De oorzaken en behandeling van pijnlijke spierkramp

Om spierkramp te voorkomen, is het verstandig om elke dag rekoefeningen te doen en je zenuwstelsel te activeren. Bovendien is het belangrijk om veel water te drinken.
De oorzaken en behandeling van pijnlijke spierkramp

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We spreken van spierkrampen of spasmen wanneer één of meer spieren onvrijwillig samentrekt. Doordat de spier niet meer kan ontspannen, veroorzaakt dit milde of heftige pijnlijke spierkramp.

Spierkramp doet zich voornamelijk voor in de achterkant van je benen of de dijen, maar kan zich ook voordoen in de voeten, armen en andere spiergroepen in het lichaam.

Mensen die regelmatig last hebben van pijnlijke spierkramp kunnen ook last hebben van onaangename gevoelens van stijfheid en spanning, die binnen een paar minuten vanzelf weer kunnen verdwijnen.

Sommige mensen hebben echter ook last van ernstige gevoelens van ongemak in de aangedane spieren of het omliggende weefsel, die soms een paar uur aan kunnen houden.

Hoewel kramp wordt gezien als een goedaardig probleem, proberen toch veel mensen er iets aan te doen, aangezien dit probleem hun nachtrust of andere belangrijke dagelijkse bezigheden kan verstoren. 

Daarom is het belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken van kramp zijn en wat je kunt doen om dit probleem op te lossen zonder te hoeven grijpen naar pijnstillers of andere medicijnen.

In dit artikel delen we gedetailleerde informatie over dit probleem en praktische adviezen om er meteen iets aan te doen. Probeer het zelf!

De oorzaken van spierkramp

Spierkramp na het sporten
  • Er worden verschillende factoren geassocieerd met de verschijning van pijnlijke spierkramp. Lichamelijke uitputting, zwangerschap en leeftijd zijn enkele mogelijke triggers.
  • In de meeste gevallen doet spierkramp zich echter voor wanneer de zuurstoftoevoer naar bepaalde spiergroepen belemmerd wordt of wanneer er sprake is van een overmatig verlies van vocht, mineraalzout en proteïnen.
  • Een magnesium– en kaliumarm dieet kan ook steeds terugkerende spierkramp veroorzaken. Beide mineralen maken de spieren sterker en zorgen ervoor dat de spieren ontspannen. Bovendien bevorderen ze de bloedsomloop.
  • Minder voorkomende oorzaken van spierkrampen zijn onder andere bepaalde ziektes, met name ziektes verbonden aan het spijsverteringssysteem en vergiftiging.
  • Een andere theorie stelt dat krampen te maken zouden kunnen hebben met een inefficiënte biomechanica, wat ook een risico kan vormen voor je cardiovasculaire gezondheid.

Hoe behandel je die pijnlijke spierkramp?

Het zou het beste zijn om preventieve maatregelen te treffen om jezelf te beschermen tegen dit vervelende probleem. Er bestaan echter ook een paar huismiddeltjes die je kunnen helpen wanneer de kramp al is op komen zetten.

Drink meer water

Water drinken om kramp te voorkomen

Het drinken van water is van essentieel belang om dit spierprobleem te voorkomen en te behandelen. Water kan helpen om de bloedsomloop te activeren en verbetert de zuurstoftoevoer naar spiercellen in het lichaam.

Sportdrankjes zijn een goede optie om je lichaam weer te hydrateren, met name wanneer je een hoop vocht verloren bent tijdens lichamelijke activiteiten of door de hitte. Sportdrank is vooral aangeraden voor atleten, aangezien deze dranken de mineralen die het lichaam verloren is via zweet weer aanvullen.

Gebruik een kruik of een koud kompres

Een kruik kan helpen om de spieren te ontspannen tijdens een spasme. Een koud kompres kan helpen om je bloedsomloop te activeren nadat de kramp is weggezakt.

Doe rekoefeningen

Rekoefening tegen spierkramp

Het doen van rekoefeningen is de beste manier om pijnlijke spierkramp in verschillende delen van het lichaam tegen te gaan en te voorkomen. Je kunt rekoefeningen het beste doen wanneer je net klaar bent met sporten of tijdens je werkdag.

Door je ledematen te rekken activeer je je centrale zenuwstelsel om signalen uit te sturen die de kramp kunnen kalmeren.

Draag wijde kleding

Zodra je merkt dat je last krijgt van spierkramp is het belangrijk om meteen wijdere kleding aan te trekken om de spieren wat meer vrijheid te geven. Strakke kleding belemmert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat dit probleem langer aanhoudt.

Verbeter je dieet

Dieet om spierkramp te voorkomen

Als kramp regelmatig deel uitmaakt van je leven, dan is het misschien verstandig om even te kijken naar de voedingswaarde van het voedsel dat je consumeert.

Zorg ervoor dat je voldoende binnenkrijgt van de volgende voedingsstoffen:

  • vitamine B12
  • foliumzuur
  • nicotinezuur
  • vitamine E
  • calcium
  • magnesium
  • kalium
  • ijzer

Gebruik olijfolie

Doe zodra je pijn voelt een beetje olijfolie op je handen en gebruik dit om het pijnlijke lichaamsdeel zachtjes te masseren. Oefen licht druk uit met je vingertoppen.

Neem een warm bad

Wanneer dit ongemak je avonden verstoort en je slaapkwaliteit vermindert, kun je hier het beste vlak voor het slapengaan iets aan doen. Verwarm een beetje water en neem een bad om de bloedsomloop in je benen te verbeteren en de kans op spierkramp te verkleinen.

Vergeet tot slot niet dat je, wanneer geen van deze adviezen behulpzaam is en je last blijft houden van spierkramp, het beste even je dokter kunt raadplegen om vast te stellen of je last hebt van een hormonaal probleem of een probleem met je bloedsomloop. 

Negeer je spierkrampen in ieder geval niet! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arnés, M.C., Saá Requejo, C.M., Moreno Hernández, A., Calvo Cebrián, A., Hernández Álvarez, L.F. y Calderero Castellano, G. Calambres nocturnos. SEMG, 2003; 57: 553 – 560.
  • Manual MSD. [Internet]. Calambres musculares. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-neurol%C3%B3gicos/aproximaci%C3%B3n-al-paciente-neurol%C3%B3gico/calambres-musculares
  • Maquirriain, J. y Merello, M.J. Abordaje clínico del deportista con calambres musculares. Rev Asoc Argent Ortop Traumatol, 2005; 70(4): 367 – 372.
  • MedlinePlus. [Internet]. Calambre muscular. 2017. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002066.htm
  • Nelson, NL y Churilla, JR (2016). Una revisión narrativa de los calambres musculares asociados con el ejercicio: factores que contribuyen a la fatiga neuromuscular y a las implicaciones del manejo. Muscle & Nerve, 54 (2), 177-185. https://doi.org/10.1002/mus.25176
  • Pedro Manonelles Marqueta (2012). Utilidad en el deporte de las bebidas de reposición con carbohidratos. Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte, ISSN 0212-8799, Vol. 19, Nº. 147, 2012, págs. 542-553.
  • P. Rubinstein, J.G. Abraldes y J.C. García-Pagá. Tratamiento de los calambres musculares en el paciente cirrótico. Universidad e Barcelona. GH Continuada. Marzo- Abril 2003. Vol. 2 Nº2.
  • María Dolores Apolo Arenas, E López Fernández Argüelles, T Caballero Ramos (2006). Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo [Use of the termotherapy in the sport environment]. Journal of Sport Science. E-Balonmano.com: Revista de Ciencias del Deporte.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.