Hoe constipatie te behandelen zonder laxeermiddelen

Het is mogelijk om constipatie te behandelen zonder laxeermiddelen te gebruiken, het is dan echter wel nodig om gezonde gewoonten in je routine op te nemen.
Hoe constipatie te behandelen zonder laxeermiddelen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is mogelijk om constipatie te behandelen zonder laxeermiddelen te gebruiken, maar het is dan nodig om een goede hoeveelheid gezonde gewoonten in je dagelijkse routine op te nemen.

Veel mensen die last hebben van constipatie hebben dit meestal al vanaf een jonge leeftijd. Deze mensen hebben het altijd moeite gehad om naar de wc te kunnen en het duurt lang voordat de stoelgang is gepasseerd.

Constipatie houdt echter ook een aantal andere problemen in, zoals:

  • een opgeblazen gevoel.
  • darmgas.
  • ongemak van niet volledig leeg raken.
  • soms krijgen mensen met constipatie ook aambeien door de hardheid van hun ontlasting.

Het behandelen van constipatie zonder laxeermiddelen

Bewegen helpt echt

vrouw aan het hardlopen

Wanneer je constipatie zonder laxeermiddelen behandelt, dan moet je beginnen met meer regelmatige lichaamsbeweging. Geloof het of niet, het bewegen verbetert de darm-doorvoer.

Wanneer je beweegt, helpen de spieren in de buik de ontlasting voort te bewegen. Daardoor zal de ontlasting sneller door de darmen gaan. Veel mensen met constipatie hebben vaak problemen met peristaltische bewegingen.

Bewegen is echter ook goed voor je hydratatie. Veel mensen met obstipatie drinken niet genoeg water waardoor hun ontlasting nog harder wordt. Wanneer je beweegt, dan krijg je meer dorst en daarom is het drinken van meer water gemakkelijk.

Is het je ooit opgevallen dat je na het sporten naar de wc moet? Dit feit kan zeer verrassend zijn voor mensen die last hebben van constipatie. Ze zullen merken dat ze na het sporten heel gemakkelijk naar de wc kunnen gaan. Beweging is erg goed voor de behandeling van constipatie zonder laxeermiddelen.

Veranderingen in je dieet

Eet je voldoende vezels? Bevat je dieet veel groenten en fruit? Of eet je veel bewerkte voedingsmiddelen? Dit zal een groot verschil maken. Als je last hebt van constipatie, dan zul je gemerkt hebben dat je door het eten van veel junkfood je veel minder naar de wc moet.

Daarom moet je veel meer fruit en groenten eten, waardoor de darm-doorvoer verbetert en je vaker naar de wc gaat. Je zal het verschil merken zodra je deze wijziging aanbrengt.

Je moet ook letten op de medicijnen die je misschien gebruikt voor andere ziekten. Bijvoorbeeld voor schildklieraandoeningen of diabetes. Soms kunnen bepaalde medicijnen constipatie veroorzaken.

Volg een routine

vrouw gaat naar de wc

Dit is één van de beste tips voor het behandelen van constipatie zonder laxeermiddelen, hoewel je misschien zal reageren met: “Maar wat als ik niet naar de wc moet?” Maak je geen zorgen, ga op het moment die je zelf kiest en neem je tijd.

Het volgen van een routine werkt niet echt bij mensen die last hebben van constipatie. Meestal moeten ze even wachten voordat ze naar de wc gaan. Soms moeten ze het misschien forceren. Dus, is het een goed idee om te gaan zitten en je tijd te nemen, ook al heb je misschien niet de behoefte om te gaan.

Het beste is om altijd op hetzelfde moment te gaan, zodat je lichaam eraan went. Het kan vóór of na het ontbijt zijn, vóór het sporten of voordat je naar bed gaat. Jij kiest!

Neem een goede houding aan

Als het om de stoelgang gaat dan is het moderne toilet niet zo goed voor de houding. Je kunt het jezelf echter wat gemakkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld een kruk onder je voeten zetten of je gewicht op je tenen laten rusten.

Dit zal meer lijken op een gehurkte houding, wat de beste houding is voor de stoelgang. Hoe komt dat? Dat komt omdat je dan buikdruk creëert die goed is voor stoelgang.

Wat helpt je bij het behandelen van constipatie? Werken sommige van deze methoden beter dan andere? Het proberen van deze tips kan met name je constipatie verbeteren, vooral als je aan lichaamsbeweging doet.

Het is echter ook belangrijk om te letten op wat je eet. Wat er ook gebeurt, het is aan jou om deze aandoening te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.