Fruit en groenten die je moet eten voor energie in de ochtend

Fruit en groenten geven ons bijna altijd meer energie, maar sommige vallen echt op vanwege de hoeveelheid energie die ze het lichaam geven, terwijl andere een meer ontspannend effect hebben en ideaal voor bedtijd zijn.

In dit artikel zullen we uitleggen welke soorten fruit en groenten je aan je dagelijkse ontbijt en lunch zou moeten toevoegen, vooral op momenten wanneer je je meer vermoeid of gestrest dan normaal voelt.

Sinaasappels

Sinaasappels zijn een speciaal fruit en je zou er zodra je wakker wordt van moeten profiteren. De sinaasappel is een fruitsoort die een hoop energie van de zon absorbeert, dus hem is beter om het in de namiddag of avond te vermijden, zodat het niet je slaapschema verstoort. Het is ideaal om een sinaasappel op een lege maag 15 minuten voor het ontbijt te consumeren. Dit kan je rauw of in de vorm van een sapje doen. Je kan er zelfs nog meer energie aan toevoegen door een sinaasappel in stukjes te snijden en er een beetje kaneel en gember over heen te sprenkelen en tot slot een beetje honing toe te voegen. Het is een verrukkelijke combinatie.

Vijgen

Vijgen zijn rijk aan gezonde suikers, wat ons een snelle dosis energie kan geven, maar pas op dat je ze niet in de avond eet, want onze lichamen breken ze niet snel af en dit kan gewichtstoename veroorzaken.

Vijgen zijn ook erg goed voor het bestrijden van constipatie, omdat ze een hoop vezels bevatten die onze darmen helpen om efficiënt te functioneren gedurende de dag. Je kan ze vers of gedroogd eten en ze ook kort in de oven roosteren met een beetje honing en noten. Het is een heerlijk en voedzaam ontbijt!

Vijgen

Bananen

Bananen en bakbananen worden ondanks dat ze een soort fruit zijn technisch gezien als een zetmeel, dus net als aardappelen, pasta en brood. Vanwege dit feit zouden we ze in de morgen moeten eten en niet proberen ze te mengen met andere maaltijden, vooral bij het avondeten niet. Bananen zijn geweldig voor shakes tijdens het ontbijt, door ze in een blender te doen met melk, fruitsap of groentesap en een zoetstof zoals cacao. Op deze manier zal je je dag geweldig starten, zonder dat je zoetstoffen of andere zetmelen toe hoeft te voegen, dankzij de natuurlijke suikers en koolhydraten in bananen.

Avocado’s

Dit komt misschien als een verrassing, maar avocado’s zijn een fruitsoort. Ze zijn ideaal voor het ontbijt, omdat maar weinig voedingsmiddelen net zoveel voedingsstoffen bevatten als deze. Ze bevatten proteïnen, vetten, koolhydraten en ook gezonde essentiële vetzuren, dus er één eten met een beetje zout en olie of honing is voldoende voor een ontbijt vol met power. Je kan avocado’s ook toevoegen aan smoothies om ze een mooie romige textuur te geven of ze op je brood doen.

Avocadosmoothie

Spruiten

Deze spruiten worden vaak verkocht in natuur- of dieetwinkels en ook in gewone groentewinkels, maar je kan ze ook zelf thuis kweken door zaadjes een aantal dagen vochtig, maar zonder water te houden. Spruiten zijn erg voedzaam, met veel vitaminen en mineralen, dus we kunnen het beste van ze profiteren wanneer ze groeien en vol met leven zijn, waardoor ze ons alle energie geven die ze bevatten. Ze zijn zelfstandig al geweldig, maar je kan ze ook aan smoothies of een sandwich toevoegen. Wij houden vooral van spruiten van luzerne en linze.

Kiemplanten

Spinazie

Groene bladgroenten bevatten een hoop energie en we raden dan ook aan om ze toe te voegen aan smoothies en snacks. Malse spinazieblaadjes hebben een verrukkelijke smaak en ook al geven ze de smoothies die je ermee maakt een groene kleur, de smaak wordt er niet door beïnvloed. Ze geven ons vitaminen en mineralen die we nodig hebben voor de algehele gezondheid, waaronder calcium en magnesium.

Je kan ook proberen om andere groene bladgroenten te combineren met je normale ontbijt, zoals rucolasla, waterkers en andere slavarianten, omdat elke soort zijn eigen unieke smaak heeft.