Onvoldoende verhit voedsel: kan je er ziek van worden?

Sommige voedingsmiddelen lopen een hoog risico op besmetting. Om deze reden is het belangrijk om ze op de juiste manier te verhitten om voedselvergiftiging te voorkomen. In dit artikel zullen we het met je hebben over de risico's van onvoldoende verhit voedsel en de preventieve maatregelen die je moet overwegen.
Onvoldoende verhit voedsel: kan je er ziek van worden?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig consumeren mensen steeds meer rauw voedsel. Dit komt door de invloed van de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keukens. Toch moet je bepaalde voedingsmiddelen goed verhitten om complicaties te voorkomen. Maar wat gebeurt er als je onvoldoende verhit voedsel eet?

Het consumeren van onvoldoende verhit voedsel kan in sommige gevallen leiden tot voedselvergiftiging, wat zeer onaangenaam en riskant kan zijn. Daarom moet je weten waarom sommige soorten voedsel goed verhit moeten worden en welke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Koken is een voedselveiligheidsmaatregel

Een van de functies van het koken en bakken van voedsel, naast het verbeteren van de organoleptische eigenschappen, is het doden van bacteriën. Door voedingsmiddelen aan hoge temperaturen te onderwerpen, zorgen we ervoor dat de levende organismen die ze bevatten worden vernietigd.

Dit elimineert bacteriën, schimmels en andere micro-organismen waarvan is aangetoond dat ze het spijsverteringskanaal koloniseren en vervolgens ziekten veroorzaken, zoals salmonellose (Engelse link).

Een van de meest praktische voorbeelden is de pasteurisatie van melk. Deze vloeistof wordt namelijk korte tijd blootgesteld aan hoge temperaturen om ervoor te zorgen dat het veilig is om te drinken. Met dit proces kunnen mensen melk lange tijd in een afgesloten verpakking bewaren totdat je deze wilt consumeren. Dit zorgt voor de afwezigheid van pathogene micro-organismen.

Lees hier meer over voedselveiligheid:
De symptomen van verschillende soorten visvergiftiging

Pas op met vlees

Kip verhitten in een gietijzeren koekenpan

Het grondig verhitten van voedsel kan helpen bij het vernietigen van pathogene organismen die voedselvergiftiging en infecties kunnen veroorzaken.

Vlees is een van de voedingsmiddelen die je grondig moet verhitten voordat je het consumeert. Rundvlees zoals een biefstuk iets rood van binnen laten is meestal geen probleem. Pathogene organismen worden aangetroffen op het oppervlak van deze voedingsmiddelen. Daarom hoef je alleen het oppervlak grondig te verhitten om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om te eten.

Gehakt is echter iets ingewikkelder. Een typisch voorbeeld hiervan zijn hamburgers. In dit type product is al het vlees vatbaar voor pathogene organismen, zowel aan de oppervlakte als aan de binnenkant. Dus je moet ervoor zorgen dat een hamburger binnenin minimaal een temperatuur van 60 tot 70 ° Celsius heeft.

Van alle soorten onvoldoende verhit voedsel zijn hamburgers van de barbecue een van de meestvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Het consumeren van halfgare hamburgers is dan ook een reëel gevaar voor de gezondheid.

Wees voorzichtig met onvoldoende verhit voedsel zoals vis

Witvis op een schaal

Vis heeft een hoog risico op besmetting. Daarom moet je ervoor zorgen dat je het op de juiste manier bewaard en verhit.

De laatste jaren is de consumptie van rauwe vis zoals sushi populair geworden onder invloed van de oosterse cultuur.

Om de vis echter rauw te kunnen consumeren, moeten de meeste soorten vooraf worden ingevroren. Dit proces doodt alle aanwezige micro-organismen. Het consumeren van rauwe vis zonder naleving van de voedselveiligheidsvoorschriften is een gevaar voor de gezondheid gebleken (Engelse link).

Volgens een studie gepubliceerd in Diseases of Aquatic Organisms is anisakis of haringworm het gevaarlijkste organisme dat voorkomt in dit soort producten (Engelse link). Het wordt voornamelijk gevonden in witvis en invriezen is een effectieve manier om het te doden.

Het is ook heel gebruikelijk dat recepten met rauwe vis iets van zuur bevatten, zoals citroen- of limoensap. Die pH-variatie is weer een harde klap voor de micro-organismen die op het oppervlak kunnen leven. Maar als je verse vis gaat eten die niet is ingevroren, moet je ervoor zorgen dat je hem goed verhit.

Dit is vergelijkbaar met wat we hebben uitgelegd met vlees. Je moet ervoor zorgen dat je vette vis aan de buitenkant goed verhit en dat je witte vis in zijn geheel grondig verhit. Zo zorg je ervoor dat het eten van deze producten je niet ziek maakt.

Conclusie over onvoldoende verhit voedsel

Het eten van rauw of onvoldoende verhit voedsel kan een gezondheidsrisico vormen. Je moet weten waar een product vandaan komt en ook of het van tevoren is ingevroren. Op deze manier kun je het risico bepalen van het consumeren van voedsel dat mogelijk onvoldoende verhit is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • French GL., King  SD., Louis PS., Salmonella serotypes, salmonella typhi phages types, and anti microbial resistance at the university hospital of the west indies, Jamaica. J Hyg, 1977.
  • Palm HW., Theisen S., Damriyasa IM., Kusmintarsih ES., et al., Anisakis (Nematoda: ascaridoidea) from indonesia. Dis Aquat Organ, 2017. 123 (2): 141-157.
  • Ocurrence of Anisakis and Hysterothylacium nematodes in Atlantic chub mackerels from libyan coasts. Cavallero S., El Sherif RA., Pizzarelli A., El Fituri AA., El Showhdi M., Benmosa F., D’Amelio S., Helminthologia, 2019. 56 (4): 347-352.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.