Wat zijn de symptomen van hypoglykemie?

De symptomen van hypoglykemie worden door een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Er zijn milde klinische beelden van hypoglykemie en andere die ernstiger zijn en zelfs aanvallen kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je een daling van de bloedsuikerspiegel kunt identificeren.
Wat zijn de symptomen van hypoglykemie?

Laatste update: 03 juli, 2020

Mensen kunnen de symptomen van hypoglykemie met andere medische aandoeningen verwarren wanneer de daling van de bloedsuikerspiegel mild is. Als je voedsel eet dat rijk is aan koolhydraten, kan het zelfs onopgemerkt blijven.

Hypoglykemie is wanneer de bloedglucosewaarde, met andere woorden de bloedsuikerspiegel, daalt. Om deze diagnoss te stellen moet de bloedsuiker lager dan 70 milligram per deciliter (mg/dL) zijn.

Hoewel we hieronder zullen uitleggen dat de oorzaken variëren, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe het lichaam glucose verkrijgt. Het mechanisme om het te verkrijgen, verklaart waarom de symptomen van hypoglykemie optreden wanneer het lichaam op een gegeven moment faalt.

Mensen halen glucose uit voedsel. Niet alle voedingsmiddelen die het bevatten, zijn noodzakelijkerwijs suikerachtig of zoet. Het lichaam haalt dus ook glucosemoleculen uit fruit en groenten.

Om effectief te zijn, moet glucose de cellen van weefsels binnendringen. Daar wordt het in energie voor celfuncties omgezet. Insuline reguleert het proces om glucose in de cellen te brengen.

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt uitgescheiden. Het reguleert de toegang van suiker die in het bloed in de cellen circuleert. Dit is het hormoon dat bij mensen met diabetes niet goed werkt.

Glucagon, een ander hormoon dat de alvleesklier produceert, is de insuline-antagonist. Glucagon heeft als functie de lever te stimuleren om het daarin opgeslagen glycogeen af te breken en de bloedglucose te laten circuleren. In grote lijnen kunnen we zeggen dat insuline de bloedglucose verlaagt, terwijl glucagon deze verhoogt.

In dat hormonale ‘spel’ kunnen, in combinatie met andere factoren, de symptomen van hypoglykemie optreden. Het zal mild of ernstig zijn, afhankelijk van de hoeveelheid glucose die in het bloed circuleert.

De symptomen van milde hypoglykemie

Hoofdpijn

Vaak blijven de symptomen onopgemerkt wanneer de symptomen van milde hypoglykemie optreden. Dit is een daling van de bloedsuikerspiegel die niet krachtig genoeg is om vitale organen negatief te beïnvloeden. De verschijnselen omvatten:

 • Overmatig zweten.
 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid, motorische coördinatie en verminderd gezichtsvermogen.
 • Slaperigheid. Soms, meer dan slaperigheid, manifesteert het zich als concentratieproblemen, alsof de geest niet helder kan denken.
 • Spiertrillingen.

De symptomen van ernstige hypoglykemie

Wanneer de hypoglykemie significant is en de bloedsuikerspiegel ernstig is gedaald, dan zijn de symptomen die hierbij onder andere optreden de volgende:

 • Aanvallen. Meestal in de vorm van hevige spierbewegingen, zoals schokken.
 • Flauwvallen met verlies van bewustzijn. Het kan lang duren, wat betekent dat de patiënt mogelijk niet onmiddellijk herstelt.
 • Onvermogen om te voeden. Soms als een geïsoleerd symptoom van hypoglykemie en soms als onderdeel van het klinische beeld van aanvallen of flauwvallen.

De oorzaken van hypoglykemie

bloedsuikerspiegel

Er kunnen vijf redenen zijn voor de symptomen van hypoglykemie. De oorzaken zijn over het algemeen te voorkomen, behalve insulinoom (hoewel het zeldzaam is):

 • Diabetes. Vreemd genoeg is het, hoewel het een aandoening is die de bloedsuikerspiegel verhoogt, de meest voorkomende oorzaak van hypoglykemie. Dit komt door de medicatie die wordt gebruikt om diabetes te behandelen (Spaanse link). Aan het begin van de behandeling, tot de juiste dosis wordt ontdekt of als gevolg van een verandering in routine, kan de bloedsuikerspiegel sterk dalen.
 • Alcohol. Bij alcoholisten zijn de symptomen van hypoglykemie niet ongebruikelijk. Het onderliggende mechanisme is dat alcohol de afgifte van glucose door de lever belemmert (Spaanse link). Dit wordt meestal met lange periodes van vasten gecombineerd, wat betekent dat een alcoholist niet genoeg of op het juiste moment eet.
 • Langdurig vasten. Lange perioden van vasten kunnen dit veroorzaken, ook al werkt glucagon in het begin. Dit komt, omdat het op een gegeven moment niet genoeg zal zijn. Ziekten zoals anorexia nervosa gaan gepaard met langdurig vasten. Als iemand niet eet, dan krijgt het lichaam niet de glucose die het nodig heeft.
 • Medicijnen. Naast de medicijnen die worden gebruikt om diabetes te behandelen, kunnen andere medicijnen hypoglykemie als bijwerking veroorzaken. We kunnen bijvoorbeeld kinine noemen, om malaria te behandelen, en gatifloxacine, een antibioticum.
 • Insulinoom. Dit is een tumor van de alvleesklier die is ontstaan door een overgroei van de cellen die insuline produceren. Het is duidelijk dat als er meer insuline in het lichaam is, er aanvallen van hypoglykemie zullen optreden.
 • Veel van de oorzaken van hypoglykemie houden met de alvleesklier verband.

Misschien ook interessant om te lezen:
Beschrijving en gebruik van de glycemische index

Wat te doen bij hypoglykemie

De symptomen van hypoglykemie, zoals we zojuist hebben uitgelegd, kunnen mild of ernstig zijn. De manier van handelen hangt dus van deze classificatie af.

Als de hypoglykemie mild is, dan is de meest effectieve maatregel om vloeistof met suiker te verstrekken waardoor de patiënt snel glucose kan opnemen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende aanbieden:

Patiënten met ernstige hypoglykemie kunnen meestal niets eten, omdat ze bewusteloos zijn of stuiptrekkingen zullen hebben. In deze gevallen moeten medische professionals glucose geven en het hormoon glucagon kunstmatig toedienen via een injectie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
 • González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
 • Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.