Een rauw veganistisch dieet: de voordelen en risico’s

Het rauwe veganistische dieet, ook bekend als crudivorisme of raw-foodisme, is heel eenvoudig te volgen en bestaat in feite uit het niet koken van voedsel. Je eet het in zijn natuurlijke staat.
Een rauw veganistisch dieet: de voordelen en risico’s
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit willen beginnen aan een rauw veganistisch dieet maar weet je niet of je het wel in huis hebt om dit tot een succes te maken? In dit artikel vertellen we meer over dit dieet en hoe je het kunt volgen.

Wat is crudivorisme?

Het rauwe veganistische dieet, ook bekend als crudivorisme of rauw voedseldieet, is heel eenvoudig te volgen. Het bestaat in feite uit het eten van voedsel in zijn zuiverste natuurlijke staat. Je kookt het dus niet. Er zijn enkele uitzonderingen en voorwaarden verbonden aan dit principe, die we hieronder zullen bespreken.

Dit dieet is zeer voedzaam voor je lichaam en de voordelen zijn talrijk en gevarieerd. Een rauw veganistisch dieet is belangrijk voor het lichaam van veganisten omdat ze meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan ze gewoonlijk binnenkrijgen met een dieet met gekookt voedsel.

Een dieet met rauw voedsel bestaat in feite uit het eten van rauw voedsel. Je kunt je voornamelijk voeden met natuurlijke, biologische ongekookte groenten.

Wat is crudivorisme

Mensen die dit dieet volgen kunnen ook fruit, kiemen, knollen, groenten, zaden, noten, bepaalde algen en kiemgroenten consumeren. Daarnaast kunnen ze ook gedroogd voedsel eten. Wanneer het voedsel namelijk wordt gedroogd op minder dan 42 º C, gaan de eigenschappen niet verloren.

In tegenstelling tot traditioneel veganisme is het eten in een rauw dieet – zoals de naam al aangeeft – ongekookt.

Het menu

Om je menu’s te kiezen, moet je weten hoe je rauw voedsel goed kunt mixen en matchen. Daarom moet je weten wat de principes en regels van deze levensstijl zijn.

Er zijn veel soorten voedsel die je kunt eten om dit dieet te volgen. Omdat je eenvoudige combinaties aan je lichaam geeft, slaagt het erin om je spijsvertering te vergemakkelijken en voedingsstoffen efficiënter op te nemen.

Je moet dit dieet echter aanvullen met vitamine B12 en niet volledig afhankelijk zijn van natuurlijke bronnen zoals algen of gefermenteerd voedsel. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk geen goede bron van deze vitamine.

Een lijst met ideale voedingsmiddelen voor een rauw veganistisch dieet

ideale voedingsmiddelen voor een rauw veganistisch dieet
 • Zetmeelproducten: pompoen, aardappelen en bieten.
 • Vetten: noten, kokosnoot, zaden en avocado’s.
 • Zuren: tomaten, paprika’s en zure vruchten.
 • Zoetigheid: gedroogd fruit en zoet fruit.

Volg deze eenvoudige regels om juiste combinaties te maken (hoewel het geen probleem zal zijn als je je er af en toe niet aan houdt):

 • Probeer geen vetten en zoetigheden te mengen.
 • Meng bij voorkeur ook geen verschillende soorten vetten.
 • Houd zuren en zoet fruit gescheiden.
 • Meng tot slot geen zuren met zetmeelproducten.

Noten en zaden zijn een van de belangrijkste bronnen van vetten voor mensen die een rauw dieet volgen.

De overgang naar een rauw veganistisch dieet: hoe dit goed te doen

Neem om te beginnen enkele porties ongekookt voedsel op in je maaltijden. Onthoud dat het geen goed idee is om drastische wijzigingen aan te brengen, dus stoom of kook het in het begin op een temperatuur lager dan 45 ºC.

Het is heel gemakkelijk om de overgang te maken. Je moet het gewoon willen en gemotiveerd, geduldig en ontspannen zijn. Voordat je het raw-foodisme dieet gaat volgen, moet je alle voor-en nadelen ervan evalueren. Een specialist raadplegen is altijd een goed idee.

De voordelen van een rauw veganistisch dieet

Mensen die dit dieet volgen, geloven dat het tal van voordelen heeft, waaronder:

Dit dieet bevat minder transvetten en verzadigde vetten dan ons typisch westerse dieet. Het bevat weinig natrium en suiker en levert veel kalium, magnesium, foliumzuur, vezels, vitamine A en antioxidanten, die allemaal gunstig zijn voor je gezondheid.

De risico’s van dit dieet

Een van de belangrijkste bezwaren van sommige specialisten is het mogelijke risico op voedingstekorten, voornamelijk als gevolg van een tekort aan:

 • vitamine B12
 • ijzer
 • zink
 • omega 3-vetzuren

Eén studie wees uit dat mensen die een rauw veganistisch dieet volgen, hogere niveau’s van homocysteïne en lagere niveau’s van HDL-cholesterol hebben als gevolg van een tekort aan vitamine B12.

Mensen met hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) en diabetes moeten op hun hoede zijn voor dit dieet. Hoewel antioxidanten, groenten en vezels goed zijn, kan een overmatige hoeveelheid fruit en vruchtensappen zou deze aandoening namelijk kunnen verergeren.

Het is vanuit dit oogpunt dan ook noodzakelijk om een arts of voedingsdeskundige te raadplegen voordat je aan dit dieet begint. Dit is ook zeker heel belangrijk voor mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen en mensen met ondergewicht.

Onthoud tot slot dat elk succes dat je met dit dieet hebt, afhangt van je motivatie om het te doen. Dit betekent dat, naast je wens om dit dieet te volgen, je veranderingen in je levensstijl moet toepassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
 • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.