Verbeter de gezondheid van je nieren met deze voedingsmiddelen

Om ervoor te zorgen dat je nieren in de beste staat blijven verkeren, is het van essentieel belang om een goed dieet aan te houden. Bovendien zal dit ook helpen om de ontwikkeling van bepaalde complicaties te voorkomen die tevens de rest van je lichaam zouden kunnen beschadigen. Leer in dit artikel meer over de voedingsmiddelen die je hierbij zouden kunnen helpen!
Verbeter de gezondheid van je nieren met deze voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het hebben van een goede gezondheid van je nieren is net zo belangrijk als het hebben van een goed werkend cardiovasculair systeem.

Hoewel we dit gegeven vaak negeren, zijn onze nieren organen die dag in dag uit bezig zijn om ons bloed te filteren. Ze verwijderen grote hoeveelheden afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft via de urine.

Geschat wordt dat de nieren ongeveer 190 liter bloed verwerken om twee liter water te kunnen elimineren en ervoor te zorgen dat de bloeddruk stabiel blijft.

Daarnaast zijn de nieren van essentieel belang om de ontstekingsprocessen in je lichaam en de uitscheiding van bepaalde hormonen te reguleren.

Het probleem is echter dat de nierfunctie verstoord kan raken. Meestal is dit het gevolg van een overschot aan gifstoffen en opgehoopt vocht in het lichaam.

Dit zorgt ervoor dat de nieren langzamer beginnen te werken. Na verloop van tijd kunnen ze negatieve reacties veroorzaken die je levenskwaliteit kunnen verlagen.

Daarom is het dus belangrijk om goede dagelijkse gewoontes aan te leren. Dat wil zegggen: een gezond dieet aanhouden en voldoende drinken.

Hieronder raden we acht voedingsmiddelen aan. Ze zijn vanwege hun geweldige eigenschappen ideaal om de gezondheid van je nieren te beschermen.

Kom erachter over welke voedingsmiddelen we het hebben!

8 voedingsmiddelen die de gezondheid van je nieren verbeteren

1. Boerenkool

De gezondheid van je nieren verbeteren met boerenkool

Boerenkool word zeer aanbevolen om nieren te beschermen die beschadigd zijn geraakt door vrije radicalen en gifstoffen.

Dit voedingsmiddel is rijk aan fytochemicalieën en natuurlijke vezels. Die kunnen zodra ze eenmaal door het lichaam geabsorbeerd zijn helpen om lichaamscellen en lichaamsweefsels te beschermen.

De vitamines en mineralen in boerenkool helpen om het risico op nierinsufficiëntie te verkleinen. Na verloop van tijd zorgt dit bladgewas ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt. Daardoor wordt ook het risico op infecties kleiner.

2. Bessen

Het regelmatig eten van verse bessen voorziet het lichaam van een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A en C. Deze beide vitamines zijn noodzakelijk om de nierfunctie te bevorderen.

De vochtafdrijvende eigenschappen die bessen hebben helpen de nieren bij het afdrijven van vocht uit het lichaam. Daarnaast zijn ze in staat om ontstekingen af te remmen.

Bessen bevatten natuurlijke vezels en antioxidanten die een beschermende barrière creëren tegen de schade die gifstoffen kunnen veroorzaken.

Bovendien fungeren bessen als tonic voor de blaas. Ze helpen namelijk om problemen als cystitis en urineweginfecties te verhelpen.

3. Knoflook

De gezondheid van je nieren verbeteren met knoflook

Het regelmatig eten van rauwe knoflook kan helpen om het risico op nierinsufficiëntie en urineweginfecties te verkleinen.

Dit bolgewas heeft antioxidante en antibacteriële eigenschappen. Die helpen om opeengehoopte gifstoffen en micro-organismen uit de nieren te verwijderen.

