Tips om te reizen als je diabetes hebt

Iemand met diabetes hoeft zichzelf niets te ontzeggen om van een vakantie op een verre plek te genieten of ergens anders aan zijn werkverplichtingen te voldoen. Reizen als je diabetes hebt vereist bepaalde voorzorgsmaatregelen, maar je kunt het zonder problemen met succes doen.
Tips om te reizen als je diabetes hebt

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Reizen als je diabetes hebt hoeft geen beperkingen te veroorzaken. Je hoeft alleen maar een paar preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat er risicovolle situaties ontstaan. Iemand met diabetes kan echter van een reis genieten, net zoals iemand die deze aandoening niet heeft.

Over het algemeen moet je bij het reizen met diabetes met twee belangrijke factoren rekening houden. De eerste is ervoor te zorgen dat je toegang tot medicijnen hebt en gezondheidszorg als je die nodig zou hebben. De tweede is het koste wat kost voorkomen van verwondingen of voedseltekorten tijdens de reis.

We moeten ook zeggen dat om met diabetes te reizen, je toestand enigszins stabiel moet zijn. Het is niet goed om te reizen met twijfels over hoe je lichaam zich gaat gedragen. Het is daarom altijd raadzaam om je arts te raadplegen en de volgende tips toe te passen.

Reizen als je diabetes hebt: vraag een consult bij de arts voor de reis

Arts typt iets op laptop

Reizen als je diabetes hebt heeft verschillende vereisten. Een daarvan is de noodzaak om wat medicijnen mee te nemen en om je medische geschiedenis bij de hand te hebben.

Het is dus raadzaam om je arts te raadplegen en hem te vragen om een medisch rapport op te stellen dat het type diabetes dat je hebt en je behandeling specificeert.

Dit document is erg handig voor het probleemloos vervoeren van medicijnen en voor het geval dat er een medisch consult nodig is, zodat de nieuwe arts weet hoe verder te gaan. Je arts kan je ook aanbevelingen doen op basis van de bestemming die je gaat bezoeken.

Ken je gezondheidsopties op de plaats van bestemming

Het is erg belangrijk om te onderzoeken hoe het gezondheidssysteem werkt op de plek waar je naartoe reist. Dit omvat het identificeren van gezondheidscentra die je kunnen helpen als je het nodig hebt, en de mechanismen voor toegang tot medicijnen.

Normaal gesproken is er geen probleem als het gaat om een binnenlandse reis, maar het kan ingewikkeld worden als je naar een ander land gaat. Onnodig te zeggen dat je in dit geval een reisverzekering moet afsluiten (Spaanse link) om eventuele onvoorziene gebeurtenissen te dekken.

Ken de medicijnen die je bij de hand moet hebben als je met diabetes reist

Je dagelijkse medicijnen moeten in je handbagage gaan, evenals bloedsuikermeters en alle instrumenten die je nodig hebt, zoals spuiten of insulinepennen. Als je vliegt, dan mag je deze items niet in je ingecheckte handtas bewaren, omdat ze tijdens het transport beschadigd kunnen raken.

Het is ook het beste om wat eten (Spaanse link) in je handbagage mee te nemen. Ideale producten zijn bijvoorbeeld:

  • Crackers
  • Mueslirepen
  • Fruitrepen

Als je per schip reist, dan moet je arts idealiter medicijnen voorschrijven voor zeeziekte. Als je met de auto reist, let dan op de temperatuur van de medicijnen en neem een extra portie voedsel mee.

Houd controle over je eten terwijl je op reis bent als je diabetes hebt

Arts zegt nee tegen brood

Als je naar een verre plaats gaat, is het het beste om uiterst voorzichtig te zijn met betrekking tot het voedsel dat je gaat eten. Soms zijn de etiketten van verpakt voedsel niet specifiek genoeg en kun je uiteindelijk iets eten dat je gezondheid beïnvloedt.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet wat elk gerecht dat je gaat eten bevat, vooral als het nieuw voor je is. Wees niet bang om relevante informatie te vragen en vermijdt het om iets te proberen waarover je niet genoeg informatie hebt.

Kleding en schoeisel

Draag vooral losse en comfortabele kleding, vooral tijdens de reis per vliegtuig, trein of bus. Een heel belangrijk aspect zijn je schoenen. Schoenen moeten:

  • Zeer comfortabel zijn
  • Van goede kwaliteit
  • Uitstekend ademend

Je mag nooit op blote voeten lopen, vooral niet als je last hebt van gevoelloosheid in je voeten. Het is een goed idee om je schoenen te controleren voordat je ze aantrekt. Het is ook geen goed idee om platte schoenen of schoenen met open tenen te dragen. In dit opzicht zijn zachte leren schoenen, zonder naden, een goed idee.

Blijf op de hoogte over muggen en het klimaat

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden als het gaat om reizen als je diabetes hebt, is om uiterst voorzichtig te zijn om te voorkomen dat je door muggen of andere soortgelijke insecten wordt gestoken. Sommige van deze dieren kunnen ernstige ziekten overdragen, wat je diabetische beeld enorm kan compliceren.

Als de plaats die je bezoekt op grote hoogte ligt, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om hoogteziekte te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat lage temperaturen de opname van insuline belemmeren.

Als het gaat om reizen als je diabetes hebt, dan is het het beste om de kou te vermijden of je arts te raadplegen als je naar een koude plaats gaat. We hopen dat deze tips nuttig voor je zijn. In alle gevallen is het belangrijk om voor het beste advies je arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.