Type twee diabetes: aanbevolen voedingsstoffen

Type twee diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes. Een gezond voedingspatroon, lichaamsbeweging en medicatie kunnen echter allemaal helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Type twee diabetes: aanbevolen voedingsstoffen
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 28 januari, 2021

Type twee diabetes is tegenwoordig een groot probleem. Bij deze vorm van diabetes kan de alvleesklier wel insuline produceren, maar onvoldoende of de lichaamscellen reageren er niet normaal op. Daarom kan diabetes type twee worden beschouwd als een resistentie tegen insuline.

In het begin probeert de alvleesklier deze weerstand te compenseren door meer insuline te produceren. Na verloop van tijd kan het lichaam deze verhoogde productie soms niet meer in stand houden.

Dan is het niet in staat om voldoende insuline te produceren om een normaal niveau in het bloed te behouden. In combinatie met de lagere opname van glucose door de cellen zorgt ervoor dat de suiker zich ophoopt in het bloed. Dit kan twee verschillende problemen veroorzaken:

  • Eén probleem is dat de cellen niet genoeg energie hebben.
  • Aan de andere kant kunnen de hoge bloedsuikerspiegels de ogen, de nieren, de zenuwen en het hart van de patiënt beschadigen.

Type twee diabetes kan onder controle worden gehouden met bepaalde veranderingen in je levensstijl. Het handhaven van een evenwichtig dieet, het innemen van medicijnen en insuline spuiten zijn enkele voorbeelden van hoe diabetes type twee vaak onder controle wordt gehouden.

Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die goed kunnen zijn voor mensen met diabetes, omdat ze de bloedsuikers helpen te reguleren. Vandaag zullen we ze bekijken.

De beste voedingsstoffen voor type twee diabetes

Veranderingen in de voeding, regelmatige lichaamsbeweging en medische behandelingen kunnen allemaal helpen om het glucosegehalte van het lichaam te reguleren. Een goed dieet is de belangrijkste behandeling van diabetes type twee. Laten we nu eens gaan bekijken wat een gezond dieet voor deze ziekte is.

1. Koolhydraten

Soorten koolhydraten

Suikers, waaronder glucose, maken deel uit van de koolhydraten. Daarom zouden veel mensen kunnen denken dat het verminderen of elimineren van hun inname van suikers diabetes kan controleren of genezen.

Het is echter niet zo gemakkelijk. Het elimineren of verminderen van de suikerconsumptie is niet voldoende om de ziekte volledig te behandelen. Koolhydraten kun je in 2 groepen indelen: eenvoudige en complexe koolhydraten. Beide spelen een belangrijke rol bij diabetes.

‘Eenvoudige’ suikers of enkelvoudige koolhydraten geven snel een grote hoeveelheid glucose vrij in het bloed. Producten die veel eenvoudige suikers bevatten zijn onder andere:

  • suiker
  • fruit
  • vruchtensappen
  • frisdranken met suiker
  • melk en vla
  • chocolade
  • gebak

Zetmeel of ‘complexe’ koolhydraten worden langzamer en op een gezondere manier als suiker in de bloedbaan opgenomen. Complexe koolhydraten vind je onder andere in:

  • zilvervliesrijst
  • volkorenpasta
  • aardappelen
  • volkorenbrood
  • volkoren granen

Daarom is het noodzakelijk om de totale inname van koolhydraten te verminderen om diabetes onder controle te houden. Dit kun je doen door bepaalde producten zoals snoep te vermijden of er een kleinere hoeveelheid van te eten.

2. Stevia als vervangende natuurlijke zoetstof

Als we het over natuurlijke zoetstoffen hebben, is stevia één van de belangrijkste, omdat het smaak geeft zonder toevoeging van calorieën of glucose. Stevia is uitstekend geschikt voor mensen met diabetes.

Het helpt om het glucoseniveau te stabiliseren en op een normaler niveau te houden. Om deze reden kan worden gezegd dat het de effecten van type twee diabetes kan tegengaan als je het als suikervervanger gebruikt.

Ook kan het (indirect) positieve effecten hebben op de glucosetolerantie en het lichaamsgewicht. Daarom is het een bevorderlijk ingrediënt met goede eigenschappen voor mensen met diabetes.

3. Oliën en vetten

Boter

In tegenstelling tot koolhydraten heeft de consumptie van vet voedsel meestal geen directe invloed op diabetes. Overmatige consumptie van deze voedingsmiddelen kan echter leiden tot reguleringsproblemen met het glucosegehalte.

Dat komt omdat het ook kan leiden tot obesitas en sommige soorten vet kunnen de stofwisseling en de algemene gezondheid van een persoon veranderen, vooral van mensen die aan diabetes lijden.

Om deze reden wordt aanbevolen om verzadigde vetten te vermijden. Deze vetten worden meestal gevonden in voedingsmiddelen zoals:

  • vet vlees zoals hamburgers en spek
  • gefrituurd voedsel
  • harde boter

In plaats van het eten van deze producten kun je beter kiezen voor voedingsmiddelen met meervoudig onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetten beter. Het voedsel met deze vetten omvat onder andere:

  • vette vis
  • noten
  • plantaardige oliën

4. Vezels

Tot slot zijn vezels zeer goed voor ondersteuning bij de bestrijding van diabetes. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn bijvoorbeeld

  • haver en gerst
  • fruit
  • groenten
  • peulvruchten

Vezels vertragen de spijsvertering en de opname van koolhydraten. Om deze reden kunnen ze helpen om de verhoogde bloedsuikerspiegel na maaltijden te reguleren. Daarom kunnen vezels helpen de glycemische niveaus te controleren bij mensen die lijden aan diabetes.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Goday A, Bellido D, Sajoux I, Crujeiras AB, Burguera B, García-Luna PP, Oleaga A, Moreno B, Casanueva FF. Short-term safety, tolerability and efficacy of a very low-calorie-ketogenic diet interventional weight loss program versus hypocaloric diet in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Diabetes. 2016 Sep 19;6(9):e230.
  • Samuel P, Ayoob KT, Magnuson BA, Wölwer-Rieck U, Jeppesen PB, Rogers PJ, Rowland I, Mathews R. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. J Nutr. 2018 Jul 1;148(7):1186S-1205S.
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.