De voordelen van het eten van vis

Ben je je bewust van de gezondheidsvoordelen van het eten van vis? Lees verder om meer te weten te komen over deze heerlijk gezonde eiwitbron en de variëteiten die er zijn.
De voordelen van het eten van vis

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De voordelen van het eten van vis zijn weinig bekend bij het grote publiek. Je moet echter weten dat het regelmatig consumeren van vis een zeer gezonde bijdrage aan je dieet is. Eigenlijk zou je er minstenstwee of drie keer per week een portie van moeten eten! Vandaag vertellen we je er alles over.

De voordelen van het eten van vis

Vis is zeer voedzaam vanwege de hoge biologische waarde van de eiwitten en aminozuren die het bevat. Deze organische moleculen helpen je weefsels en organen in optimale conditie te houden. Ook gaan de omega 3-vetzuren in bepaalde soorten vis het ‘slechte’ cholesterol tegen en kunnen zelfs helpen om je bloeddruk te verlagen.

De meeste soorten vis bevatten:

 • mineralen zoals calcium, kalium, jodium, fosfor, magnesium en zink.
 • vitamine A, B6, B12, D en E.

We categoriseren vis op basis van het vetgehalte, omdat sommige mager of vet zijn. In sommige landen onderscheid men vissen ook op basis van de kleur van de huid – blauw of wit. Waarom worden deze soorten ‘blauw’ genoemd? Nou, het is gewoon vanwege de kleur van hun huid!

Blauwe vissoorten ​​hebben een hoger percentage meervoudig onverzadigd vetzuren dan witvis, inclusief essentiële vetzuren. In tegenstelling tot witvis bevatten de zogenoemde blauwe vissoorten tussen 8% en 15% (hoofdzakelijk meervoudig) onverzadigd vet.

Over het algemeen zorgt het hoge percentage vet van dit type vis dat het eten ervan je eetlust beter stilt dan zijn witte tegenhanger.

De aanbevolen wekelijkse inname moet, indien mogelijk, van de verschillende soorten zijn. Laten we de verschillende soorten en voordelen van het eten van vis ontdekken, zodat je weet hoe je het vaker in je eetpatroon kunt opnemen.

8 gezondheidsvoordelen van het eten van vis

8 gezondheidsvoordelen van het eten van vis

Laten we eens kijken naar de voedingswaarden van de meest populaire vissoorten.

 • Tonijn levert zo’n 150 calorieën per portie van 100 gram. Het bevat ook eiwitten met een hoge biologische waarde en een goede hoeveelheid mineralen en vitamines.
 • Een portie sardines van 1 ons uit blik van levert een goede hoeveelheid vitamine D en de vitamines van het B-complex.
 • Makreel levert per 100 gram meer dan de minimaal aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B12 en D die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevat het een goede hoeveelheid fosfor.
 • Wat paling betreft, dekt slechts een portie van 100 gram de helft van je dagelijkse behoeften aan vitamine A en D, evenals 40% van de aanbevolen dosis omega 3-vetzuren.
 • Zalm onderscheidt zich doordat het je lichaam van een flinke hoeveelheid fosfor voorziet (ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse dosis). Daarnaast bevat het selenium, jodium, kalium, vitamine B6, B12, D en E, thiamine en niacine.
 • Koolvis bevat niet alleen vitamine C, maar ook vitamine B en kalium. Daarnaast levert het slechts 100 calorieën per portie van 75 gram gekookte koolvis, wat het een goede optie maakt als je probeert af te vallen.
 • Ansjovis onderscheidt zich door het gehalte in water oplosbare vitamines die het levert, vooral van het B-complex (riboflavine, B6, B12 en niacine). Het is een heerlijke smaakmaker in diverse recepten.
 • Een portie van 100 gram gestoofde scholfilet levert slechts 112 calorieën. Dat komt omdat deze vissoort maar weinig vet bevat: 4 gram per portie. Het is rijk aan vitamine C en D en aan kalium.
 • Haring levert goede bijdragen aan jodium, kalium, selenium en jodium, vitamine D en B12 en niacine. Het is een vette vis, wat betekent dat een portie van 100 gram bereide haring zo’n 250 calorieën levert.

