Huidverzorgingstips van Rocío Gil Redondo

In het volgende interview vertelt dermatoloog Rocío Gil Redondo over de nieuwste huidverjongingstechnieken en huidverzorgingsroutines. Lees snel verder!
Huidverzorgingstips van Rocío Gil Redondo
Rocío Gil Redondo

Geschreven en geverifieerd door de arts Rocío Gil Redondo.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een mooie huid is een gezonde huid. De huid heeft specialistische zorg en goed advies nodig om gezond te blijven. In het volgende interview praat dermatoloog Rocío Gil Redondo met ons over deze interessante onderwerpen.

De huid: het grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het is bijna 2 meter lang en heeft diverse basisfuncties. Het beschermt het lichaam tegen zonlicht en bacteriën, helpt om de temperatuur op peil houden en de hydratatie te handhaven. De huid laat mensen voelen en ervaren. Huidverzorging omvat voornamelijk bescherming en preventie.

Iedereen droomt van een onberispelijke huid, omdat het uiterlijk synoniem is met schoonheid. Velen zoeken dus de nieuwste behandelingen om hun jeugd, elasticiteit en glans te behouden. Er is echter veel meer dan alleen het fysieke aspect. Veel huidaandoeningen vereisen goede verzorging. Denk maar aan problemen zoals:

  • atopische dermatitis
  • rosacea
  • acne
  • moedervlekken

Je mag niet vergeten dat overmatige en onbeschermde blootstelling aan de zon een van de ergste vijanden van de huid is. Huidkanker en vroegtijdige veroudering worden met name met blootstelling aan de zon geassocieerd.

Interview met Rocío Gil Redondo

Dr. Rocío Gil Redondo heeft een graad in geneeskunde van de Universiteit van Alcalá en is gespecialiseerd in dermatologie van het Universitair Ziekenhuis van Guadalajara. Ze werkt in verschillende medische centra en geeft ook cursussen en conferenties.

Iets dat Dr. Rocío Gil Redondo ons kan vertellen uit haar dermatologische ervaring is dat magische remedies niet bestaan. Het belangrijkste in de meeste gevallen, zoals acne of andere huidaandoeningen, is over de juiste kennis van huidverzorging te beschikken.

“De zon is een van de belangrijkste oorzaken van veroudering, omdat het leidt tot verlies van elasticiteit van de huid, rimpels, ongewenste pigmentaties zoals melasma of levervlekken en vasodilatatie, vooral in de nek en borst.”

-Dr. Gil Redondo-

Aspecten zoals bescherming tegen de zon, reinigingsrituelen en het dragen van geschikte make-up mogen nooit worden genegeerd. Ook gaat het periodiek controleren van de moedervlekken die je al een lange tijd hebt of de nieuwe die je opeens opmerkt verder dan louter esthetiek: het is gezondheid en welzijn.

Algemene informatie over huidverzorging

Vrouw met een zonnehoed

Het is gebruikelijk om te horen dat huidverzorging varieert afhankelijk van het huidtype. Wat zijn de belangrijkste huidtypen en waar moeten we rekening mee houden?

“Er zijn hoofdzakelijk vier huidtypen: normaal, vet, droog en gecombineerd. Om ze te classificeren, moet je rekening houden met kenmerken zoals zachtheid, glans, schilfering… Ondanks deze classificatie kan elke huid zich anders gedragen als gevolg van omgevingsfactoren zoals het weer.”

We weten dat er meer gevoelige huidgebieden zijn die speciale zorg nodig hebben. Wat zijn ze en wat kunnen we doen om voor ze te zorgen?

“De meest gevoelige gebieden zijn die met een dunnere huid, zoals de huid rond de ogen en de lippen. Om deze goed te verzorgen, moet je ze dagelijks hydrateren met specifieke crèmes voor deze gebieden en vergeet niet om ze tegen de zon te beschermen.”

Tegenwoordig zijn vooral de verhoogde risico’s van blootstelling aan de zon zorgwekkend. In hoeverre moeten we als het gaat om huidverzorging met deze factor rekening houden?

