Gezonde gewoonten voor het drinken van koffie

Om gezonde gewoonten voor het drinken van koffie te ontwikkelen, moet je de voordelen en bijwerkingen kennen. Hier zijn enkele tips om te helpen.
Gezonde gewoonten voor het drinken van koffie
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Victoria Blázquez

Laatste update: 28 augustus, 2023

Laten we eens kijken naar enkele gezonde gewoonten voor het drinken van koffie. Dit is een drank die over de hele wereld veel wordt gedronken. Het is ook een geweldige bron van antioxidanten en essentiële mineralen.

Vanwege de stimulerende effecten van cafeïne en de effecten ervan op onze fysieke en psychologische gesteldheid, moet het echter met mate worden geconsumeerd. Ken jij de effecten van koffieconsumptie?

Effecten van het drinken van koffie

Koffie is een drank met veel gunstige eigenschappen. De meest opvallende zijn de volgende.

Verlaagt het risico op diabetes type 2

Regelmatige koffiedrinkers hebben mogelijk 25 tot 40% minder kans op diabetes. Het drinken van koffie verhoogt namelijk de niveaus van bepaalde plasma-eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van testosteron- en oestrogeenspiegels. Dit helpt het ontstaan van diabetes type 2 (Engelse link) te voorkomen.

Vermindert het risico op een leveraandoening

Gezonde gewoonten voor het drinken van koffie
Koffieconsumptie is in verband gebracht met de preventie van bepaalde ziekten, zoals diabetes en leverschade.

Het drinken van koffie is ook in verband gebracht met het voorkomen van levercirrose. Deze ziekte houdt verband met overmatig alcoholgebruik en hepatitis B. Daarnaast zijn er onderzoeken die suggereren dat het gebruik ervan het risico op leverkanker met 40% vermindert.

Bevat antioxidanten

Koffie bevat veel essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam. Vooral de B-vitamines (niacine, riboflavine en pantotheenzuur) die nodig zijn voor ons neuromusculaire systeem zijn bijzonder belangrijk. Het bevat ook mineralen (kalium, mangaan en magnesium), die essentieel zijn voor biochemische processen die in ons lichaam plaatsvinden.

Stimuleert het centrale zenuwstelsel

 

Cafeïne is de meest geconsumeerde stimulerende stof ter wereld. Koffie drinken verhoogt de dopamine- en noradrenalineniveaus, die de hersenactiviteit versnellen. Dit resulteert vervolgens in verhoogde energieniveaus, reactietijden en algehele cognitieve functie. Daarom drinken studenten en mensen die werken het zo vaak.

Koffie heeft echter ook tal van negatieve bijwerkingen, zoals brandend maagzuur, de vorming van maagzweren, verhoogd gevoel van onrust en hoge bloeddruk. Het kan ook slapeloosheid veroorzaken. Om die reden zouden mensen het in sommige gevallen, zoals hieronder beschreven, niet moeten drinken.

Ook interessant om te lezen:
De relatie tussen koffie en hartaanvallen

Gezonde gewoonten voor het drinken van koffie

Vermoeide vrouw
Een van de belangrijkste risico’s van koffieconsumptie is slapeloosheid en nervositeit, dus de consumptie ervan moet in de gaten worden gehouden.

Om op verantwoorde wijze koffie te drinken, is het belangrijk om de volgende richtlijnen in gedachten te houden.

Risicogroepen als het gaat om het drinken van koffie

Er zijn bepaalde groepen mensen die niet te veel koffie zouden moeten drinken of die het volledig uit hun dieet zouden moeten schrappen. Dit kan zijn omdat ze aan een of andere fysieke of psychische aandoening lijden.

Als je in een van de groepen valt die we hieronder gaan noemen, moet je met een gezondheidsdeskundige praten om te bepalen of je koffie uit je dieet moet schrappen.

  • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: moeders kunnen cafeïne aan hun baby’s overdragen. Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby en kan ook stress en angst veroorzaken.
  • Bloedarmoede: als je last van ijzertekort hebt en je neemt er een supplement voor in, moet je op je cafeïne-inname letten. Cafeïne maakt het voor het lichaam moeilijk om dit mineraal goed op te nemen.
  • Farmacologische behandeling: in sommige gevallen kan cafeïne de bijwerkingen van medicijnen versterken. Daarom moet je met je apotheker of arts praten over het drinken van koffie als je medicijnen gebruikt.
  • Slapeloosheid of onrust: het gebruik van cafeïne wordt sterk afgeraden voor mensen die last hebben van slaapstoornissen of angstaanvallen.
  • Osteoporose: net als bij ijzersupplementen belemmert cafeïne de juiste opname van calcium in het lichaam.
  • Arteriële hypertensie: koffie kan de bloeddruk verhogen. Daarom is het belangrijk om een specialist te raadplegen, zodat deze je kan vertellen hoeveel koffie je veilig kunt consumeren.
  • Gastritis: cafeïne kan het maagslijmvlies irriteren. Dit kan ongemak veroorzaken bij mensen die lijden aan een of andere aandoening of pathologie die verband houdt met het spijsverteringsstelsel.

Voeg koffie toe aan een gezond en uitgebalanceerd dieet

We maken vaak de fout om koffie te drinken met suiker, gecondenseerde melk of zelfs room. Bovendien drinken we het graag in gezelschap van cake, koekjes of verpakte lekkernijen. Hoewel de koffie zelf in die gevallen niet schadelijk is, kunnen de calorieën en verwerkte vetten die ermee gepaard gaan dat wel zijn.

We raden daarom aan om koffie te drinken met plantaardige producten, zoals amandel- of sojamelk. Je kunt het ook proberen met ongezoete melk en het te drinken naast fruit of producten van volle granen. Hierdoor krijg je de voordelen van koffie en bevorder je tegelijkertijd gezonde eetgewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.