Gezond bloed met de deze 5 voedingsmiddelen

Voor gezond bloed is het belangrijk dat je lichaam voldoende witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes aanmaakt. 
Gezond bloed met de deze 5 voedingsmiddelen

Laatste update: 13 april, 2018

Hoe kun je de kwaliteit van je bloed verbeteren en over het algemeen gezond bloed krijgen? Laten we beginnen met de definitie van bloed, een vloeibaar bindweefsel dat door de haarvaten, aders, slagaders, het hart en de ventrikels van alle gewervelde dieren stroomt. De rode kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een hemoglobine pigment dat erytrocyten, ook wel rode bloedcellen, bevat.

Gezond bloed heeft een vrij dikke, ondoorzichtige consistentie met een metaalachtige smaak. De kleur kan echter variëren: van scharlakenrood, wat een teken is van een hoog zuurstofgehalte, tot donkerrood, met een laag zuurstofgehalte. De gemiddelde pH-waarde van bloed is 7,35 tot 7,45. De temperatuur van gezond bloed is 38 °C – iets hoger dan de lichaamstemperatuur.

Wat zit er in gezond bloed?

  • Voedingsstoffen
  • Hormonen
  • Antilichamen
  • Zuurstof
  • Kooldioxide
  • Elektrolyten
  • Vitaminen
  • Warmte

Waar wordt het aangemaakt?

Gezonde bloedcellen

Bloedcellen worden geproduceerd in het beenmerg, het sponsachtige weefsel dat zich in sommige botten van het lichaam bevindt, zoals het heupbeen, het borstbeen of de botten in de schedel.

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 4,5 tot 6 liter bloed. 55% van het bloed bestaat uit plasma. Het vloeibare deel bestaat uit water, mineraalzouten en eiwitten, terwijl de resterende 45% bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Hoe kan ik aan een gezond dieet beginnen?

  • Eet groenten die weinig zetmeel bevatten, zoals tomaten, wortels en spinazie. Aanbevolen wordt om niet al te veel aardappelen te eten, hoewel je ze ook weer niet helemaal uit je dieet moet verwijderen.
  • Kies voor gezonde eiwitten, zoals mager vlees, kip, kalkoen en vis. Probeer rood vlees zo veel mogelijk te vermijden. Met name vleeswaren zoals bacon of worst.
  • Onbewerkte voedingsmiddelen zijn altijd een goede keuze. Volkoren rijst, pasta en brood zijn gezonder dan de witte varianten, vanwege hun vezelgehalte. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en dat we sneller verzadigd zijn.
  • Gebruik plantaardige oliën. Olijfolie of koolzaadolie zijn goede opties om eten op smaak te brengen. Gebruik daarentegen geen roomboter, aangezien dit te veel verzadigd vet bevat.
  • Vermijd suikerhoudende dranken, zoals sappen, frisdranken of ijsthee. Het beste is om water te drinken, waar je eventueel wat fruit aan hebt toegevoegd.

Welke vitaminen en mineralen zitten in gezond bloed?

Gezond bloed door vitamine E te eten
  • Vitamine E: belangrijk voor de meest resistente rode bloedcellen.
  • Jodium: draagt ​​bij aan de productie van rode bloedcellen en bloedplaatjes.
  • Vitamine C: bevordert de opname van ijzer.
  • Zink: betrokken bij de vorming van lymfocyten.
  • Vitamine K: draagt bij aan de stolling van het bloed.
  • Kobalt: helpt bij de aanmaak van hemoglobine en rode bloedcellen.
  • Koper: zorgt ervoor dat ijzer beschikbaar is voor de aanmaak van rode bloedcellen.
  • IJzer: essentieel voor de productie van hemoglobine, dat ervoor zorgt dat zuurstof bij de lichaamscellen terechtkomt.
  • Vitamine B12: helpt bij de rijping van rode bloedcellen.
  • Foliumzuur: draagt ​​bij aan de rijping van erytrocyten en leukocyten.

Aanbevolen voedingsmiddelen

Lever

Lever is rijk aan vitamine A en helpt dankzij de antioxidante eigenschappen die het heeft om de huid te verbeteren. Maar vanwege het hoge ijzergehalte, helpt lever ook om de productie van hemoglobine te verhogen. En alsof dat nog niet genoeg is bevat het tevens weinig vet en biedt het foliumzuur, dat een correcte celdeling ondersteunt.

Eieren

Een mandje eieren voor gezond bloed

Zolang je niet allergisch of intolerant bent voor eieren, is het verstandig om ze regelmatig in je dieet op te nemen. Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten, mineralen en vitamines, wat bijdraagt aan gezond bloed. Met name de eierdooier is gunstig. Aangezien deze een hoop lecithine bevat, wat helpt om vet uit onze bloedvaten te verwijderen. Bovendien bevat het choline, wat het zenuwstelsel verbetert.

Daarnaast voorzien eieren het lichaam van vitamine A, D en E, alsook mineralen zoals ijzer, zink, selenium, fosfor en foliumzuur. Deze voedingsstoffen zijn stuk voor stuk van essentieel belang voor gezond bloed en een gezond lichaam.

Groenten

Groenten zijn met name geweldig voor mensen die geen vlees eten. Ze helpen namelijk om de opname van voedingsstoffen in evenwicht te houden. Dit geldt vooral voor groenten die veel eiwitten bevatten. Maar ze bieden ook koolhydraten, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium.

Noten

Verschillende soorten noten en gedroogd fruit voor gezond bloed

Hoewel noten vrij veel calorieën bevatten, voorzien ze het lichaam ook van belangrijke voedingsstoffen. De sleutel is om ze met mate te eten. Doordat noten rijk zijn aan gezonde vetten en omega 3-vetzuren, zijn ze erg gunstig om je bloed gezond te houden.

Bovendien bieden ze een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, vitamine E en vitamine B-complex.

Aardappelen

Aardappelen werken als een brandstof dat het lichaam nodig heeft om energie te produceren. Ze zijn rijk aan vitamine B, foliumzuur en mineralen. Bovendien voorzien ze het lichaam ook van flavonoïden, die het beschermen tegen hart- en vaatziekten en het gehalte slecht cholesterol verlagen.

De B-vitamines die aardappelen bevat helpen om de slagaders te beschermen. Met name vitamine B6 is in dit geval gunstig. Deze vitamine kan namelijk helpen om het homocysteïnegehalte te verlagen. Homocysteïne is een chemische verbinding die bijdraagt ​​aan ontsteking van de slagaders.

Dus, wanneer ga je beginnen om de juiste stappen te zetten in de richting van gezond bloed? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.