Leer alles over de verschillende soorten slapeloosheid

Om slapeloosheid aan te pakken is het belangrijk om rekening te houden met de factoren die het kunnen veroorzaken. Lees dit artikel om alles te weten te komen over de verschillende soorten slapeloosheid.
Leer alles over de verschillende soorten slapeloosheid

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je niet kunt slapen ondanks dat je moe bent, heb je waarschijnlijk last van slapeloosheid. Slapeloosheid is een van de meestvoorkomende slaapstoornissen. Deze aandoening bestaat uit een verminderd vermogen om te slapen. Het kan zich op verschillende manieren uiten, die resulteren in verschillende soorten slapeloosheid. In dit artikel leer je er alles over.

Verschillende soorten slapeloosheid

Een vrouw kijkt wanhopig naar de wekker

Over het geheel genomen classificeren artsen slapeloosheid als zoals hieronder beschreven, afhankelijk van wat de oorzaak is.

1. Primair

Dit is wanneer de slapeloosheid van de patiënt geen duidelijke oorzaak heeft. In totaal lijdt ongeveer 10% van de bevolking aan deze aandoening. Ook dit soort slapeloosheid kan worden onderverdeeld in verschillende soorten, afhankelijk van de vorm en de bron van het probleem:

  • Idiopathische slapeloosheid. Deze vindt zijn oorsprong in de kindertijd. Meestal is het gerelateerd aan slechte slaapgewoonten.
  • Psychofysiologische slapeloosheid. Dit soort wordt gekenmerkt door veel angst of stress, geassocieerd met het begin van de slaap. Men maakt zich hierbij zeer veel zorgen over hun slaapprobleem en doet veel moeite om te proberen om elke nacht te slapen.

2. Secundaire of comorbide slapeloosheid

Dit betekent dat de slapeloosheid van de patiënt een duidelijke oorzaak heeft. Naast de behandeling ervan moeten de medische deskundigen rekening houden met de oorzaak, andere aandoeningen waar de patiënt aan lijdt en ook met de gevolgen ervan.

Soorten slapeloosheid volgens hun duur

1. Voorbijgaande slapeloosheid

Een man wrijft in zijn ogen van vermoeidheid

Voorbijgaande slapeloosheid duurt minder dan een maand. Het is de meestvoorkomende vorm, in alle lagen van de bevolking. Vaak komt het door bepaalde stressfactoren.

Een aantal van deze factoren zijn plotselinge veranderingen in het schema en problemen met familie of werk, of persoonlijke problemen. Meestal begint iemand weer normaal te slapen wanneer de bron van de stress verdwijnt.

2. Kortdurende of acute slapeloosheid

Deze slapeloosheid duurt één tot drie maanden. Soms heeft het te maken met stressvolle gebeurtenissen in het leven. Door de situaties die het veroorzaken, duurt de slapeloosheid langer.

Deze oorzaken omvatten het verlies van een geliefde, een breuk, of een ernstige ziekte. Daarnaast heeft de getroffen persoon waarschijnlijk te maken met andere problemen zoals angst, stress en stemmingswisselingen.

3. Chronische slapeloosheid

Hierbij heeft de getroffen persoon langdurige problemen om in slaap te vallen of door te slapen. Deze situatie beïnvloedt hun functioneren overdag.

Over het algemeen hebben mensen die hieraan lijden, vaker dan drie keer per week moeite om in slaap te vallen of door te slapen. Dit heeft invloed op hun functioneren en duurt minstens drie maanden. Helaas krijgen mensen die hieraan lijden niet alleen te weinig slaap. Ze hebben overdag ook meestal emotionele, mentale en lichamelijke problemen.

Soorten slapeloosheid volgens symptomen

Een man valt in slaap op zijn werk

1. Sleep-onset slapeloosheid

Dit gebeurt meestal als mensen gewoonweg moeite hebben om in slaap te vallen nadat ze in bed zijn gaan liggen. Dit soort slapeloosheid komt vaker voor bij jongeren.

Bovendien wordt het meestal in verband gebracht met medische problemen, misbruik van verdovende middelen of psychologische of psychiatrische problemen. Deze omvatten onder andere angststoornissen.

2. Sleep-maintenance slapeloosheid

Dit soort slapeloosheid wil zeggen dat het mensen niet lukt om in slaap te blijven en door te slapen. Mensen die er last van hebben worden ‘s nachts meerdere keren wakker. Ze kunnen ook lang wakker blijven liggen, niet in staat om weer in slaap te vallen.

Lees verder om meer te weten te komen:
Goede gewoontes voor de bestrijding van slapeloosheid

3. Terminale slapeloosheid

Tot slot treedt er ‘s morgens de terminale slapeloosheid op. Hierdoor wordt iemand zeer vroeg wakker. Normaal gesproken wordt de getroffen persoon ten minste twee uur eerder dan normaal wakker en komt dan niet meer in slaap. Vaak gaat terminale slapeloosheid gepaard met een depressieve stoornis.

Conclusie

Om slapeloosheid te bestrijden is het belangrijk om rekening te houden met de factoren die de slapeloosheid veroorzaken. Het kan nodig zijn om ongepast gedrag en ongepaste gewoontes te veranderen. Je moet ook omgaan met de vervelende gedachten die je bezighouden en je stress verminderen. Therapie kan in dit geval zeer nuttig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.