5 grote voordelen van citroensap voor je lichaam

Het bericht van vandaag gaat over de voordelen van citroenen en we laten je zien hoe je de juiste citroenen kiest om er het meeste profijt van te hebben.
5 grote voordelen van citroensap voor je lichaam
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eén van de grote voordelen van citroensap is dat het zo gezond voor je is. Het is zelfs één van de meest aanbevolen vruchten om je gezondheid te verbeteren. We zullen je vandaag alles uitleggen over de voordelen van citroensap en hoe het je gezondheid kan helpen.

Wat zijn citroenen en waarom moet je ze eten?

Zoals iedereen weet, zijn citroenen onderdeel van de citrusfamilie. De citroenboom is afkomstig uit Azië en verspreidde zich naar Europa en de Amerika’s, nadat ontdekkingsreizigers rond de 17e eeuw op pad gingen.

Gelukkig dragen citroenbomen het hele jaar door vrucht. Daardoor kun je ze altijd makkelijk overal kopen en tegen een redelijke prijs.

Eén van de voordelen van citroenen is dat ze vol vitamine C zitten. Daarnaast bevatten ze ook vitamine:

 • B-complex
 • calcium
 • koper
 • ijzer
 • magnesium
 • kalium
 • vezels

Deze helpen je lichaam om gezond te blijven en je voedsel goed te verwerken. Al zou je het niet denken, maar citroen bevat meer kalium dan appels of druiven. Kalium helpt niet alleen het lichaam te reguleren, maar draagt ook bij aan het voorkomen van hartproblemen.

Wil je meer weten? Lees dan:
Hoe maak je etherische olie van citroen?

De voordelen van citroensap voor je lichaam

citroensap

Citroenen bevatten een immense hoeveelheid vitamines en mineralen die helpen om je lichaam sterker en gezonder te maken. Hieronder een aantal van de voordelen van citroensap.

Het is een geweldige bron van vitamine C

Citrusvruchten zitten vol vitamine C, een belangrijke antioxidant. Vitamine C helpt onder andere om de cellen van je lichaam te beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Bovendien vermindert de vitamine het risico op hart- en vaatziekten en verkoudheden zoals griep.

Het verbetert je huid

Citroensap goed voor je huid

Vitamine C en andere vitamines helpen rimpels en vlekken te verminderen die het gevolg van blootstelling aan zonlicht zijn. Citroenzuur helpt het lichaam meer water op te nemen, daardoor zul je merken dat je huid meer gehydrateerd is.

Het helpt met gewichtsverlies

Nog één van de voordelen van citroensap is dat het je kan helpen met gewichtsverlies. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen aan je maaltijd toevoegen die je helpen centimeters kwijt te raken. Het kan namelijk helpen om je trek in zoetigheid en snacks te verminderen.

Het verbetert je spijsvertering

citroen helpen de spijsvertering

Veel mensen drinken citroensap als een laxeermiddel of als een preventieve maatregel tegen constipatie. Citroensap kan je helpen om je spijsvertering te reguleren, waardoor je lichaam als geheel beter functioneert.

Het geeft je een frisse adem

Als je na elke maaltijd citroensap drinkt, helpt het om je adem fris en subtiel te houden. Citroensap verwijdert namelijk elke geur die na een maaltijd in je mond achterblijft. Dat is vooral zo in het geval van sterk gekruide gerechten.

Citroenen kiezen

citroenen kiezen

Je weet misschien al hoe moeilijk het soms kan zijn om een sappige citroen te vinden die je alle voordelen biedt die je wilt. Lees onze tips over het kiezen van de juiste citroenen:

 • Kies zware citroenen. De zwaardere citroenen bevatten meer sap en dus ook meer mineralen en voedingsstoffen. Dit betekent dat citroenen met een dikke, ruwe schil lichter zijn, omdat ze minder sap bevatten. Dan bevatten ze ook minder mineralen en hebben minder smaak.
 • Kijk naar kleine ribbeltjes. Bestudeer de schil van de citroen die je wilt kopen. Het is namelijk zo dat citroenen met een gladde huid met kleine ribbeltjes sappiger zijn.
 • Controleer de kleur. Gele citroenen zijn meestal zoeter, terwijl sommige ander citrusvruchten, zoals groene limoen, meestal zuurder zijn.

Hoe kun je citroenen eten: snelle recepten!

Er zijn veel verschillende manieren hoe je van de voordelen van citroensap voor je lichaam kunt profiteren. De eigenschappen van citroen veranderen vrijwel niet door bereidingen, wat betekent dat de vitamines en mineralen in elk recept dezelfde blijven, ongeacht de bereidingswijze.

Om de maximale hoeveelheid citroensap uit elke citroen te halen, kun je de citroenen het beste stevig op een oppervlak rollen voor je ze snijdt. Door dit te doen, haal je veel meer sap uit de citroenen.

Citroen met warm water

 • Breng één of twee koppen water aan de kook.
 • Als het water kookt, giet je er het citroensap bij en laat je dat even trekken.

Je kunt dit op elk gewenst moment van de dag, of nacht, drinken. Als je er een beetje geraspte gember aan toevoegt, geeft dat net een andere smaak. Bovendien zitten er dan nog meer antioxidanten in.

Verfrissend drankje

Als je een verfrissend drankje wilt, is dit het juiste recept voor je:

 • Hiervoor pers je eerst een halve citroen uit.
 • Vervolgens meng je het citroensap met een glas lauw of koud water.

Dit is ook de beste manier om citroensap te nemen als je van plan bent om het op je lege maag te drinken. Het helpt zo je lichaam om zich te ontdoen van de gifstoffen van avond ervoor, die je tijdens je slaap hebt opgebouwd.

Citroen met gember

Je kunt voor een exotisch tintje ook citroen en gember aan je gerechten toevoegen.

 • Je kunt wat gember raspen en dat samen met het sap van een citroen aan vis of wit vlees toevoegen, waardoor ze een heerlijke smaak krijgt en goed verteerd kunnen worden.

Begin vandaag nog met het drinken van citroensap!

Nu je weet wat de voordelen van citroensap voor je lichaam zijn, hoef je er vast geen twee keer over na te denken om er vandaag mee te beginnen. Je zult je geweldig voelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Del Río, J. A., Fuster, M. D., Gómez, P., Porras, I., García-Lidón, A., & Ortuño, A. (2004). Citrus limon: A source of flavonoids of pharmaceutical interest. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00272-3
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Agarwal, M., Kumar, A., Gupta, R., & Upadhyaya, S. (2012). Extraction of polyphenol, flavonoid from emblica officinalis, citrus limon, cucumis sativus and evaluation of their antioxidant activity. Oriental Journal of Chemistry. https://doi.org/10.13005/ojc/280248

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.