Hoe voorkom je muggenbeten tijdens je slaap?

In dit artikel leer je wat de beste methodes zijn om te voorkomen dat je 's nachts wordt gestoken door muggen.
Hoe voorkom je muggenbeten tijdens je slaap?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is ontzettend vervelend als je ‘s nachts wordt gestoken door een mug. Een muggenbeet jeukt, geeft zwellingen, en soms zelfs een allergische reactie. Tijd dus voor wat tips om muggenbeten tijdens je slaap te voorkomen!

De vrouwtjesmug is verantwoordelijk voor de steken. Ze gebruikt daarvoor haar scherpe, naaldachtige mond (of snuit), waarmee ze bloed uit haar slachtoffers zuigt. Dat bloed heeft ze nodig voor de productie van haar eitjes. 

De steek zelf is niet pijnlijk, maar het speeksel dat tijdens de beet vrijkomt, veroorzaakt een rood bultje op de huid. Daarna verschijnen symptomen als jeuk, blaasjes of uitslag. Dat is vervelend, maar het grootste risico van een muggenbeet is echter de verspreiding van ziektes zoals bijvoorbeeld knokkelkoorts (dengue) en malaria. 

Waarom bijten muggen eigenlijk?

Waarom steken muggen

Er zijn veel muggen op de wereld. Geschat wordt dat er ongeveer 3.500 soorten zijn, en dat elk vrouwtje jaarlijks ongeveer 3.000 eitjes legt.

Het is dus bijna onmogelijk om muggenbeten helemaal te voorkomen. Er zijn echter mensen die, genetisch gezien, meer kans hebben om gebeten te worden.

Naast het genetische aspect, zijn er ook nog andere factoren die bepalen hoeveel kans je hebt om gestoken te worden door een mug. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Je bloedgroep. Studies tonen namelijk aan dat mensen met bloedgroep O-negatief meer muggen aantrekken dan mensen met bloedgroep A.
  • De afscheiding van stofjes zoals cholesterol, zweet, ammoniak en melkzuren.
  • Muggenbeten blijken ten slotte vaker voor te komen op plekken waar veel huidbacteriën voorkomen, en waar mensen een hoge lichaamstemperatuur hebben.

Andere factoren die muggen aantrekken

Insecten liggen de hele dag op de loer, maar muggenbeten komen ook ‘s nachts, tijdens je slaap, vaak voor.

Muggen bijten niet vanuit een opwelling, noch bij toeval. Ze schijnen, net als de mens, een biologische klok te hebben. Die biologische klok vertelt ze dat ze ‘s nachts naar buiten moeten gaan, op zoek naar voedsel.

Over het algemeen komen muggen af op mensen die relatief veel kooldioxide uitscheiden, zoals bijvoorbeeld oude mensen of zwangere vrouwen. Ook steken ze graag mensen die:

  • zich te weinig douchen
  • teveel bewegen
  • zoete parfums dragen
  • last hebben van een overmatige zweetproductie van de voeten

Muggen kunnen niet goed zien, maar ze hebben wél een geweldige reukzin. De geur leidt ze naar hun slachtoffer.

Hoe voorkom je muggenbeten tijdens je slaap?

Natuurlijke middelen tegen muggenbeten

Tijd voor wat tips om die vervelende muggenbeten tijdens je slaap te voorkomen.

Ten eerste: de insectenwerende middelen. Deze middeltjes zijn weliswaar erg effectief, maar gebruik ze met de nodige voorzichtigheid! Zorg ervoor dat je niet sprayt:

Deze middeltjes doden de muggen niet, maar ze zorgen er wel voor dat ze wegblijven. Het effect blijft gewoonlijk zo’n 8 uur merkbaar.

Je kunt kiezen uit verschillende uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld spray’s, doekjes, crèmes, zalfjes, enzovoort. Welk middel je ook kiest, ga in elk geval voor producten met een laag toxisch gehalte en die effectief zijn tegen verschillende soorten muggen.

Een tweede oplossing om effectief muggenbeten tijdens je slaap te voorkomen zijn klamboes. Idealiter zijn de gaatjes in een klamboe 1.2 mm bij 1.2 mm. Hang ze aan je deur, raam of rondom je bed. Voor meer bescherming kun je de klamboe bespuiten met een lichte insecticide spray.

Nog meer manieren om je te beschermen tegen muggen

Klamboe tegen muggen

Je kunt nooit te weinig doen om muggen in je huis tegen te gaan. Naast het feit dat ze bijten, kunnen ze je ook door hun gezoem uit je slaap houden. Volg deze tips om ze zonder al te veel moeite te bestrijden.

  • Draag een antimuggen-armband. In dit soort armbandjes zit citronella-aroma of een ander afstotend middeltje verwerkt.
  • Draag geschikte kleding. Lange, lichtgekleurde kleding bieden je een goede bescherming.
  • Zoek een natuurlijke remedie. Plaats planten of natuurlijke producten die muggen afschrikken op de plekken waar de beestjes kunnen binnenkomen, zoals bijvoorbeeld het raam. Azijn, basilicum, eucalyptus en tijm zijn hiervoor heel geschikt. Of probeer elektrische muggenverdampers. Die zijn heel praktisch en makkelijk in gebruik.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Het klinkt misschien logisch, maar het is heel belangrijk om je bedlakens regelmatig te desinfecteren met heet water. Vergeet bovendien niet om ook de lades onder het bed en het hoofdbord schoon te maken en te ontsmetten.

Ben je toch gebeten? Doe dan het volgende:

  • was het plekje waar je bent gestoken
  • ga niet krabben
  • hou een koud kompres op de plek

Als het teveel prikt, vraag je huisarts dan om een recept voor een antihistamine-middeltje. Ga ook naar de huisarts als het plekje geïnfecteerd raakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández-Grandon GM, Gezan SA, Armour JAL, Pickett JA, Logan JG (2015) Heritability of Attractiveness to Mosquitoes. PLOS ONE 10(4): e0122716. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
  • Shirai, Y., Funada, H., Seki, T., Morohashi, M., & Kamimura, K. (2004). Landing preference of Aedes albopictus (Diptera: Culicidae) on human skin among ABO blood groups, secretors or nonsecretors, and ABH antigens. Journal of medical entomology, 41 4, 796-9.
  • Smallegange, R. C., Verhulst, N. O., & Takken, W. (2011). Sweaty skin: An invitation to bite? Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2010.12.009
  • Zwiebel, L. J., & Takken, W. (2004). Olfactory regulation of mosquito-host interactions. In Insect Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/j.ibmb.2004.03.017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.