5 tips om prediabetes onder controle te houden

De diagnose prediabetes kan alarmerend zijn. Er zijn echter veel dingen die je kunt doen om je levensstijl te verbeteren en problemen met je bloedsuiker onder controle te houden. Heb jij last van dit probleem? Dan mag je dit artikel niet missen!
5 tips om prediabetes onder controle te houden

Laatste update: 17 augustus, 2020

Als je de diagnose prediabetes krijgt betekent dit dat je bloedsuikerspiegel hoger dan normaal. Het is echter nog niet zo hoog dat we van diabetes spreken. We gaan vandaag bespreken wat je kunt doen om prediabetes zo goed mogelijk onder controle te houden.

Deze aandoening komt meestal voort uit insulineresistentie, een probleem dat wordt gekenmerkt door het onvermogen van je lichaam om insuline correct te benutten. In de meeste gevallen verschijnt prediabetes vóórdat diabetes type 2 ontstaat en het kan in sommige gevallen omkeerbaar zijn.

Daarom is het na het vaststellen van deze diagnose belangrijk om een plan te starten om je bloedglucosespiegels te reguleren en om je kwaliteit van leven in het algemeen te verbeteren.

Daarnaast moet je het behandelplan volgen dat door je arts is voorgeschreven. Lijd je aan deze aandoening? Lees dan verder voor enkele tips om prediabetes onder controle te houden!

5 tips om prediabetes onder controle te houden

Voor een juiste diagnose van prediabetes moet je arts een bloedonderzoek laten doen. Snelle bloedglucosetests, zoals de vingerpriktest, zijn niet voldoende om deze ziekte op te sporen. In plaats daarvan moeten ze meerdere analyses uitvoeren zoals:

 • het bepalen van het HbA1C
 • de nuchtere plasmaglucosetest (FPG)

De behandeling om prediabetes onder controle te houden kan variëren. Dit is afhankelijk van de patiënt en zijn behoeften. Je speelt zelf dus een sleutelrol bij het proberen te voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkelt. Waar moet je allemaal op letten?

1. Verhoog je vezelinname

vezels

Vezelrijk voedsel speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de bloedsuikers bij prediabetes. Vezels helpen om het gevoel van verzadiging te verlengen. Daarnaast verbeteren vezels de spijsvertering en voorkomen ze sterke pieken in de bloedsuikerspiegel.

Alsof dat nog niet genoeg is, helpt het eten van vezels je ook om de hele dag door meer energie te hebben. Enkele van de gezondste bronnen van voedingsvezels zijn:

 • Groenten en fruit met eetbare schil
 • Bonen
 • Volkorenbrood en volkoren granen
 • Pseudogranen zoals quinoa
 • Gedroogde vruchten en noten

Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Vezelrijke remedies om je glucosespiegel te reguleren

2. Beperk je suikerinname

Om voor de hand liggende redenen moet je plan om prediabetes onder controle te houden de eliminatie van alle bronnen van geraffineerde suiker in je dieet omvatten. Bronnen van geraffineerde suiker bemoeilijken de metabole activiteit en hebben bovendien een aanzienlijk effect op de bloedsuikers.

Daarom is het absoluut noodzakelijk om voedsel dat grote hoeveelheden suiker bevat te vermijden. Denk hierbij onder meer aan producten zoals:

 • suiker uit de suikerpot
 • ontbijtgranen
 • frisdrank
 • andere suikerrijke producten

Tegenwoordig zijn er veel gezonde alternatieven om je gerechten te zoeten zonder je bloedsuikers in gevaar te brengen. Als je niet helemaal zonder snoep en zoetigheid kunt leven, onderzoek dan de opties die er zijn.

3. Drink meer water

Een vrouw drinkt water om prediabetes onder controle te houden

Water speelt in veel aspecten van je gezondheid een zeer belangrijke rol. Een groot deel van je lichaam bestaat uit water. In dit specifieke geval is het drinken van voldoende water een goede optie om je bloedglucose en dus prediabetes onder controle te houden.

Deze drank, die geen calorieën bevat, is een fantastische vervanger van suikerhoudende frisdrank, vruchtensap, energiedrankjes en vele andere producten die je dorst niet echt stillen. Bovendien ondersteunt het drinken van water je nierfuncties, wat de afvoer van vloeistoffen en afval via de urine bevordert.

4. Probeer af te vallen

Hoewel gewichtsverlies van veel factoren afhangt, is het belangrijk om het hier een speciale vermelding van te maken. Mensen met overgewicht en obesitas lopen meer risico om diabetes en andere stofwisselingsstoornissen te ontwikkelen. Daarom is het bij overgewicht belangrijk om maatregelen te nemen om je gewicht te verminderen.

Er zijn veel mogelijkheden die je kunt uitproberen om dit doel te bereiken. De combinatie van voldoende lichamelijk inspanning en een goed dieet kan je helpen om die extra kilo’s kwijt te raken.

Alsof er beter uitzien nog niet genoeg is, kan het verliezen van ongeveer 10% van je totale gewicht de gezondheid van zowel je cardiovasculaire systeem als je gewrichten verbeteren.

5. Neem meer lichaamsbeweging

Neem meer lichaamsbeweging

Naast eetgewoonten is lichaamsbeweging de meest aanbevolen stap om prediabetes onder controle te houden en mogelijk diabetes te voorkomen. Het kan ook helpen om deze aandoeningen te behandelen.

Regelmatig sporten is een van de meest effectieve manieren om prediabetes onder controle te houden en diabetes type 2 te voorkomen. Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) wordt een zittende levensstijl bovendien geassocieerd met een hogere insulineresistentie.

Hetzelfde instituut raadt aan om minimaal 5 dagen per week minimaal 30 minuten te bewegen. Het hoeven geen activiteiten met hoge intensiteit te zijn. Alle vormen van beweging zijn goede opties. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wandelen
 • dansen
 • fietsen
 • huishouden

Heb je de diagnose prediabetes gekregen? Pas de adviezen uit dit artikel dan toe op jouw leven om prediabetes onder controle te houden en het risico op andere complicaties te verminderen. Natuurlijk moet je ook regelmatig je arts raadplegen om je bloedglucosespiegels te laten controleren. Ook interessant voor jou

Het dieet voor prediabetes: verboden en toegestane voedingsmiddelen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Het dieet voor prediabetes: verboden en toegestane voedingsmiddelen

Het dieet voor prediabetes is evenwichtig en combineert gezond voedsel om de bloedsuikerspiegels te verlagen bij patiënten.