“De zon is een van de belangrijkste oorzaken van veroudering, omdat het leidt tot verlies van elasticiteit van de huid, rimpels, ongewenste pigmentaties zoals melasma of levervlekken en vasodilatatie, vooral in de nek en borst.

Belangrijker dan dit is het risico dat het met zich meebrengt met betrekking tot de ontwikkeling van huidkanker, waarvoor mogelijk chirurgische interventie met daaropvolgende esthetische gevolgen nodig is, naast het sterfterisico van het verschijnen van bepaalde soorten huidkanker, zoals melanoom.”

Verjongen van de huid

Waarom is het zo belangrijk om de huid van het gezicht te exfoliëren en te hydrateren?

Het reinigen van het gezicht is belangrijk, omdat dit het omgevingsvuil verwijdert dat zich gedurende de dag heeft afgezet, evenals sporen van make-up. Hydrateren is belangrijk voor het behoud van de huidtextuur en daarnaast voor het voldoen aan de behoeften, die afhankelijk zijn van het huidtype.

Exfoliëren helpt bij het elimineren van de cellen van de epidermis, de meest oppervlakkige huidlaag, die het lichaam van nature na een paar dagen elimineert.

Ik beveel daarom exfoliëren aan in gevallen die dit nodig hebben, zoals een huid die gevoelig is voor verstopte poriën of onregelmatige structuren. Ik adviseer het niet in geval van een gevoelige huid die gevoelig is voor irritatie.”

Moeten we een product of type make-up vermijden?

“Mensen met een acne-gevoelige huid moeten comedogene make-up en crèmes vermijden om toekomstige laesies te voorkomen.”

Huidveroudering

Behandeling met radiofrequentie

Er is een groeiende bezorgdheid over het voorkomen van huidveroudering. Kun je ons iets vertellen over de meest innovatieve behandelingen die verjongingsklinieken bieden?

“Een van de meest innovatieve behandelingen is biofotonische therapie. Dit is een behandeling die fluorescerend licht gebruikt om de collageenproductie te stimuleren en fijne rimpels en acnelittekens te verbeteren, de poriegrootte te verminderen en de huidtextuur en algehele kwaliteit te verbeteren.” Hier kan je een wetenschappelijk Spaans onderzoek over biofotonische therapie lezen.

Een andere behandeling met behulp van geluidsgolven, die diepe huidlagen verwarmt om de productie van collageen- en elastinevezels te stimuleren, waardoor de slapheid van het lichaam en het gezicht verbeterd worden.”

Huidproblemen

Kun je ons wat meer vertellen over atopische dermatitis? We weten dat het een veel voorkomende huidziekte is die vooral pasgeborenen treft. Wat veroorzaakt het?

“Atopische dermatitis is een van de meest voorkomende redenen voor dermatologische consulten bij kinderen. Tot 10-20% van de kinderen jonger dan 10 jaar kan in verschillende mate door deze ziekte worden getroffen.

Het kan bij matige en ernstige gevallen zowel de kwaliteit van leven als de slaap beïnvloeden. Deze aandoening wordt door een genetisch afwijking van de huid veroorzaakt die door omgevingsfactoren getriggerd kan worden. Dit veroorzaakt een ontstekingsproces dat klachten geeft zoals roodheid, jeuk en schilfering.

Tot slot kun je ons vertellen wat de meest voorkomende redenen voor dermatologisch consult zijn?

“Enkele van de meest voorkomende dermatologische consulten zijn voor acne, rosacea, seborrheic dermatitis, moedervlekken, psoriasis, atopische dermatitis en virale infecties zoals virale wratten en waterwratten. Deze laatste hebben dan vooral betrekking op kinderen.

Ik zie ook vaak precancereuze aandoeningen zoals actinische keratose en huidkanker, vooral basaalcelcarcinoom en epidermoid carcinoom. Deze komen echter vaker bij oudere volwassenen voor.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.