Wat is het beste dieet bij type 2 diabetes?

Bij diabetes type 2 is eten een onderdeel van de behandeling. Samen met lichaamsbeweging en medicatie die door je arts is voorgeschreven, is het een van de pijlers om succesvolle resultaten bij de bloedglucoseregulatie te bereiken.
Wat is het beste dieet bij type 2 diabetes?
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoewel diabetes een chronische ziekte is, kun je het behandelen met een goed dieet, regelmatige lichaamsbeweging en medicatie. Je moet je inspanning echter niet alleen op medicijnen richten. Laten we eens kijken naar welke voeding je in je dieet moet hebben bij type 2 diabetes.

Zoals we al weten, is diabetes een aandoening die kan optreden doordat het lichaam zichzelf aanvalt en waarbij de alvleesklier het vermogen verliest om insuline aan te maken. Of het kan zich ontwikkelen door een ongezonde levensstijl, die na verloop van tijd de productie en het gebruik van insuline verandert.

Gezien het feit dat diabetes zich op verschillende manieren kan manifesteren, moeten we duidelijk zijn dat type 2 diabetes de meestvoorkomende vorm van de ziekte is die wordt geassocieerd met overmatige ophoping van buikvet, obesitas en lichamelijk inactiviteit.

Dieet bij type 2 diabetes

Houd er rekening mee dat een goed dieet een van de fundamentele pijlers is om deze ziekte te bestrijden. Je bent niet alleen uit op gewichtsverlies, maar ook op glycemische controle en het voorkomen van toekomstige complicaties.

Vergeet niet dat bij iemand die diabetes type 2 ontwikkelt, er een verandering ontstaat in het metaboliseren van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Als eerste maatregel moet je je calorie-inname verminderen om te proberen je gewicht te normaliseren. Daarnaast is het belangrijk om je eten te portioneren. Volgens de Spaanse Hartstichting zou je in het ideale geval 5 maaltijden per dag moeten eten. Dat wil zeggen, ontbijten, lunchen en dineren en ook twee tussendoortjes.

Stel een schema op voor je dieet bij type 2 diabetes

Je moet een schema voor maaltijden opstellen, afhankelijk van je behoeften. Zo kun je je dieetdoelen voor die dag halen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat je lange tijd niet eet, waardoor je bloedsuikerspiegel normaal blijft. Het helpt ook om hypoglykemie te voorkomen.

Bij sommige mensen kunnen glucosestoornissen erg gecompliceerd zijn. Voor hen kan het nuttig zijn om ‘s avond nog een tussendoortje toe te voegen.

Koolhydraten kiezen

Welke voeding in je dieet bij type 2 diabetes en hoe je maaltijden te plannen

Je moet je concentreren op het soort koolhydraten dat je eet, aangezien ze essentieel zijn voor de glykemische controle, aangezien ze tot 50% van de glykemische respons bepalen.

Volle granen, peulvruchten en knollen worden beschouwd als de belangrijkste bronnen van koolhydraten in onze voeding. Ze bevatten niet alleen veel zetmeel, maar ze bevatten ook vitamines, mineralen en vezels. In het ideale geval nemen ze een kwart van je bord in beslag.

Wat fruit betreft, is de huidige aanbeveling om de consumptie te verhogen, en dat fruit te kiezen met een lage glykemische index. Eet het fruit waar mogelijk met de schil, want daar zitten de vezels.

Voorkom een daling van de glucose

Zoals we al zeiden, kan een daling van de glucose op elk moment gebeuren, dus we raden je aan om altijd wat eten bij de hand te hebben, zoals fruit of iets zoetigs. Je moet het eten als je merkt dat je glucosespiegel omlaag gaat.

Het tellen van koolhydraten is een uiterst effectief hulpmiddel om een glucosedaling te voorkomen. Dit moet worden gedaan door een professional.

Voedingsmiddelen die zijn opgenomen in het dieet bij type 2 diabetes

Naast wat we al genoemd hebben, kun je ook het volgende in je dieet opnemen:

  • Groenten: deze moeten de helft van je bord innemen.
  • Zuivel: zonder suikers of met geschikte zoetstoffen. Kies voor vetarme opties.
  • Mager vlees, eieren en kaas.
  • Zaden, noten en oliën.
  • Ingeblikte producten maar zonder toegevoegde suikers.
  • Jam en zoetwaren, met de toegestane zoetstoffen.

Hydratatie

Eén aspect dat je beslist niet mag vergeten, is hydratatie. Over het algemeen lijden mensen met diabetes aan polyurie (een toename van de hoeveelheid urine). Het is dus belangrijk om de hele dag door water te drinken.

Je kunt ook suikervrije dranken, infusies zoals kruidenthee, maté of koffie drinken, zolang ze maar ongezoet zijn of gezoet zijn met toegestane zoetstoffen. Af en toe kun je vruchtendranken drinken als je ze mengt met water.

 

Veel water drinken is belangrijk

Wat moet je vermijden?

  • Alcohol: omdat het een hoog hypoglykemisch vermogen heeft, vooral als je er geen voedsel bij eet.
  • Tabak: niet alleen omdat het iedereen schaadt, maar ook omdat bij diabetici veranderingen in het bloed en de bloedvaten op de lange termijn gevolgen hebben.
  • Overtollig zout: laten we niet vergeten dat teveel zout, net als tabak, de bloeddruk kan verhogen.

Geplande maaltijden zijn de sleutel

Kortom, het plannen van je maaltijden is een van de pijlers van de behandeling van diabetes type 2. Als je dit niet doet, is het moeilijk om de stofwisseling onder controle te krijgen, zelfs als je hypoglykemische geneesmiddelen gebruikt. In veel gevallen is het samen met lichaamsbeweging de enige therapeutische maatregel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
  • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
  • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
  • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
  • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.