Tips om fruit en groente te wassen

Hoewel we meestal groente en fruit schillen voor het eten, moeten ze ook altijd worden gewassen na het schillen om alle bacteriën die in de schil voorkomen weg te spoelen, zodat ze het vruchtvlees niet besmetten.

Het eten van groente en fruit is van cruciaal belang voor onze gezondheid, omdat deze voedingsmiddelen veel voedingsstoffen leveren die helpen ons lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast leveren ze ook een bijdrage aan een gezond immuunsysteem, dat onze weerstand tegen ziekten verbetert.

De beste manier om fruit te consumeren is rauw of als sappen die geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten. Sommige groenten worden ook beter rauw gegeten en anderen gestoomd of gekookt in een beetje water om hun gezonde eigenschappen naar buiten te brengen.

Hoewel deze voedingsmiddelen talloze voordelen bieden, gaat hun teelt vaak gepaard met veel milieuverontreiniging. Ook worden er veel pesticiden en chemicaliën gebruikt op boerderijen en zelfs als ze eenmaal te koop liggen in de supermarkt komen ze in contact komen met nieuwe bacteriën door de handen van werknemers en potentiële kopers.

Werkwijzen voor het wassen en ontsmetten van groente en fruit

  • Azijn is een van de beste ontsmettingsmiddelen voor fruit en groente. Het heeft ook anti-oxiderende eigenschappen, waardoor je schadelijke bacteriën verwijdert en zo de houdbaarheid verlengt. Voeg een kopje azijn toe aan een kom water en leg de groenten in dit mengsel gedurende 20 minuten voor je ze gebruikt.
  • Het mengen van azijn met citroen kan ook bijdragen aan het behoud van gezonde vruchten. Combineer gelijke delen azijn, water en citroensap in een spuitfles en bespuit de vruchten met dit mengsel. Laat het zitten voor 10 minuten en spoel ze dan af met schoon water.
  • Natuurlijke zeep is ook een goed ontsmettingsmiddel, maar gebruik dit in kleine hoeveelheden en spoel altijd grondig na als je het hebt gebruikt om zo alle residuen die de smaak kunnen veranderen te verwijderen.
  • Je kunt ook water mengen met 5 druppels tea tree olie. Laat de groente en het fruit een paar minuten hierin weken om ze te desinfecteren. Droog ze daarna grondig af.

Aanbevelingen om in gedachten te houden

Groente Koken

  • Om sporen van bacteriën te verwijderen, moet je elk voedingsmiddel grondig wassen voordat je het eet – zelfs voor het koken moet je ervoor zorgen dat je opbergspullen en keukengerei zijn schoongemaakt en vrij zijn van verontreinigingen. Vergeet ook niet om je handen goed te wassen voordat je begint aan een recept.
  • Vermijd het gebruik van chemicaliën of heet water bij het schoonmaken van je groente en fruit – dit kan ertoe leiden dat een aantal van hun gunstige voedingsstoffen verloren gaan.
  • Het is niet altijd een goed idee om alle groenten of fruit te schillen voordat je ze gebruikt, want de schil bevat soms voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Je moet wel altijd je geschilde fruit wassen, omdat de bacteriën die aanwezig zijn aan de buitenkant soms nog steeds het vruchtvlees kunnen besmetten.
  • Bij het schoonmaken van groenten zoals sla of kool moet je de buitenste bladeren verwijderen. Dit is waar de meeste bacteriën zich bevinden. Dan moet je elk blad wassen om eventuele resten van insecten of chemicaliën te verwijderen.
  • Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je fruit, groente of een ander soort voedsel dat je eet volledig vrij is van bacteriën die infecties of ziekte kunnen veroorzaken. Het eten van voedingsmiddelen die niet grondig gewassen zijn kan schadelijke effecten veroorzaken en de balans van je darmen en spijsvertering aantasten, waardoor diarree of voedselvergiftiging kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je altijd een goede hygiëne toepast tijdens de desinfectie en voorbereiding van voedsel.

Rauwe groenten en fruit leveren veel voedingsstoffen aan het lichaam, zoals eiwitten, mineralen, vitaminen en andere stoffen die tijdens het koken verloren kunnen gaan. Door contact met chemicaliën en bacteriën kunnen deze voedingsstoffen verloren gaan, dus in plaats van het vermijden van het eten van rauw voedsel kun je gewoon de aanbevelingen volgen die we hierboven beschreven hebben om deze schadelijke stoffen te verwijderen en een betere algemene gezondheid te bevorderen.