Ontdek de meestvoorkomende parasieten in voedsel

Parasieten in voedsel zijn een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Welke komen het meest voor? In dit artikel zullen we je er gedetailleerd over vertellen en enkele strategieën aanbieden om ze te vermijden.
Ontdek de meestvoorkomende parasieten in voedsel
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Parasieten in voedsel zijn verschillende micro-organismen die een risico voor de menselijke gezondheid kunnen vormen. Ze worden via de voeding ingenomen en kunnen zich in een aantal delen van het darmkanaal koloniseren of schadelijke gifstoffen produceren.

Het is belangrijk om te weten welke de meestvoorkomende zijn en op de hoogte te zijn van de nodige maatregelen om consumptie ervan te voorkomen. Het is vermeldenswaard dat een van de meestvoorkomende oorzaken van een bezoek aan de eerste hulp, een voedselvergiftiging is.

Deze situatie is meestal het gevolg van slechte hygiënepraktijken, die met de opname van ziekteverwekkers eindigen die dan weer problemen in het spijsverteringsstelsel veroorzaken.

Een aantal van hen kunnen echter allergische processen ontwikkelen en andere vitale organen, zoals de lever, aantasten. Welke andere gevaren veroorzaken ze? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Gevaren van parasieten in voedsel

Bij veel gelegenheden consumeren mensen parasieten in hun voedsel zonder zich van hun aanwezigheid bewust te zijn, dit komt door het kleine formaat. Het is ook mogelijk dat het product alleen de eitjes van de ziekteverwekker bevat, die in het darmkanaal uitkomen en op korte termijn schade veroorzaken.

Dit is misschien wel een van de meest gecompliceerde gevallen om te behandelen, aangezien de parasiet zich in het onderwerp nestelt en een constant gezondheidsprobleem veroorzaakt.

Het is belangrijk om op te merken dat deze reeks organismen zich in zeer diverse voedingsmiddelen kan ontwikkelen. Ze kunnen in verse producten, maar ook in ingeblikt voedsel voorkomen.

Het komt relatief vaak voor in vlees dat niet de juiste behandeling heeft ondergaan, zelfs bij een aantal vissen. Zodra ze zich in het lichaam ontwikkelen, kunnen ze zich door contact verspreiden, vooral als er sprake van slechte handhygiëne is.

De belangrijkste parasieten in voedsel

Een artikel gepubliceerd in Advances in Food and Nutrition Research (Engelse link) stelt dat door voedsel overgedragen parasieten een van de meest verwaarloosde groepen ziekteverwekkers zijn.

Dit komt door hun complexiteit en hoge prevalentie in gemarginaliseerde populaties. In de afgelopen jaren hebben ze zich echter naar andere populaties verspreid en hebben ze onverwachte symptomen veroorzaakt.

Wat zijn de meestvoorkomende parasieten in voedsel? En hoe verklein je de kans op besmetting? Het is erg belangrijk om deze vragen te beantwoorden, daarom geven we hieronder meer details.

Taenia solium

Taenia is ook wel bekend als ‘varkenslintworm’. Het is een micro-organisme dat we voornamelijk in varkensvlees aantreffen dat tijdens het proces dat plaatsvindt in het slachthuis niet de juiste behandeling of ontsmetting heeft ondergaan.

Als gevolg van de consumptie van besmet voedsel kunnen lintwormen zich in de darm ontwikkelen. Ze hebben een wormachtig uiterlijk en kunnen de voedingsstoffen opnemen die we via onze voeding binnenkrijgen.

Volgens een studie die in het tijdschrift Parasite Immunology is verschenen (Engelse link), kan dit bij mensen tot progressief gewichtsverlies leiden. Dit leidt dan natuurlijk tot een daaruit voortvloeiende toestand van ondervoeding.

Echinococcus granulosus

Dit is meestal een parasiet die in de darmen van honden leeft. Uit onderzoek is echter gebleken (Engelse link) dat het door de consumptie van besmet vlees van andere dieren, zoals varkensvlees ook op mensen kan worden overgedragen.

Het is een lintwormvormig organisme, hoewel klein van formaat. Het veroorzaakt eiwitconsumptie die de biologische beschikbaarheid van aminozuren voor menselijk gebruik vermindert. Als gevolg schaadt het de gezondheid aanzienlijk.

Toxoplasma gondii

Deze protozoön kan bij mensen toxoplasmose veroorzaken. Het is een micro-organisme dat voornamelijk bij katten leeft. De overdracht naar zwangere vrouwen heeft echter negatieve gevolgen voor de foetus.

De behandeling van toxoplasmose vereist een reeks geneesmiddelen die de synthese van foliumzuur kunnen beïnvloeden. De behandeling heeft daardoor een negatieve invloed op de levens- en voortplantingscyclus van de parasiet.

In het klinische beeld van toxoplasmose vallen griepachtige symptomen zoals koorts op. Deze ziekte kan bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem namelijk zelfs dodelijk zijn.

Een aantal onderzoeken suggereren (Engelse link) ook dat infectie met deze ziekteverwekker het risico op het ontwikkelen van schizofrenie op middellange termijn kan vergroten.

Strategieën om risico’s te verminderen

Een van de meest effectieve mechanismen om het risico op het ontwikkelen van een door voedsel overgedragen parasitaire infectie te verminderen, is het nemen van extreme maatregelen voor voedselhygiëne. In die zin is het cruciaal om verse consumptieproducten op de juiste manier te wassen, behalve in het geval van vleesproducten.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je tijdens het koken een hoge interne temperatuur in het voedsel bereikt. Dat komt omdat dit een effectief mechanisme is voor het uitroeien van ziekteverwekkers die in het voedsel kunnen zitten.

Daarnaast mag je nooit hetzelfde keukengerei voor het hanteren van rauw en gekookt voedsel gebruiken. Het is ook belangrijk om bestek optimaal te ontsmetten en om je handen te wassen voordat je met voedsel omgaat.

Als je voedsel aan een invriesproces blootstelt, dan moet je het daarna altijd in de koelkast ontdooien. Je moet het product dus niet op kamertemperatuur laten staan. Dit kan het uitkomen van eitjes die zich erin of aan de oppervlakte bevinden, bevorderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Welke invloed hebben voedseladditieven op je lichaam?

Pas op voor parasieten in voedsel

Verschillende rauwe voedingsmiddelen

Het oplopen van een infectie veroorzaakt door parasieten in voedsel komt relatief vaak voor. Het is een probleem dat de menselijke gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.

Het heeft niet alleen invloed op het metabolisme van voedingsstoffen of de beschikbaarheid van voedingsstoffen, maar het kan ook tot leverschade leiden en zelfs een levensbedreigende overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

Bepaalde vergiftigingen zijn in het geval van zwangere vrouwen erg gevaarlijk. Ze slagen er namelijk in om het leven van de foetus in gevaar te brengen. In die zin raden we je aan om altijd voedsel van de hoogste kwaliteit aan te schaffen, dat de hygiënische controles heeft doorstaan en dat de juiste certificering heeft.

Tegelijkertijd moet je eten volledig koken om ervoor te zorgen dat alle ziekteverwekkers die erin leven, worden vernietigd. Gebruik in het geval van conserveringsmiddelen methoden die veilig zijn en die erin slagen om het voedsel in goede conditie te houden om reproductie van parasieten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
  • Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
  • Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
  • Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.