Wat zijn de oorzaken van beenkrampen?

Je kunt kramp in je benen krijgen als je te lang in dezelfde houding blijft zitten, onder andere door problemen met de elektrolyten of door neurologische aandoeningen. In dit artikel leggen we uit wat de meestvoorkomende oorzaken zijn en hoe je ze kunt vermijden.
Wat zijn de oorzaken van beenkrampen?

Laatste update: 01 juni, 2020

Je hebt gedurende je leven vast wel vaker last gehad van krampen in de armen of benen. Wat zijn echter de oorzaken van beenkrampen? Krampen zijn onvrijwillige en plotselinge spiercontracties die pijn veroorzaken. Naar schatting lijdt bijna de helft van de bevolking eraan.

Normaal zijn krampen tijdelijk en goedaardig. Ze kunnen echter zelfs voorkomen dat de aangedane spier een tijdje beweegt. Hoewel de meeste vanzelf verdwijnen, kunnen ze soms een teken zijn dat er iets mis is.

Beenkrampen komen het meest voor. Ze manifesteren zich meestal ‘s nachts, waardoor de patiënt plotseling wakker wordt vanwege de pijn. Hoewel de oorzaken variëren, is het bekend dat hun incidentie toeneemt met de leeftijd en dat ze vaker vrouwen dan mannen treffen.

Aangezien veel mensen er last van hebben, hebben we besloten de belangrijkste oorzaken uit te leggen waarom beenkrampen optreden en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van beenkrampen?

Hardloper heeft kramp in zijn kuit

Beenkrampen kunnen veel mogelijke oorzaken hebben. In feite proberen wetenschappers (Spaanse link) nog steeds het exacte mechanisme die ze veroorzaakt en de situaties die ze veroorzaken te ontdekken.

Ze weten echter enkele situaties te benoemen die met name met beenkrampen verband houden. Allereerst suggereren onderzoekers (Spaanse link) dat episodes van vermoeidheid en spiervermoeidheid na inspanning vaak voorkomen.

Een andere veelvoorkomende reden is veel tijd doorbrengen met liggen of beenspieren in bepaalde posities drukken. Dit verklaart veel van de gevallen die zich in de vroege ochtenduren voordoen.

Beenkrampen houden ook verband met de activiteit van motorische neuronen, die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van spierbewegingen. Ze komen dus ook voor bij bepaalde neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

Ook weten experts dat bepaalde medicijnen beenkrampen laten toenemen. Het is zelfs een belangrijke bijwerking van behandelingen voor kanker. Bijna 80% van de voor kanker behandelde patiënten lijdt eraan.

Het is belangrijk om op te merken dat de meestvoorkomende oorzaak van beenkrampen en tegelijkertijd de gemakkelijkste te verhelpen uitdroging is, of verandering van de concentraties van bepaalde elektrolyten in het bloed. Beide situaties gaan vaak hand in hand.

Patiënten die hemodialyse ondergaan, ervaren vaak kramp in de benen. Dit hangt precies samen met deze verstoorde elektrolytenbalans in het bloed. Bijvoorbeeld het geval van kalium. Het lijkt er bovendien op dat vaatziekten, zoals verstopping van de kransslagaders of bepaalde bloedvaten, ook met deze krampen verband houden.

Hoe krampen in de benen te voorkomen of te verlichten

Beenkramp weg masseren

Afhankelijk van hun oorzaak kunnen beenkrampen worden voorkomen of verlicht. Ze duren meestal ongeveer negen minuten en herhalen ook op hetzelfde tijdstip van de dag of gedurende dezelfde nacht. Als ze heel gewoon zijn, dan kunnen mensen die eraan lijden, last krijgen van slapeloosheid.

De eerste stap om ze te voorkomen, is door regelmatig te bewegen en te voorkomen dat je lange tijd in dezelfde positie blijft zitten. Deskundigen raden ook aan om overdag of vlak voor het slapengaan rekoefeningen te doen.

De kou is ook aan krampen in de benen gekoppeld, wat betekent dat het het beste is om in een warme omgeving te blijven. Zodra ze verschijnen, kun je proberen om het gebied te ontspannen door de aangetaste spier te masseren.

De waarheid is echter dat er geen medische behandeling is om ze te voorkomen. Een aantal medische professionals bevelen bepaalde vitaminesupplementen of natrium- of magnesiumsupplementen aan. Ze zijn echter tot nu toe niet effectief gebleken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer om thuis spierkrampen te behandelen

Conclusie

Kramp in de benen komt veel voor en kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Experts weten niet precies waarom het optreedt en hoe het moet worden behandeld. Als het herhaaldelijk voorkomt, dan moet je een arts raadplegen om uit te sluiten dat het met een andere aandoening verband houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.