Kun je voedsel eten dat op de grond is gevallen?

Voedsel dat op de grond valt, kan besmet raken met verschillende soorten micro-organismen. Sommige zijn onschadelijk, maar andere kunnen voor een besmetting zorgen. Wat moet je weten om veilig te blijven?
Kun je voedsel eten dat op de grond is gevallen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is vrij gebruikelijk om voedsel te eten dat op de grond is gevallen nadat je het wat hebt schoongemaakt of er op hebt geblazen. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de vijf-secondenregel. Is het echter veilig of brengen we onze gezondheid in gevaar?

Op een of ander moment hebben de meeste mensen zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Daarom zullen we in dit artikel analyseren waarom je geen voedsel mag zou moeten eten dat in contact is gekomen met de grond.

Er bevinden zich micro-organismen op de grond

Hoewel je ze misschien niet kunt zien, zijn er miljoenen micro-organismen die op de grond en in de bodem leven. Sommige zijn schadelijk voor mensen, terwijl andere onschadelijk zijn. Wanneer voedsel echter in contact komt met de grond, wordt het bedekt met deze levende organismen.

Het creëert zo een perfecte voedingsbron waar die ziekteverwekkers op kunnen gaan zitten. Als je het voedsel dat op de grond is gevallen dan gaat eten, komen er veel schadelijke elementen je lichaam binnen die infecties kunnen veroorzaken.

Een voorbeeld van dit type bacterie is E. coli, aanwezig in sommige soorten besmet vlees en in de darmen. Bepaalde stammen van deze bacterie kunnen ernstige gastro-intestinale aandoeningen veroorzaken, zoals beschreven in een artikel dat is gepubliceerd de Brazilian Journal of Microbiology (Engelse link).

Voedsel eten dat op de grond is gevallen kan ziektes veroorzaken

Het eten met water wassen is niet genoeg

Veel mensen wassen het voedsel met water, voordat ze voedsel eten dat op de grond is gevallen. Schoon water is echter niet in staat om mogelijke pathogene micro-organismen die het oppervlak van dit voedsel hebben gekoloniseerd, te vernietigen.

Daarom is het schoonmaken van voedsel met water geen effectieve oplossing om het gevaar van aanwezige bacteriën te verminderen. Het is waar dat water de gist- en schimmelpopulaties een beetje kan verminderen. Het heeft echter geen effect op de overige micro-organismen. Dit blijkt uit een studie (link in het Engels) die in 2018 is gepubliceerd.

Het beste is om het voedsel dat op de grond is gevallen weg te gooien

Als je voedsel op de grond hebt laten vallen, is het het beste om het weg te gooien. Eet het niet, tenzij het een kookproces op hoge temperatuur gaat ondergaan. Het kan zijn dat je fruit laat vallen met de schil er nog op. In dit soort situaties is het voldoende om het fruit te schillen en ervoor te zorgen dat er geen schilresten op achterblijven.

We raden je aan om al het voedsel dat op de grond is gevallen gewoon weg te gooien, vooral als je niet weet of de grond schoon is. Het is echter niet hetzelfde als je voedsel op de grond in huis laat vallen. Daar kun je namelijk de hygiëne in het algemeen wel garanderen, in tegenstelling tot de grond op straat.

Het belang van voedselhygiëne

Mensen besteden vaak niet de aandacht aan voedselhygiëne die het verdient. Goede gewoonten op het gebied van voedselhygiëne zijn echter cruciaal om ziekten te voorkomen. Simpele praktijken zoals het niet doorbreken van de koelketen of het volledig koken van voeding, zullen bacteriegroei helpen voorkomen.

Anders kun je worden blootgesteld aan besmetting die gastro-intestinale problemen of andere, ernstigere aandoeningen kan veroorzaken. We raden je ook aan geen rauw voedsel te mengen met gekookt voedsel en schoon keukengerei te gebruiken om verschillende soorten voedsel te hanteren.

Een goede conservering en verpakkingsmethoden zijn essentieel om bacteriegroei te beperken. Je moet niet vergeten dat er in ontwikkelde landen elk jaar een aantal sterfgevallen vallen door het eten van besmet voedsel. Het aantal doden om deze reden is echter veel hoger in ontwikkelingslanden.

Gelukkig is er in een groot aantal landen toegang tot schoon water, wat de kans op besmetting verkleint. Desondanks wordt je vaak blootgesteld aan twijfelachtige praktijken wat voedselhygiëne betreft, die tot voedselvergiftiging kunnen leiden.

Voedselvergiftiging door verkeerde voedselhygiëne

Het is beter om voedsel dat op de grond is gevallen niet te eten

Tenzij het voedsel op de vloer bij jou thuis valt, of als je het vervolgens gaat koken, raden we je aan om voedsel dat in contact komt met de grond weg te gooien. Op die manier breng je je gezondheid niet in gevaar door micro-organismen binnen te krijgen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Daarnaast moet je niet vergeten hoe belangrijk het is om de juiste voedselhygiënepraktijken te handhaven om een goede gezondheid te behouden. Slechte voedselhygiëne kan leiden tot voedselvergiftiging en dat kan in sommige gevallen tot ernstige problemen leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gomes TAT., Elias WP., Scaletsky ICA., Guth BEC., et al., Diarrheagenic escherichia coli. Braz J Microbiol, 2016. 1: 3-30.
  • Nriagu J., Xi C., Siddique A., Vincent A., Shomar B., Influence of household water filters on bacteria growth and trace metals in tap water of doha, qatar. Sci Rep, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.