De gevolgen van een calciumtekort

Ontdek in dit artikel de gevolgen van een tekort aan calcium in het lichaam. Het handhaven van voldoende niveaus van dit mineraal kan het risico op het ontwikkelen van ziekten verminderen.
De gevolgen van een calciumtekort
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een calciumtekort is een voedingstekort dat een negatieve invloed op iemands gezondheid heeft. Calcium is een van de meestvoorkomende mineralen in het menselijk lichaam en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het regelmatig en continu via voedsel wordt aangevuld om te voorkomen dat je aan de gevolgen van een calciumtekort gaat lijden.

Gelukkig bevatten veel van de producten die je in je dieet eet, calcium. Door gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je er voldoende van binnenkrijgt, hoewel vitamine D ook belangrijk is voor de opname ervan.

Hoewel het in overvloed in de natuur aanwezig is, lijden sommige mensen toch aan een calciumtekort, dus we zullen je vertellen wat de gevolgen zijn en waarom het belangrijk is om de inname ervan te controleren. Dit is vooral tijdens de menopauze belangrijk.

Een tekort aan calcium leidt tot osteoporose

Osteoporose

Osteoporose is een veelvoorkomende ziekte bij vrouwen in de menopauze. Het veroorzaakt een geleidelijke demineralisatie van de botten waardoor het risico op botbreuken toeneemt, wat de levensstijl van degenen die eraan lijden, verstoort.

Als de ziekte eenmaal met zijn progressie is begonnen, dan is het moeilijk om deze weer terug te draaien, preventie is dus essentieel. De beschikbare medicijnen en behandelingen (Engelse link) proberen de reeds veroorzaakte schade te stoppen, maar het vervangen van bot is bijna onmogelijk.

Een gebrek aan calcium tijdens de volwassenheid is riskant, omdat het de kans op osteoporose kan vergroten. Dit wordt door onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Maturitas bevestigd (Engelse link), waarin een juiste mineralenopname aan een vermindering van de impact van de aandoening gekoppeld is.

In ieder geval is het essentieel om de consumptie van de voedingsstof onder controle te houden om deze niet te overschrijden. Een overdreven toename van de inname leidt tot nierstenen. De dagelijkse dosis mag daarom niet hoger zijn dan 2.000 milligram.

Naast calciuminname wordt veelvuldige blootstelling aan de zon of het onder toezicht gebruiken van vitamine D-suppletie aanbevolen. Deze micronutriënt neemt deel aan de opname van mineralen en het botmetabolisme.

De toediening van beide stoffen helpt het risico op fracturen op volwassen leeftijd te verkleinen, zoals uit een studie gepubliceerd in Osteoporosis International blijkt (Engelse link).

Calciumtekorten bij atleten

Calcium is niet alleen voor inactieve personen een belangrijke voedingsstof. Het is vooral belangrijk voor het lichaam van een atleet. Naast het verzekeren van de elektrolytenbalans, kan het handhaven van voldoende calciumspiegels in het lichaam het risico op spierkrampen verminderen.

Er wordt zelfs gespeculeerd dat het aanvullen van dit mineraal ook kan helpen bij het verminderen van krampen in de benen bij zwangere vrouwen. Onderzoek gepubliceerd in de Journal of Research in Medicinal Sciences (Engelse link) heeft echter geen duidelijke associatie gevonden.

Het vermoeden is afgeleid van de tussenkomst van calcium in het celmetabolisme, zowel uit neuronen als uit myocyten (spiercellen). Calcium grijpt in bij de overdracht van zenuwimpulsen.

Overmatig verlies van dit mineraal bij de atleet, door zweten, kan de spiercontractiliteit en sportprestaties verstoren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrolytenbalans in stand wordt gehouden door tijdens het sporten mineraalrijke dranken te consumeren, dit is vooral bij hoge temperaturen belangrijk.

Gevolgen van een calciumtekort: spasmen

Man heeft beenkramp

Een ander symptoom van een calciumtekort in de voeding zijn spierspasmen of fasciculaties. Dit is slechts een reeks spiercontracties die zichtbaar zijn onder de huid.

Ze zijn spontaan en onvrijwillig. Het is niet schadelijk voor het lichaam en als je dit gevoel ervaart, dan hoef je je geen zorgen te maken. Als het symptoom terugkeert en onder bepaalde omstandigheden, dan is een bezoek aan de arts niet nodig.

Bij bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen met hypertensie verbergen spasmen een groot onderliggend probleem dat naar de bloedcirculatie verwijst. Het is geen noodgeval, maar er kan bloedonderzoek worden gedaan om het te bestuderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Spierspasmen verminderen met deze thuisremedies

Hypercalciëmie voorkomen

Om deze deficiëntiesituaties te voorkomen, is het belangrijk om het calcium in je dieet aan te passen. Het regelmatig opnemen van noten, groene bladgroenten en zuivelproducten is een effectieve strategie.

Het is belangrijk om te onthouden hoe belangrijk het is om voldoende vitamine D binnen te krijgen om de opname van mineralen te verbeteren. Om de productie van deze stof te optimaliseren, moet je regelmatig veilig aan de zon worden blootgesteld. Het is ook belangrijk om je dieet met vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten aan te vullen.

Bij een vermoeden van een vitamine D-tekort (Engelse link) dien je een specialist te raadplegen om de noodzaak van suppletie te beoordelen. Deze situatie kan op middellange en lange termijn tot een toename van het risico op ziekten leiden.

Een calciumtekort en de gevolgen op de lange termijn

Een van de belangrijkste complicaties van een calciumtekort is osteoporose. Hoewel de kans op deze ziekte bij vrouwen groter is, kan ook bij mannen de diagnose worden gesteld.

Om je risico te verkleinen, is het belangrijk om calciumrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Hou ook je vitamine D-spiegel in de gaten. Het opnemen van groenten en zuivelproducten is een goede optie om deze ziekte te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Morente Martínez, Jordi. “Etiología de los calambres asociados a la práctica deportiva.” (2019).
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Mansouri A., Mirghafourvand M., Charandabi Alizadeh SM., Najafi M., The effect of vitamin D and calcium plus vitamin D on leg cramps in pregnant women: a randomized controlled trial. J Res Med Sci, 2017.
  • Sánchez, Ariel, et al. “Tratamiento de la osteoporosis.” REVISTA ARGENTINA DE MEDICINA 7.3 (2019): 174-186.
  • Sánchez, Jorge Manuel Balestena, and Dorayma Machín Carballo. “Variaciones de los niveles de calcio y otros parámetros bioquímicos en la enfermedad hipertensiva gestacional grave.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.4 (2019).
  • Varsavsky, Mariela, et al. “Recomendaciones de vitamina D para la población general.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición 64 (2017): 7-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.