Kwik

Het is belangrijk om te weten dat sommige van de bovengenoemde soorten een hoog kwikgehalte hebben, volgens het United States Environmental Protection Agency. Over het algemeen geldt dat hoe groter de vis is, hoe groter de kans is dat deze kwik bevat.

Dat gezegd hebbende, kun je er dus zorgen dat je zonder zorgen van de gezondheidsvoordelen van het eten van vis kunt profiteren als je voornamelijk kleinere vissoorten eet.

Acht gezondheidsvoordelen van het eten van vis

1. Het eten van vis helpt bij de ontwikkeling van een foetus

Vis helpt bij de ontwikkeling van de foetus

Onlangs suggereerde de FDA (Food and Drug Administration) dat zwangere vrouwen en zuigelingen meer vis in hun voeding zouden moeten opnemen. Dit komt omdat het eiwitten met een hoge biologische waarde en essentiële vetzuren bevat. Omega 3-vetzuren dragen bij aan de algehele lichamelijke ontwikkeling van een baby.

2. Vis ​​bevat veel calcium

We weten dat calcium essentieel is voor de vorming en het onderhoud van botten. Om deze reden adviseren wij je om vis zoals sardines en ansjovis te eten. Deze soorten worden over het algemeen in hun geheel gegeten, inclusief de graten. Zo krijg je het type calcium binnen dat je helpt om je botten en spierweefsels in goede conditie te houden.

3. Vis is rijk aan jodium

Als je een jodiumtekort hebt, neem dan vaker vis ​​in je dieet op. Alle variëteiten zijn rijk aan dit mineraal en kunnen je helpen een jodiumtekort om te keren. Zalm en tonijn bevatten het meeste jodium.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Jodiumrijke voedingsmiddelen, essentieel in je dieet

4. Het eten van vis kan degeneratieve ziekten helpen voorkomen

De antioxiderende werking van vitamine A en E in vette vis ​​kan interessant zijn omdat dit je helpt te beschermen tegen cardiovasculaire problemen, degeneratieve ziekten (zoals de ziekte van Alzheimer) en zelfs kanker.

5. Het eten van vis kan je vasculaire gezondheid verbeteren

Het eten van vis kan je vasculaire gezondheid verbeteren

De vitamines die het eten van vis je leveren kunnen ​​helpen om de bloeddruk onder controle te houden en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Een analyse van 16 onderzoeken uitgevoerd in 2012 concludeerde dat het consumeren van 150 tot 200 mg omega 3-vetzuren je arteriële en cardiovasculaire gezondheid op een algemeen niveau aanzienlijk zou verbeteren.

6. De eiwitten uit vis bevorderen snelle wondgenezing

Verschillende studies concludeerden dat een adequate inname van eiwitten met een hoge biologische waarde en vitamines essentieel zijn voor een goede herstelreactie tegen wonden. Vis is een uitstekende leverancier van beiden.

7. Bepaalde soorten vis bevatten weinig calorieën

Afhankelijk van het soort vis, kan een portie van 100 gram ongeveer 100 tot 200 calorieën bevatten. Dit is minder dan dat er gemiddeld in varkensvlees of gepaneerde vleessoorten zit.

8. Het eten van vis bevordert de regeneratie van DNA

Vis ​​is rijk aan B-vitamines. Deze vitamines zijn essentieel voor het proces van DNA-regeneratie en ze helpen je ook om voedsel te verwerken en om te zetten in energie.

Zoals je kunt zien, zijn de voordelen van het eten van vis veel en gevarieerd. Ondanks deze voordelen, moeten mensen met jicht hun inname van vis ​​matigen, omdat het grote hoeveelheden purines kan bevatten.

Neem vis dus op in je eetpatroon. Houd er echter altijd rekening mee dat sommige soorten veel kwik kunnen bevatten. Neem contact op met je arts als je hier vragen over hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
 • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
 • Lloret A., Esteve D., Monllor P., Cervera Ferri A., et al., The effectiveness of vitamina E treatment in Alzheimer’s disease. Int J Mol Sci, 2019. 20 (4): 879.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.