De voordelen van muntolie voor je lichaam

Om alle voordelen van muntolie te verkrijgen, is het belangrijk om een olie te vinden die van hoge kwaliteit is en, indien mogelijk, biologisch. Hieronder ontdek je alle voordelen van muntolie.
De voordelen van muntolie voor je lichaam

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt misschien nog nooit van muntolie gehoord. We zijn er echter zeker van dat je waarschijnlijk al eens muntthee hebt geprobeerd. Weet je nog hoe verfrissend het smaakt en dat het je mogelijk heeft geholpen met de spijsvertering? Ken je echter de voordelen van muntolie voor je lichaam?

In het artikel van vandaag vertellen we je over de voordelen van etherische muntolie voor je lichaam. Velen van hen zullen je verrassen, omdat je waarschijnlijk niet wist dat munt zoveel kan doen!

De voordelen van muntolie voor je lichaam

1. Muntolie voor pijnverlichting

Muntolie en muntblad

Etherische muntolie is zeer geschikt voor het ondersteunen bij het verlichten van bepaalde soorten pijn. Hieronder zullen we kijken bij welke soorten pijn het kan helpen en hoe we het effectief kunnen gebruiken om het te behandelen.

 • Spierpijn: als je fibromyalgie, rugklachten of stijfheid hebt, kan muntolie helpen om het gebied te verzachten en de pijn te kalmeren. Je kunt het aanbrengen terwijl je jezelf een zachte massage geeft.
 • Gewrichtspijn: muntolie kan ook helpen bij artritis en bursitis. Als je het op de aangedane plek aanbrengt, kan het het ongemak verlichten.
 • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn of migraine zijn zeer vervelend en kunnen de persoon die er last van heeft uitschakelen. Breng muntolie aan op je voorhoofd en slapen, masseer het gebied zachtjes in en je zal mogelijk de pijn verminderen.

2. Munt voor halitose

Sommige mensen lijden aan halitose, wat een slechte adem veroorzaakt. Dit maakt hen zeer onzeker en zelfs als ze kauwgom of snoep gebruiken om de geur te verhullen, lijkt niets te werken. Gelukkig is munt een zeer aan te bevelen natuurlijke optie die kan helpen.

 • De beste manier om etherische muntolie te gebruiken om dit probleem te bestrijden, is door er een zelfgemaakte tandpasta mee te maken.
 • Doe er een druppel van onder je tong en drink daarna een glas water om je adem te verfrissen.
 • Daarnaast kun je deze olie ook gebruiken als mondwater.

3. De voordelen van munt voor de huid

Heb je last van ontstekingen, eczeem of uitslag? Er zijn mensen die een extreem gevoelige huid hebben, dus alles wat ze gebruiken kan een reactie veroorzaken. Deze etherische olie kan hierbij helpen.

 • Psoriasis en eczeem: breng de olie aan op je huid tot volledig geabsorbeerd is. Dit kan helpen de aandoening te kalmeren en zorgt voor een zeer aangenaam gevoel van frisheid.
 • Uitslag: of het nu wordt veroorzaakt door een allergische reactie of omdat je een schadelijke plant hebt aangeraakt, pepermuntolie kan het gebied afkoelen en de ondraaglijke jeuk kalmeren.
 • Acne: pepermuntolie heeft mogelijke antibacteriële eigenschappen, waardoor het ideaal is voor de behandeling van aandoeningen zoals acne.
 • Zonnebrand: pepermuntolie kan ook de huid hydrateren. Als je het dus op je zonnebrand aanbrengt, dan kan het je helpen dit te kalmeren, de pijn te verlichten en het gebied te koelen.

4. Munt als bondgenoot van je spijsvertering

Muntthee voor spijsverteringsproblemen

Je weet waarschijnlijk al dat muntthee kan helpen bij de spijsvertering. Wist je echter dat de etherische muntolie op dezelfde manier werkt? Je kunt het vinden in capsulevorm of je kunt een druppel olie toevoegen aan je thee of infusie.

Het is echter niet alleen goed om te helpen bij spijsverteringsproblemen. Het kan daarnaast ook helpen bij een opgeblazen gevoel. 

In sommige gevallen kan het gebruikt worden om de klachten van het prikkelbare darmsyndroom te behandelen. Zorg ervoor dat je eerst contact opneemt met je huisarts voordat je het voor deze aandoening gebruikt.

Zeg vaarwel tegen muggen met muntolie

Sommige personen trekken van nature muggen aan, wat betekent dat ze in de zomer of als ze ergens in de tropen op vakantie gaan, veel muggenbeten zullen krijgen. Aangezien dit erg vervelend kan zijn, moet je weten dat je muntolie kunt gebruiken om muggen weg te houden.

Insecten haten munt, dus het toepassen van deze olie op je huid kan ervoor zorgen dat je heerlijk ruikt en dat de muggen wegblijven. Zoals je kunt zien, heeft dit type olie vele voordelen die ons lichaam gezond kunnen houden. Het kan immers zowel inwendig als uitwendig helpen.

Het gebruik van etherische muntolie voor alles wat we in dit artikel hebben genoemd, kan voorkomen dat je commerciële producten moet gebruiken die soms bijwerkingen hebben. Muntolie alleen zal je de meeste van dezelfde voordelen geven als die onnatuurlijke producten.

Wist jij dat muntolie zo gunstig kan zijn voor je gezondheid? We moedigen je aan om het te proberen en de vele voordelen te ontdekken die etherische oliën je kunnen bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Buitrago, F. (2009). La fibra, los espasmolíticos y el aceite de menta son tratamientos efectivos en el síndrome de intestino irritable. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)71976-0
 • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560
 • Briggs, P., Haerylack, H., & Mooney, R. (2017). Aceite de menta inhalado para las náuseas postoperatorias en pacientes sometidos a cirugía cardíaca. Nursing (Ed. Española). https://doiKaragözlü,
 • N., Ergönül, B., & Özcan, D. (2011). Determination of antimicrobial effect of mint and basil essential oils on survival of E. coli O157:H7 and S. typhimurium in fresh-cut lettuce and purslane. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.04.025.org/10.1016/j.nursi.2017.06.012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.