Breng het water aan de kook.
 • Doe de honing en het citroensap in een grote mok.
 • Voeg dan het hete water toe, roer het goed en drink het onmiddellijk.
 • Gebruik deze remedie zo vaak als je nodig hebt.

Een natuurlijk masker om acne te behandelen

Dit masker helpt je om je huid effectief te reinigen. Zorg ervoor dat je een test doet op een minder gevoelig gebied om er zeker van te zijn dat het smeersel niet te agressief voor je is.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels klei
 • Sap van een halve citroen
 • 2 druppels etherische muntolie
 • 1 druppel tea trea olie

Bereiding

 • Doe eerst de klei en het citroensap in een kopje.
 • Voeg daarna de druppels muntolie en de druppel tea trea olie toe.
 • Meng dit vervolgens goed en breng het masker aan op je voorhoofd, neus en kin.
 • Laat dit dan een paar minuten intrekken.
 • Spoel het vervolgens af met lauw water.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
 • Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.