Ontdek de voordelen van flexitarisme

Vandaag willen we je alles over de voordelen van flexitarisme vertellen. Deze term beschrijft een levensstijl die uit het eten van voornamelijk groenten bestaat. Flexitariërs zullen echter af en toe vlees consumeren. Ontdek er vandaag meer over.
Ontdek de voordelen van flexitarisme
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 05 november, 2022

Heb je weleens van flexitarisme gehoord? Terwijl vegetarische en veganistische levensstijlen steeds populairder zijn geworden, is er een groeiende groep mensen die we als flexitariërs kunnen beschouwen. Ben je bekend met de term? Wil je de voordelen van flexitarisme ontdekken? Lees dan verder!

Deze term is vrij nieuw. In het bijzonder verwijst het naar flexibel zijn met je dieet. Het kan dus zijn dat je al tot deze groep mensen behoort zonder het te weten. Ontdek er in het onderstaande artikel meer over.

Wat is flexitarisme?

Voedselopties voor flexitarisme

Flexitariërs zijn degenen die hun eetpatroon op een vegetarisch dieet baseren, maar soms ook vlees consumeren. Dit betekent dat ze ook vis, zeevruchten en gevogelte eten.

Nu vegetarisme toeneemt, beginnen een aantal van degenen die aan deze levensstijl beginnen door eerst flexitarisch te worden. Zo stoppen ze geleidelijk met het eten van vlees totdat ze het in de toekomst volledig elimineren.

We kunnen ook degenen die geen vleesliefhebbers zijn in deze groep opnemen en besluiten om het alleen bij speciale gelegenheden te eten. Of bijvoorbeeld degenen die vis en zeevruchten consumeren, maar geen rundvlees.

Voor alle duidelijkheid: dit is geen subgroep binnen het vegetarische dieet (Spaanse link). Deze laatsten hebben solide ethische redenen waarom ze onder geen enkele omstandigheid dierlijk vlees consumeren. Voor flexitariërs is het consumeren ervan echter geen overtreding van hun levensstijl en voelen ze zich er daarom niet schuldig over.

Wat zijn de voordelen van flexitarisme?

Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het baseren van voeding op groenten een aantal gezondheidsvoordelen biedt. Dit moet natuurlijk binnen de context van een dieet passen dat uitgebalanceerd in voedingsstoffen is en op elk individu afgestemd is.

Op dezelfde manier treden positieve effecten op wanneer individuen de inname van bewerkte, gefrituurde en schadelijke stoffen, zoals alcohol en sigaretten, beperken. Hieronder zullen we de positieve impact van flexitarisme op het lichaam beschrijven.

Voorkomt het ontstaan van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een ernstig wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. In feite is het de belangrijkste doodsoorzaak in geïndustrialiseerde landen. Het is het gevolg van de ophoping van verzadigd vet en cholesterol in de bloedvaten. Dit zijn voedingsstoffen die overvloedig in rood vlees en vleesproducten aanwezig zijn.

In die zin suggereert het bewijs (Engelse link) dat een plantaardig voedingspatroon, zoals flexitarisme, individuen helpt om niet-overdraagbare pathologieën te vermijden.

We profiteren niet alleen, omdat de consumptie van ongezonde vetten lager is, maar ook omdat antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die de gezondheid van de bloedvaten kunnen verbeteren, de boventoon voeren.

Tegen overgewicht en diabetes

Obesitas en diabetes type 2 zijn pathologieën van metabolische oorsprong die een inadequate voeding als risicofactor hebben. Volgens de gegevens uitgedrukt in het artikel ‘Flexitarisme: een overzicht van de literatuur’ (Spaanse link), houdt deze voedingsstijl verband met een lager risico om aan deze ziekten te lijden.

In feite onthulde de bovenstaande studie dat de body mass index (BMI) in de vegetarische en flexitaristische groepen, in vergelijking met omnivoren binnen de normale parameters lag. Een adequate BMI is een beschermende factor tegen chronische pathologieën van de vitale organen.

Voorkomt het verschijnen van darmpathologieën

De ziekte van Crohn en rectumkanker in de dikke darm worden aan een overmatige inname van rood vlees, worst en vette producten gerelateerd. Dit type dieet heeft daarom een preventieve werking.

Daarnaast houdt het eten van natuurlijk voedsel ook de structuren van het spijsverteringskanaal gezond en de microbiota in balans. Op deze manier vermindert het het verschijnen van intestinale candidiasis (Engelse link) en de vorming van divertikels, dit zijn zakjes of dilataties die zich vormen in de darmwand en ontstoken kunnen raken.

Voorkomt nier- en galstenen

Vrouw met nierstenen

Over het algemeen leidt de consumptie van overtollige eiwitten, vooral die van dierlijke oorsprong, tot de eliminatie van calcium, urinezuur en oxaalzuur via de urine. Deze stoffen zijn de fundamentele componenten bij het verschijnen van nierstenen (Spaanse link).

Ze zijn bovendien ook aan de regelmatige inname van ongezond cholesterol en vet gekoppeld, typisch voor vleesvoedingen. In verband hiermee kan het verminderen van de consumptie van vlees de gezondheid van de nieren beschermen.

Flexitarisme: laatste overwegingen

Zoals je hebt gezien, zijn de voordelen van flexitarisme talrijk. Aangezien het plantaardig is, is de bijdrage van voedingsvezels, ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten hoog. Het helpt daarom de typische ziekten die in westerse diëten voorkomen te voorkomen.

Er moet echter worden opgemerkt dat het, zoals bij elk dieet, cruciaal is om een goede balans in voedingsstoffen te bereiken en het dieet aan elk specifiek individu aan te passen. Als je met dit type dieet wilt beginnen, dien je daarom voor advies over dit onderwerp eerst een voedingsdeskundige te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.