Aromatherapie: wat houdt het in?

Omdat je reukzintuig via je hersenen direct verbonden is met je emoties, kan aromatherapie je lichaam en geest mogelijk op veel verschillende manieren helpen.
Aromatherapie: wat houdt het in?

Laatste update: 27 april, 2019

Aromatherapie is een tak van alternatieve geneeswijzen op basis van specifieke eigenschappen van etherische oliën, die worden gewonnen uit kruiden en andere aromatische planten.

Men gebruikt het om het evenwicht tussen lichaam en geest en de harmonie te herstellen, wat zowel je gezondheid als je schoonheid ten goede kan komen. In tegenstelling tot andere alternatieve therapieën, heeft aromatherapie een mogelijk helende werking die vrede en ontspanning bevordert.

Het werkt naast de traditionele geneeskunde, waardoor deze laatste mogelijk effectiever en duurzamer wordt. Kortom, aromatherapie reikt mogelijk tot de oorzaak van het probleem en kan helpen om de genezende energie van het lichaam zelf te stimuleren.

Belangrijkste kenmerken en voordelen van aromatherapie

Etherische olie en bloemen

Aromatherapie komt voort uit het principe dat je reukzintuig een directe link heeft met je emoties via je hersenen. De aroma’s mogen niet tegenstrijdig zijn. Het mengsel moet aangenaam en geruststellend zijn om bruikbaar te zijn in de therapie.

Om dit te doen, worden de oliën verdund in heet water. Hoewel natuurlijke oliën meestal geen bijwerkingen op de huid hebben, is het een goed idee om blootstelling aan de zon te voorkomen na het toepassen van aromatherapie. Mogelijk voordelen zijn onder andere:

 • Opheffen van verstoppingen
 • Beheersing van overmatig zweten
 • Minder vermoeidheid
 • Gevoel van kalmte
 • Betere spijsvertering

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën worden beschouwd als onderdeel van een allesomvattende genezing, die bedoeld zijn om zowel het lichaam als de geest voordelen te bieden. Elke olie kan invloed op de gezondheid van een persoon hebben, wat afhangt van de eigenschappen van de specifieke plant en de geur.

Een etherische olie is de sterkste aromatische concentratie van de plant. Men maakt het door het destilleren van de plant en het krachtigste deel hier uit te halen. Als je etherische oliën gaat kopen, zorg er dan voor dat ze 100% zuiver en natuurlijk zijn.

De 7 populairste etherische oliën voor aromatherapie

Etherische oliën
 • Geranium kan helpen bij menstruatiekrampen, omdat het mogelijk pijnstillende eigenschappen heeft. Het kan ook goed zijn voor angst, depressie en andere negatieve emoties.
 • Men gebruikt de zoete geur van jasmijn al lange tijd om te helpen stress te verminderen en mensen te helpen slapen. Het kan mogelijk ook gebruikt worden om de angstniveaus van een persoon te verlagen en zijn stemming te verbeteren.
 • Amandelolie is een van de meest gebruikte olie voor het helpen bij pijnbestrijding. Wanneer je het aroma inademt, kan je zenuwstelsel beginnen met serotonine te produceren, wat het gevoel van verlichting kan geven.
 • Lavendel kan zeer effectief zijn bij angst, hoofdpijn en stressgerelateerde spierproblemen. Bovendien kan het helpen de huidirritatie te verminderen en littekens minder zichtbaar te maken. Een paar druppels lavendelolie op je kussen helpen je mogelijk om in slaap te vallen.
 • Rozenolie kan je ook helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en van dagelijkse vermoeidheid af te komen. Het kan ook goed zijn voor het behandelen van depressies. De geur van rozen geeft je mogelijk een rustig gevoel.
 • Kaneel, met zijn sterke, langdurige geur, helpt je mogelijk te stimuleren en je energie te geven om je drukke dag door te komen. Daarnaast kan het mogelijk negatieve emoties zoals woede en stress minimaliseren.
 • Tot slot gebruikt men etherische olie op basis van gember veel om de bloedsomloop en de symptomen van verkoudheid mogelijk te verbeteren.

Laatste overwegingen

Aromatherapie

Vergeet niet dat je aromatherapie, zoals elke andere bio-energieke therapie, samen met een behandeling voorgeschreven door je huisarts mag gebruiken. Het mag echter nooit de behandeling vervangen.

Als je je lichaam wilt behandelen om te ontspannen, dan kan aromatherapie je hier mogelijk bij helpen. Vooral in combinatie met een goede massage en rustgevende muziek. Je lichaam heeft energie nodig, dus neem de stap en geef het de mogelijke gave van aromatherapie. Wellicht ook interessant voor jou

De vijf beste theesoorten die je rustig laten slapen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De vijf beste theesoorten die je rustig laten slapen

Welke theesoorten kunnen je helpen en je rustig laten slapen? Ontdek in dit artikel welke soort thee jou een goede nachtrust kan geven. • Edge J. A pilot study addressing the effect of aromatherapy massage on mood, anxiety and relaxation in adult mental health. Complement Ther Nurs Midwifery. 2003;9:90-7.
 • Kowalski S, Louis M. Use of aromatherapy with hospice patients to decrease pain, anxiety and depression and to promote an increase sense of well being. Am J Hospice Palliative Care. 2002;19 (6):381-6.
 •  Field T, Diego M, Hernández-Reif M, Cisneros W, Feijo l, Vera Y, et al. Lavender fragrance cleansing gel effects on relaxation. International J Neurol. 2005;115:207-22.