Gebruik laurierblaadjes om diabetes te behandelen

Laurierblaadjes moeten met mate geconsumeerd worden. Als je onder behandeling staat of als je vragen hebt, raadpleeg dan eerst een arts, voordat je een kruidenmiddel met deze blaadjes gebruikt als remedie
Gebruik laurierblaadjes om diabetes te behandelen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Diabetes is een zeer ernstige aandoening. Miljoenen mensen wereldwijd zijn ermee gediagnosticeerd. Je kunt het risico van deze aandoening echter verminderen of op een natuurlijke manier beheersen. Vandaag gaan we het hebben over het gebruik van laurierblaadjes om diabetes te helpen behandelen, als aanvulling op medische instructies.

Als je aan diabetes lijdt is het erg belangrijk dat je continu medische controle en follow-up krijgt. Daarnaast moet je een speciaal dieet volgen om een normale bloedsuikerspiegel te handhaven.

Wat is diabetes?

Wat is diabetes

De moeilijkheid of het onvermogen van de alvleesklier om voldoende insuline te produceren of om dit effectief te gebruiken, staat bekend als diabetes. Om deze reden hebben mensen met diabetes verhoogde bloedsuikerspiegels.

De bekendste soorten diabetes zijn type 1 en type 2. Diabetes type 1 is wanneer het lichaam geen insuline aan kan maken, met als gevolg dat de patiënt dit hormoon dagelijks moet toedienen. Dit type komt vaker voor bij kinderen en jongeren.

Diabetes type 2 aan de andere kant, is wanneer het lichaam insuline niet goed gebruikt om de bloedsuikerspiegels te verlagen. Het is het meest voorkomende type en manifesteert zich onder andere door:

Wereldwijde gegevens over diabetes

De toename in de verspreiding van diabetes is zorgwekkend. Daarom willen experts uitzoeken hoe de verspreiding ervan kan worden verminderd. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden 422 miljoen volwassenen wereldwijd diabetes enkele jaren geleden. Dat wil zeggen, 1 op de 11 mensen leed eraan.

In Nederland bijvoorbeeld leden in 2017 al ruim 1,1 miljoen mensen aan diabetes, volgens het CBS (centraal bureau voor de statistiek). In de Verenigde Staten alleen al waren dit er 30,3 miljoen mensen, wat ongeveer 9,4% van de bevolking vertegenwoordigt. Datzelfde jaar was diabetes de zevende belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.

Waarom kunnen laurierblaadjes helpen om diabetes te behandelen?

Laurierblaadjes behoren tot de laurierfamilie (Lauraceae). Ze worden veel gebruikt als specerij en ook vanwege hun medicinale eigenschappen. Ze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen, die de bijwerkingen van type 2 diabetes kunnen helpen verminderen. Door ze te consumeren wordt de celverslechtering minder, doordat ze de vrije radicalen bestrijden.

Bovendien zouden laurierbladeren de alvleesklier helpen om normaal te functioneren. Dit helpt vervolgens de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Hoe bereid je laurierblaadjes om diabetes te behandelen?

Laurierblaadjes om diabetes te behandelen

Laurierblaadjes hebben veel eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan eigenschappen zoals bijvoorbeeld:

 • de stimulatie van het spijsverteringsstelsel
 • de regulatie van de menstruatie
 • krampstillend
 • slijmoplossend
 • anti-reumatisch
 • vochtafdrijvend

Voor de behandeling van type 2 diabetes kunnen laurierbladeren bijvoorbeeld als thee worden ingenomen. Dit is een van de vele manieren om van de voordelen te profiteren. Volg de onderstaande instructies om het te maken.

Ingrediënten

 • 4 koppen water (1 liter)
 • 1 eetlepel verse laurierbladeren (15 gr.)

Bereiding

 • Kook eerst 1 liter water. Zodra het kookt voeg je de laurierblaadjes toe.
 • Laat dit vervolgens nog drie tot vijf minuten doorkoken.
 • Laat de thee daarna ongeveer tien minuten trekken. Zeef het voordat je het gaat drinken.
 • We raden aan om maximaal vier kopjes per dag te consumeren.

Gebruik laurierbladeren om diabetes te behandelen met mate

Hoewel ze ongetwijfeld veel medicinale voordelen hebben, kan overmatige consumptie dermatitis, astma of allergieën veroorzaken. Het kan ook misselijkheid veroorzaken en de maagwand irriteren, naast andere bijwerkingen.

Mensen met type 1 diabetes mogen deze thee niet gebruiken. De volgende groepen moeten ook afzien van de consumptie ervan:

 • zwangere vrouwen.
 • mensen met bloedingsstoornissen.
 • personen die last hebben van nier-, hart- en leveraandoeningen.
 • mensen die last hebben van maag- of darmzweren.

Zoals gezegd hebben laurierblaadjes geweldige eigenschappen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Als je de diagnose al hebt ontvangen dat je diabetes hebt, moet je de door je arts voorgeschreven medicijnen echter niet met deze thee vervangen. Drink het gewoon als een supplement.

We hopen dat dit artikel je heeft overtuigd van de geweldige eigenschappen van laurierbladeren. Voordat je het gaat drinken, raadpleeg dan eerst je eigen vertrouwde specialist. Deze kan je vertellen of en hoeveel kopjes en hoe vaak je deze thee mag drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Khan, A., Zaman, G., & Anderson, R. A. (2009). Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.08-188
 • Taufiqurrohman. (2015). Indonesian Bay Leaves As Antidiabetic for Type 2 Diabetes Mellitus. Jurnal Majority.
 • Sahin Basak S, Candan F. Effect of Laurus nobilis L. Essential Oil and its Main Components on α-glucosidase and Reactive Oxygen Species Scavenging Activity. Iran J Pharm Res. 2013;12(2):367–379.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.