Tegelijkertijd heeft knoflook ook een ontstekingsremmende en natuurlijke vochtafdrijvende werking. Daardoor is het een ideaal product om de nierfunctie te herstellen. Bovendien helpt het de afdrijving van zware metalen te ondersteunen.

4. Appels

Appels hebben vochtafdrijvende en ontgiftende eigenschappen. Die kunnen helpen om de nieren beter te zuiveren.

Het hoge gehalte vochtafdrijvende vezels helpt, samen met de vele antioxidanten die deze vrucht bevat, om de gezondheid van de nieren te verbeteren. Daarnaast helpen appels  het risico op nierstenen en infecties te verkleinen.

Appels bevatten natuurlijke zuren en essentiële mineralen. Die helpen om de pH-waarde te reguleren. Tegelijkertijd kunnen ze ontstekingen en vochtophopingen voorkomen.

5. Aubergine

De gezondheid van je nieren verbeteren met aubergine

Regelmatig aubergine eten is niet alleen goed voor de gezondheid van je nieren. Het zal na verloop van tijd ook je cardiovasculaire gezondheid ondersteunen.

Deze groente is een geweldige bron van vitamine A en C en mineralen als kalium. Deze voedingsstoffen helpen om de nieren te zuiveren. Bovendien kunnen ze het risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen helpen te verkleinen.

De vochtafdrijvende werking bevordert onder andere de urineproductie. Zo helpt aubergine om de blaas en de urinewegen te reinigen.

Bovendien is aubergine, dankzij de krachtige antioxidanten die het bevat, ideaal om oxidatieve stress te verminderen. Dat geldt ook voor aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door vrije radicalen.

6. Bloemkool

Deze kruisbloemige groente is een geweldige bron van vitamine C en foliumzuur. Deze twee voedingsstoffen zijn beide geweldig om de gezondheid van je nieren te verbeteren. Daarnaast maken ze  je nieren sterker en helpen ze om infecties te voorkomen.

De antioxidanten die bloemkool bevat helpen om de giftige effecten van afvalstoffen in het lichaam te neutraliseren. Aangezien antioxidanten ook kunnen helpen om ontstekingen te elimineren, verkleinen ze bovendien het risico op nierinsufficiëntie en nierkanker.

En alsof dit niet al lang genoeg was, bevorderen de voedingsstoffen die bloemkool bevat ook nog eens de bloedsomloop. En laat een goede bloedsomloop nu net noodzakelijk zijn om de nieren zowel schoon als vrij van schadelijke stoffen en materialen te houden.

7. Olijfolie

De gezondheid van je nieren verbeteren met olijfolie

De essentiële vetzuren in olijfolie zijn niet alleen ideaal om je cholesterolgehalte te reguleren. Ze verminderen ook de oxidatie en bevorderen een goede nierfunctie.

Het hoge gehalte antioxidanten dat olijfolie bevat helpt aan de ene kant om lichaamscellen te beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen. En deze eigenschap helpt aan de andere kant om het risico op kanker en ontstekingsaandoeningen te verkleinen.

8. Eiwit

Eiwit heeft een zeer hoge energetische waarde. Dankzij de essentiële aminozuren die eiwit bevat is het ook ideaal om de nierfunctie te stimuleren.

Aminozuren helpen namelijk bij de synthese van vitamines en mineralen. Daardoor zijn deze beter in staat zijn om de gezondheid van je nieren en je immuunsysteem te ondersteunen. Tevens kunnen ze het risico op infecties beperken.

Maak je je zorgen over de gezondheid van je nieren? Probeer dan eens vaker de bovenstaande voedingsmiddelen te consumeren. Neem ze vandaag nog op in een uitgebalanceerd en vetarm dieet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Center for Disease Control and Prevention. (2017). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet, 2017. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention.
  • Finley, J. W. (2009). Functional foods. In Adequate Food for All: Culture, Science, and Technology of Food in the 21st Century. https://doi.org/10.1201/9781420077544

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.