Spierspasmen verminderen met deze thuisremedies

Het is algemeen bekend dat je lavendelolie kunt gebruiken als aromatherapie voor ontspanning. Je kunt het echter ook prima toepassen bij massages om ongemakken te verlichten die worden veroorzaakt door spierspasmen.
Spierspasmen verminderen met deze thuisremedies

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Spierpijn en spierspasmen zijn erg vervelend en kunnen je dagelijkse leven flink belemmeren. Het is dan ook goed om te weten hoe je spierspasmen zelf, in je eigen huis, kunt verminderen. Lees dus gauw verder!

Spierspasmen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Soms is het duidelijk waar die vervelende pijn vandaan komt, maar soms ook niet. In de meeste gevallen echter, zijn stress, spierspanning, valpartijen, een verkeerde beweging of zelfs de griep de bron.

Spierspasmen verminderen met deze thuisremedies

Thuisremedies tegen pijnlijke spieren

Natuurlijke producten zijn perfect voor het verlichten van bepaalde ongemakken die we in ons lijf voelen. Blijf lezen voor een overzicht van de zeven beste oplossingen om spierpijn of spierspasmen te verminderen!

1. Warm water

Heet of warm water is perfect om je spieren te ontspannen. Het is een van de meest gebruikte thuisremedies, vanwege het feit dat het zo makkelijk toe is te passen, en omdat het zo effectief is.

Idealiter gebruik je een warmwaterzak, een warm kompres, of een doek die gedrenkt is in heet water. Door het warme kompres op de aangedane plek te leggen, wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit vermindert spierspanning en eventuele ontstekingen.

Tip: bespaar wat tijd door tijdens het douchen of het nemen van een bad de zere plek rechtstreeks in het warme water te houden.

2. Rozemarijntakjes

Rozemarijn is een weldadige kruidensoort die je prima kunt gebruiken om uiteenlopende lichamelijke kwaaltjes te behandelen of te verlichten. Als je last hebt van pijnlijke spieren, kan een infusie van rozemarijn helpen om de ontsteking of de pijn te laten verdwijnen. We geven een aantal voorbeelden van behandelingen met rozemarijn:

 • Maak een doek vochtig met een infusie van rozemarijn en leg de doek vervolgens op de plek die je wilt behandelen.
 • Als je rozemarijnolie in huis hebt, gebruik die dan om de zere plek zacht maar krachtig mee te masseren. Dit helpt om de pijn en de ontsteking te verlichten.

3. Eet meer kaliumrijke producten

Eet meer kaliumrijke producten

Een kaliumtekort kan ernstige spierspasmen veroorzaken. Deze waardevolle voedingsstof kan extreme spierkrampen helpen voorkomen. Kies daarom wat vaker voor voeding die rijk is aan kalium.

Het meest bekende kaliumrijke voedsel is banaan. Lust je geen bananen? Dan kun je de smaak of de textuur ervan maskeren door het in een smoothie of een sap te mengen met andere fruitsoorten.

4. Appelazijn

Appelazijn is een veelzijdig product. Het is niet alleen een geweldig huishoudelijk schoonmaakmiddel, maar het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Het helpt bijvoorbeeld bij het bestrijden van spierspasmen en spierpijn. Hierdoor is het een perfect middeltje om ongemakken met je spieren tegen te gaan. Hoe gebruik je appelazijn als thuisremedie?

 • Meng eerst een beetje water met 500 ml appelazijn.
 • Dit mengsel kun je vervolgens op twee manieren gebruiken:
  • Doe de plek die je wilt behandelen rechtstreeks in het appelazijnmengsel, en laat het een tijdje weken.
  • Een andere mogelijkheid is om een doek, een gaasje, of een kompres te gebruiken, dat je eerst in het mengsel dompelt, en vervolgens om de pijnlijke plek heen wikkelt. Laat het kompres ongeveer 30 minuten zitten.

5. IJs

De meeste mensen denken bij ongemakken met spieren meteen aan ijs als remedie. Het is namelijk een algemeen bekend natuurlijk ontstekingsremmend middel, dat iedereen wel in huis heeft. Hoe gebruik je ijs als remedie tegen pijnlijke spieren?

 • Wikkel eerst een aantal ijsblokjes in een doek of een handdoek, en leg dit op de zere plek. Let op: leg ijs nooit rechtstreeks op de huid, omdat dit de huid kan beschadigen!
 • Laat het ijs gedurende 15 minuten op de zere plek liggen.
 • Je kunt deze behandeling twee tot drie keer per dag herhalen, of zo vaak als nodig is.

6. Infusie van valeriaan

Valeriaan is een plant die bekendstaat om zijn ontspannende eigenschappen. Een infusie van valeriaan helpt om zowel het lichaam als de geest te ontspannen. Hoe maak je een infusie van valeriaan?

Ingrediënten:

 • 250 ml water
 • 15 gram valeriaan

Bereiding:

 • Breng eerst het water aan de kook.
 • Zodra het water aan het koken is, voeg je er een eetlepel valeriaan aan toe.
 • Laat 5 tot 10 minuten staan, en giet het mengsel vervolgens af.
 • Ten slotte: geniet van je drankje!

Idealiter drink je deze infusie van valeriaan ‘s avonds, voor het naar bed gaan. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je lichaam zich beter herstelt tijdens de slaap, maar sommige mensen worden er ook slaperig van.

7. Lavendelolie

Lavendelolie is misschien wel de beste remedie om spierspasmen te verminderen. Net als valeriaan heeft ook lavendel ontspannende eigenschappen. Dat is precies de reden waarom het vaak wordt gebruikt bij aromatherapie, in interieursprays en in geurkaarsen. Gebruik lavendelolie als volgt op je pijnlijke spieren:

 • Haal wat lavendelolie bij de kruidenwinkel. Zorg ervoor dat je pure olie koopt, die geen chemische toevoegingen bevat.
 • Doe de olie rechtstreeks op de pijnlijke spieren en masseer het in de huid, totdat het volledig is opgenomen.

Zoals je kunt zien, zijn onze tips heel eenvoudig, maar ze hebben een bewezen effect in het verlichten en verminderen van spierspasmen. Ze helpen je om op een simpele manier van  je pijnlijke spieren af te komen, en om zo je dagelijkse leven te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Apolo Arenas M; López Fernández  E.; Caballero Ramos T. Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo. Revista de Ciencias del Deporte. 2006; 2 (1): 29-36.
 • De Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5.
 • Joly D. Hipopotasemia. EMC – Tratado de Medicina. 2003;7(2):1-3.
 • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017 Jul 27;7(1):6664.
 • Arenas J. Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm. 2002; 21 (2): 106-111.
 • Zare A, Khaksar Z, Sobhani Z, Amini M. Analgesic Effect of Valerian Root and Turnip Extracts. World J Plast Surg. 2018 Sep;7(3):345-350.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.