Hoe behandel je constipatie bij kinderen

Het eten van vers fruit en groenten is een simpele manier om constipatie bij kinderen op te lossen. Het is ook een goed idee om andere gezonde gewoonten aan te moedigen, zoals het drinken van water en lichaamsbeweging.
Hoe behandel je constipatie bij kinderen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er zijn veel natuurlijke manieren om constipatie bij kinderen te behandelen. Baby’s van slechts een paar maanden of oudere kinderen kunnen allemaal last hebben van constipatie. De meeste gevallen kunnen echter worden opgelost door een dieet en enkele gezonde gewoonten in te voeren.

Deze spijsverteringsaandoening is één van de belangrijkste redenen voor het bezoeken van een kinderarts. Het is misschien geen ernstig probleem maar het kan pijnlijk zijn en leiden tot andere complicaties zonder adequate behandeling.

Hoe kun je weten of je kind aan constipatie lijdt?

Het belangrijkste signaal van dit probleem zijn veranderingen in spijsverteringspatronen. Soms heeft een kind minder dan drie stoelgangen per week, met harde en droge ontlasting. Het kind kan ook last hebben van een pijnlijke stoelgang en een opgeblazen gevoel.

Gelukkig hoeven we ons niet altijd tot commerciële laxeermiddelen te wenden. Voordat je daaraan gaat beginnen moet je eerst eens enkele dieetveranderingen en natuurlijke remedies uitproberen. Bekijk ze eens!

Aanbevelingen voor de natuurlijke behandeling van constipatie bij kinderen

Er zijn veel factoren die constipatie bij kinderen kunnen veroorzaken. Eén van de belangrijkste factoren zijn slechte voedingsgewoonten. Terwijl de spijsvertering van kinderen zich aanpast aan het dieet, is het probleem dat we ze soms voedsel geven dat niet zo voedzaam is.

Wat kunnen we doen om constipatie bij kinderen te behandelen? De eerste stap is het maken van veranderingen in de voeding. Om dit te doen willen we daarom onze belangrijkste suggesties hieronder met je delen.

Verhoog de vezelinname

Vezelinname verhogen om constipatie bij kinderen te behandelen

Vezels zijn één van de belangrijke voedingsstoffen die helpt bij de spijsvertering. Wanneer hun voeding deze voedingsstof mist worden kinderen vatbaar voor constipatie. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt kun je meer vezels aan hun dieet toevoegen met bijvoorbeeld:

 • Volkoren granen
 • Fruit (met schil)
 • Verse groenten
 • Pruimen
 • Kikkererwten en linzen
 • Erwten
 • Maïs

Vermijd snoep en suiker

Het eten van overmatige hoeveelheden suiker kan ook een negatief effect hebben op de spijsvertering. Doordat kinderen aan tafel minder trek hebben eten ze minder producten die vezels bevatten. Het resultaat is dat er constipatie bij kinderen ontstaat.

Dat is de reden waarom aanbevolen wordt om niet dagelijks snoep en zoetigheid te eten. Hoewel kinderen dol zijn op zoetigheid moet je daarom proberen om dit toch uit hun dieet te houden.

Probeer je kind water te laten drinken

Probeer je kind water te laten drinken om constipatie bij kinderen te voorkomen

Veel water drinken is altijd belangrijk. Wanneer kinderen niet genoeg vocht binnenkrijgen vertraagt hun spijsvertering namelijk en neemt het risico op constipatie toe.

 • Dit komt omdat vloeistoffen het volume van de vezels verhogen, waardoor de ontlasting zachter wordt.
 • Daarnaast zorgt het voor een groter volume, waardoor de darm de ontlasting makkelijker kan verplaatsen.

Moedig lichaamsbeweging aan

Aan sport doen of zelfs regelmatig gewoon spelen stimuleert de bloedcirculatie en verbetert de spijsvertering. Dus als aanvulling van een gezond dieet moet je je kind ook aanmoedigen deel te nemen aan welke vorm van fysieke activiteit dan ook.

Leer ze hoe ze een wc-routine moeten volgen

Een wc routine volgen om constipatie bij kinderen te voorkomen

Als kinderen oud genoeg zijn moeten ze een wc-routine gaan volgen. Aangezien jonge kinderen soms bang zijn om hiermee te beginnen, moet je ze begeleiden en ze helpen tot het een gewoonte wordt.

Kinderen die nog niet zindelijk zijn hebben namelijk de neiging hun ontlasting op te houden zodat ze niet naar de wc hoeven te gaan. Het is dus beter dat je ze beetje bij beetje begint te trainen met hun wc-routine, zonder ze onder druk te zetten.

Zodra ze het onder de knie hebben moet je ze de juiste houding laten zien voor wanneer ze naar de wc gaan. Herinner ze er ook aan dat ze altijd naar de wc moeten gaan als ze aandrang hebben.

Natuurlijke remedies voor de behandeling van constipatie bij kinderen

Farmaceutische laxeermiddelen zouden alleen een optie moeten zijn als er sprake is van chronische constipatie. Je moet altijd een kinderarts raadplegen vóór het gebruik ervan. Als je kind pas net last heeft van constipatie, of als het een milde vorm betreft, moet je kiezen voor natuurlijke middelen.

Pruimensap

Pruimen zijn een laxerende fruitsoort die spijsverteringsfuncties kunnen stimuleren om de effecten van constipatie te bestrijden.

 • Voor jonge kinderen moet je 2 tot 4 deciliter pruimensap bereiden verdund in water met gelijke delen.

Druiven op een lege maag

Druiven zijn ook heerlijke vruchtjes die kinderen graag eten. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor het snel behandelen constipatie bij kinderen.

 • Laat je kind 6 tot 8 druiven met schil eten op een lege maag.

Honing

Honing om constipatie bij kinderen te behandelen

Kinderen ouder dan een jaar kunnen honing verdund met water eten als een alternatieve oplossing voor een langzame spijsvertering. Honing bevat natuurlijke enzymen die het voedselafbraakproces helpen te optimaliseren om de eliminatie van ontlasting te vergemakkelijken.

Appelsap

Appelsap wordt ook vaak aanbevolen aan jonge kinderen. Dankzij het feit dat kinderen dol zijn op de zoete smaak is appelsap een geweldig middel tegen constipatie. Het pectine– en watergehalte is perfect bij dit probleem.

 • We raden je aan om je kind elke dag 2 tot 4 deiciliter appelsap te geven.

Samengevat

De eenvoudigste en veiligste manier om constipatie bij kinderen te bestrijden is door hun dieet te verbeteren.

 • Je moet geraffineerd en ultrabewerkt voedsel vervangen door biologische alternatieven.
 • Voeg daarnaast fruit en voedingsmiddelen met laxerende effecten toe om de constipatie bij je kind te helpen beëindigen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.