Natuurlijke remedies tegen spanningshoofdpijn

Lichamelijke beweging en regelmatig ontspanningsoefeningen doen, zal je helpen om een gezondere levensstijl te krijgen. Pas de onderstaande tips toe in je dagelijkse leven om je lichaam en geest de rust te geven die ze nodig hebben.
Natuurlijke remedies tegen spanningshoofdpijn

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een hectische levensstijl die gevuld is met stress en spanning kan bepaalde problemen veroorzaken in je leven, zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn. In dit artikel lees je wat de beste natuurlijke remedies zijn tegen spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Ten eerste geldt dat spanningshoofdpijn een teken is dat je bepaalde activiteiten waarvan je gestrest raakt eigenlijk zou moeten vermijden. Probeer diep in te ademen en te ontspannen, zodat je lichaam alle opgebouwde spanning weer kan loslaten.

Spanningshoofdpijn, of spierspanningshoofdpijn, wordt veroorzaakt door psycho-emotionele stress. Het zorgt ervoor dat spieren zich samentrekken, waardoor zowel lichamelijke als psychische spanning ontstaat die soms uren kan aanhouden.

Dit soort hoofdpijn wordt geassocieerd met een drukkende hoofdpijn die vanaf de voorhoofd uitstraalt naar de nek. Het gaat vaak gepaard met spanning in de schouders, waardoor je beweeglijkheid wordt belemmerd.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die je kunt innemen om dit soort hoofdpijnen te verlichten, maar wist je dat er ook natuurlijke remedies zijn om spanningshoofdpijn te verlichten?

Hieronder vind je een lijstje van werkzame planten en andere thuisremedies die allemaal meerdere heilzame eigenschappen hebben, waaronder ook het verlichten van de symptomen van spanningshoofdpijn.

Natuurlijke remedies tegen spanningshoofdpijn

Gemberthee

Gemberthee

De wortel van de gemberplant is bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Een eenvoudig kopje gemberthee brengt onmiddellijk verlichting. Het helpt zelfs tegen de misselijkheid die dit type hoofdpijn soms kan veroorzaken.

Gemberthee verlicht de pijn en heeft daarnaast ook een positieve invloed op andere gezondheidsproblemen of ongemakken.

Kamillethee

 

Kamille is een ander kruid dat vaak wordt gebruikt voor dit soort kwalen. De populariteit van kamille dateert al van enkele eeuwen geleden: d e Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen gebruikten deze thee al om pijn en angsten te bestrijden. Eigenlijk zou je dit kruid altijd in huis moeten hebben, omdat het zoveel goede eigenschappen heeft.

Kamillethee is makkelijk te bereiden, en het dagelijks drinken van een kopje zal je helpen ontspannen en spanningshoofdpijn verlichten.

Muntmaskertje voor je ogen

Muntmasker voor je ogen

Dit is een simpel, natuurlijk alternatief voor de normale medische middeltjes. Bereid het maskertje als volgt:

 • Zet een kopje muntthee.
 • Doop vervolgens een kompres in de thee.
 • Leg het kompres daarna op je gesloten oogleden.
 • Laat het 20 minuten inwerken.

Het kompres zal de pijn verlichten en de spieren van je ogen ontspannen. Je voelt je daarna een stuk beter.

Masker van appelazijn

 

Door de ontspannende eigenschappen van dit appelazijn maskertje zal je hoofdpijn afnemen.

 • Leg een kompres, dat je eerst hebt gedrenkt in appelazijn, op je gezicht. Na een paar minuten zul je merken dat het inderdaad pijnverlichtend werkt.
 • Neem direct daarna een warme douche: dat geeft onmiddellijk een extra rustgevend effect.

Lavendel

Lavendel

Lavendel vermindert opgebouwde spanning, en daarnaast heeft het dezelfde goede eigenschappen als een aromatische olie. Drink het als thee, of gebruik een etherische lavendelolie.

Lavendelthee bereid je als volgt:

 • Lavendelthee maak je door de bladeren even te laten weken in heet water.
 • Drink de thee en je voelt je lichaam tot rust komen.

Sap van olijfolie en citroen

 

De volgende van ons lijstje van simpele en natuurlijke remedies tegen spanningshoofdpijn is een sap van olijfolie en citroen. Het dagelijks innemen van een eetlepel van dit mengsel heeft de volgende voordelen:

 • Het vermindert ontstekingen.
 • Het stimuleert een goede hydratatie.
 • Het verbetert de bloedsomloop.
 • Het verlicht spanning in de nek en de schouders.

Ingrediënten

 • 15 ml olijfolie
 • het sap van een halve citroen

Wat moet je doen?

 • Meng beide ingrediënten en neem het direct in.

Aromatherapie

Aromatherapie is een van de natuurlijke remedies tegen spanningshoofdpijn

Bij aromatherapie gebruik je etherische oliën en producten die verkregen zijn uit groentes en kruiden. De oliën worden aan heet water toegevoegd, en vervolgens absorberen de longen de stoom die van de olie afkomt. Het is een medicinale therapie die de symptomen van stress kunnen verlichten.

Met name de essences die gebaseerd zijn op sinaasappel, ceder, mandarijn, roos en sandelhout hebben een ontspannende werking.

Volg een uitgebalanceerd dieet

 

Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen is het fundament voor het behandelen van spanningshoofdpijn.

Een aantal tips:

 • Neem dagelijks vitamine B en magnesium, omdat die energie leveren aan de neuronen. Gedurende de dag raken de neuronen namelijk overwerkt.
 • Neem voldoende rust.
 • Zorg dat je spieren niet overbelast raken door je dagelijkse activiteiten.
 • Hou je nek in de juiste positie tijdens je slaap en doe lichte spieroefeningen voor het gebied rondom je nek en schouders.
 • Vermijd stress en angstige gevoelens. 
 • Stel prioriteiten.
 • Neem rust tussen activiteiten, zodat de spanning die is opgebouwd ook weer kan afnemen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.