Wat te eten na het sporten, en wat niet?

Om het resultaat van je trainingen niet te verpesten, is het belangrijk om goed te kijken naar wat je eet na afloop van je work out.
Wat te eten na het sporten, en wat niet?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vaak eten we niet wat goed voor ons is, omdat we niet goed weten waar me mee bezig zijn. Als je aan sport doet, en je wilt voor jezelf zorgen, let dan goed op je eten na het sporten. Je moet weten dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die je beter kunt laten staan na het sporten. Maar, er zijn ook voedingsmiddelen die je beter wél kunt eten.

Wat kun je beter niet eten na het sporten?

1. Rood vlees

Rood vlees kun je beter niet eten na het sporten

Sporten verbetert het intellectueel vermogen, maar dat is niet het geval als je meteen na afloop rood vlees eet.

  • Volgens een studie van de University of Georgia heb je al aan 20 minuten sporten voldoende om kennis beter te begrijpen en op te slaan.
  • Maar als je direct na het sporten rood vlees eet, gebeurt dit juist niet. Op de korte termijn belemmert het eten van rood vlees het leervermogen en je geheugen.

Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid verzadigde vetten die sommige soorten rood vlees bevatten. Verzadigde vetten hebben als eigenschap dat ze de spijsvertering vertragen. Dit is niet wenselijk als je probeert om een gezonde spijsvertering te behouden.

2. Commerciële smoothies

Commerciële smoothies bevatten vaak veel suiker

Kant-en-klare commerciële smoothies zijn vaak helemaal niet zo gezond als je zou denken. Zo zitten ze vol met suiker. Dit komt omdat ze van te voren bereid zijn, en suiker de houdbaarheid verlengt.

Het lijkt misschien alsof smoothies het perfecte drankje zijn om te drinken tijdens een middag vol intensieve workouts. Maar denk eraan, niet alle smoothies zijn aan te raden om te eten na het sporten.

Zonder te overdrijven: er zijn smoothies waar enorm veel suiker inzit. Soms zelfs zoveel dat het aantal calorieën dat je erdoor binnenkrijgt het dubbele is dan de hoeveelheid die je verbrand hebt tijdens je trainingssessie. Wees er dus voorzichtig mee!

3. Gefrituurd eten

Gefrituurd eten is altijd slecht voor je

Gefrituurd eten en fastfood bevatten veel verzadigde vetten. Dit type voedsel is eigenlijk nooit aan te raden, en al helemaal niet vlak na het sporten.

Je beloning na het sporten moet niet bestaan uit eten waarmee je meer calorieën binnenkrijgt dan je net verbrand hebt.

  • Denk eraan dat je lichaam 9 kilocalorieën aan energie nodig heeft om 1 gram vet te verteren.
  • Daarnaast zorgt gefrituurd eten ervoor dat je metabolisme achteruit gaat ondanks al je inspanningen om juist het tegenovergestelde te bereiken.

4. Noten

Noten vertragen je metabolisme

Hoewel noten in kleine hoeveelheden erg gezond zijn kun je ze beter niet eten na het sporten.

Het is goed om voedsel te eten waar veel eiwitten in zitten. En dat is het geval bij noten, maar je moet je ook realiseren dat ze vol met (gezonde) vetten zitten.

Ook noten vertragen je spijsvertering en daardoor is het niet aan te raden om ze te eten na het sporten.

5. Koffie

Koffie onttrekt vocht aan je lichaam

Koffie onttrekt vocht aan je lichaam, dus is deze drank niet aan te raden om te drinken na het sporten. Neem in plaats daarvan een gewoon flesje water. Hiermee kun je je dorst op een goede manier lessen.

Wat kun je wél goed eten na het sporten?

Eiwitten

Neem eiwitten na het sporten

Zoals we eerder al zeiden is het van belang om na het sporten voldoende eiwit binnen te krijgen.

  • De meest geschikte eiwitten om te eten na het sporten zijn te vinden in wit vleeszoals kip, kalkoen of in vis.
  • Het is ook aan te raden om groene groenten zoals doperwten te nemen omdat deze ook een uitstekende bron van eiwitten zijn.
  • Een andere optie is om peulvruchten, sojabonen en zaden of pitten te eten.

Bananen

Trek in zoet na het sporten? Neem een banaan

Normaal gesproken is het niet aan te raden om voedsel met veel suiker te eten. Als je na je training echter trek heb in iets zoets, neem dan een banaan.

Bananen zijn rijk aan kalium en koolhydraten, waardoor ze een goede bondgenoot zijn als je iets zoets wilt eten zonder je resultaten teniet te doen.

Aardappelen en ander zetmeelrijke voeding

Eet naast je eiwitten iets met veel zetmeel, zoals aardappelen

Het beste bijgerecht na het sporten is iets dat veel zetmeel bevat. Probeer bijvoorbeeld eens gekookte of gebakken aardappelen of een beetje zilvervliesrijst te eten na het sporten.

Op deze manier zorg je ervoor dat je spijsverteringsstelsel deze koolhydraten gemakkelijk opneemt. En koolhydraten dragen juist weer bij aan een beter beter herstel na een training.

Dus, onthoud onze tips voor de volgende keer dat je iets te snacken wilt voor na het sporten! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
  • Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
  • Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.