De belangrijkste ziekteverwekkers tijdens de zomer

Er zijn bepaalde ziekteverwekkers die zich tijdens de zomer beter kunnen vermenigvuldigen, gezien de warme en vochtige omstandigheden in de omgeving. Dus, wat zijn de meestvoorkomende ziekteverwekkers tijdens de zomer? Lees dit artikel om erachter te komen.
De belangrijkste ziekteverwekkers tijdens de zomer

Laatste update: 22 september, 2020

Zoals we allemaal weten, gaat de komst van de zomer hand in hand met een plotselinge stijging van de temperatuur. Als gevolg hiervan neemt ook de kans op het ontwikkelen van bepaalde infecties toe omdat bepaalde micro-orgnaismen zich onder deze omstandigheden kunnen vermenigvuldigen. Dus, wat zijn de belangrijkste ziekteverwekkers tijdens de zomer?

Blootstelling aan virussen, bacteriën en schimmels kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Gezien de specifieke kenmerken van de zomer slagen sommigen er echter in om zich tijdens de zomermaanden gemakkelijker te verspreiden. In de onderstaande paragrafen zullen we je vertellen over de meest voorkomende, evenals hoe ze onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

Wat is een ziekteverwekker?

De term pathogeen verwijst naar elk micro-organisme dat het vermogen heeft om ongemak of ziekte te veroorzaken bij de gastheer waarin het leeft. Deze definitie omvat elke ziektekiem, inclusief virussen, bacteriën, schimmels, protozoa en andere meer complexe micro-organismen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige van de ziekten die we hieronder zullen noemen, meerdere oorzaken hebben vanwege hun klinische symptomen. Met andere woorden, ze kunnen worden veroorzaakt door pathogenen van verschillende geslachten en zelfs verschillende orden. Toch helpen deze groeperingen om behandelingen te vereenvoudigen.

Wat zijn de belangrijkste ziekteverwekkers tijdens de zomer?

Wat zijn de meestvoorkomende ziekteverwekkers tijdens de zomer

Virussen en bacteriën die ontstekingen veroorzaken

Conjunctivitis en oorontstekingen zijn ontstekingsziekten die in de zomer openbare zwembaden domineren. Conjunctivitis heeft te maken met de ontsteking van de bindvlieslaag – het slijmvlies dat de binnenkant van het oog bedekt. De symptomatologie omvat het volgende:

  • Zwelling van het oog.
  • Rood worden van het oog.
  • Tranen.
  • Gelige afscheiding.

Conjunctivitis kan zowel een virale als een bacteriële oorsprong hebben. In de meeste gevallen is het adenovirus meestal de schuldige. Dit virus verspreidt zich zowel door direct contact als door deeltjes in vervuild water.

Oorontstekingen daarentegen zijn meestal bacterieel van aard, als we het hebben over infecties van het buitenste deel van de gehoorgang. Afhankelijk van de locatie worden oorontstekingen geclassificeerd als intern (infectie van het binnenoor) of extern (infectie van het buitenoor). Hun klinische manifestaties omvatten:

  • Moeite met horen.
  • Pijn in het oor.
  • Gevoeligheid voor aanraking van het oor.

Beide ziekten hebben iets gemeen: de pathogenen die ze veroorzaken, of ze nu viraal of bacterieel zijn, leven in water en in warme temperaturen. Daarom zijn warme zwembaden de perfecte voedingsbron voor dit soort oppervlakkige ontstekingen.

Met dit in gedachten is het belangrijk om de juiste hygiënemaatregelen te nemen en je eigen persoonlijke spullen mee te nemen. Bedenk dat deze micro-organismen ook op oppervlakken leven.

Ziekteverwekkers die voedselvergiftiging veroorzaken tijdens de zomer

Ziektekiemen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken

Wie heeft er niet eens de pech gehad om na een heerlijk zomerbuffet hevige diarree te hebben? Voedselvergiftiging lijkt aan de orde van de dag als we het over de zomer hebben. Dit gebeurt allereerst omdat temperatuurstijgingen de neiging hebben de vermenigvuldiging van veel organismen die voedselvergiftiging veroorzaken te bevorderen.

Ten tweede komt het doordat onze gewoonten veranderen terwijl we op vakantie zijn. Eten aan zee of bij het zwembad, waar de hygiënemaatregelen laag zijn, is veel riskanter dan eten in je eigen schone keuken.

Volgens MedlinePlus (Spaanse link) zijn enkele van de meestvoorkomende ziekteverwekkers tijdens de zomer die deze klinische aandoening veroorzaken, de volgende:

  • Bacteriën die behoren tot het geslacht Campylobacter, gramnegatieve bacillen die mobiel zijn gezien de aanwezigheid van flagellum.
  • De E. coli-bacterie, die doorgaans zonder problemen tussen de microbiota van de menselijke darm leeft. Bepaalde stammen veroorzaken echter diarree wanneer ze zich hechten aan het darmslijmvlies.
  • Vibrio cholera, een bacterie die twee serotypen bevat, die wat we allemaal kennen als cholera veroorzaken.
  • Bacteriën die tot het Salmonella-geslacht behoren, kunnen zich beter voortplanten bij warmere temperaturen.

Zoals je kunt zien, zijn bijna alle gevallen van diarree in de zomer bacterieel van aard. Dat komt omdat het dan gemakkelijker is voor de microbiota van een dier om met zijn vlees te mengen als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Tegelijkertijd komt het meer voor dat het water dat wordt gebruikt om te koken en voor het schoonmaken van keukengerei, besmet is.

Andere veelvoorkomende ziekteverwekkers tijdens de zomer

De bovengenoemde ziekteverwekkers winnen de prijs als het gaat om hun prevalentie tijdens de zomer. We kunnen dit artikel echter niet afsluiten zonder verschillende andere ziekteverwekkers te noemen die tijdens dit seizoen veel voorkomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (Engelse link) zijn er 10 veelvoorkomende ziekten die door insecten op mensen worden overgedragen.

De voortplantingscyclus van de meeste van deze species eindigt namelijk met volwassenheid in de lente en zomer. Daarom neemt hun prevalentie toe in deze tijd van het jaar. Het gaat hier om ziekten zoals bijvoorbeeld dengue, malaria, leishmaniasis en gele koorts, die vaak worden geproduceerd door virussen en protozoa.

De schimmels die huidpathologieën veroorzaken, komen ook heel vaak voor tijdens de zomer. Nogmaals, installaties zoals zwembaden en openbare douchegelegenheden zijn de perfecte broedplaatsen. Dat komt omdat hoge temperaturen en vochtigheid de groei van deze schimmels bevorderen.

Zoals je kunt zien, is de lijst met ziekteverwekkers die in de zomer ziektes veroorzaken praktisch oneindig. Bacteriën staan bovenaan de lijst omdat ze zowel ontstekingsziekten als gevallen van gastro-enteritis en diarree veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om uiterste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het kiezen waar je gaat eten, douchen, baden en naar de wc gaan als je op vakantie bent. Verder, als je symptomen van infectie ontwikkelt, zorg er dan voor dat je een arts raadpleegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
  • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
  • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
  • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
  • Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
  • Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.