7 redenen om regelmatig aubergine te eten

· 6 augustus 2017
Naast het feit dat aubergines een vochtafdrijvende werking hebben, zijn ze rijk aan antioxidanten die je cholesterol onder controle helpen te houden. Aubergines verbeteren zelfs je geheugen en voorkomen voortijdige veroudering. Leer er meer over in dit artikel!

Aubergine is een groente die over de hele wereld bekend is. Niet alleen om de diversite manieren waarop aubergines in de keuken kunnen worden gebruikt, maar ook omdat ze een hoge concentratie aan nutriënten bevatten. Deze stoffen kunnen je gezondheid bevorderen.

In het verleden werd gedacht dat deze groente giftig was en dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Dat idee werd veroorzaakt door de karakteristieke kleur.

Desondanks werd het in de loop der tijden in het voedingspatroon van vele populaties opgenomen. In die tijd zijn de medicinale eigenschappen bewezen.

Aubergines worden tegenwoordig aangeraden voor alle soorten voedingspatronen. Door zijn hoge concentraties aan antioxidanten hebben aubergines bijgedragen aan het verminderen van kanker. Ook heeft aubergine vele mensen geholpen met afvallen en bijgedragen aan het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

Ondanks het bovenstaande weten veel mensen nog altijd niet hoe gezond het is om regelmatig aubergine te eten. Ook weet men vaak niet hoe het bij kan dragen aan je algemene toestand van welbevinden.

Dit is de reden waarom we in dit artikel zeven interessante redenen met je willen delen om regelmatig aubergine te eten.

Mis het niet!

1. Het beschermt de gezondheid van je hart

Gezondheid van je Hart
Deze groente is rijk aan vezels, kalium, vitamine C en vitamine B-complex. Deze voedingsstoffen hebben een goed effect op het lichaam en dragen bij aan de gezondheid van je hart.

Aubergines bevatten ook veel flavonoïden. Deze stof wordt in verband gebracht met een afname van het risico om chronische cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen.

2. Het houdt een hoog cholesterolgehalte in toom

Naast de voordelen die hierboven beschreven staan, is het ook belangrijk om te vertellen dat aubergine een van de beste keuzes is als het gaat om het onder controle houden van je cholesterolspiegels.

Het bevat een bestanddeel dat de naam chlorogeenzuur heeft gekregen. Het is een van de krachtigste antioxidanten die in planten is aangetroffen. Het is aangetoond dat dit natuurlijke zuur de overbodige vetspiegels in de bloedvaten vermindert. Ondertussen bestrijdt het ook kankercellen en oefent het antivirale en antimicrobiële eigenschappen uit.

Tegelijkertijd bevorderen de vitamines en mineralen de gezondheid van je bloedsomloop. Tevens voorkomen deze dat de vetten in het bloed aan de wanden van de aderen blijven plakken.

Lees ook: 8 infusies om cholesterol te verlagen

3. Het vermindert het risico op cognitieve aandoeningen

Hersenactiviteit

Regelmatige consumptie van aubergine heeft een interessant effect op zowel de hersenen als het zenuwstelsel.

De antioxidanten bestrijden zeer effectief de vrije radialen in hun omgeving. Ondertussen verbeteren ze het geheugen en de cognitieve functie.

De schil van de aubergine bevat een substantie die nasunine heet. Deze stof heeft antioxidante krachten die het transport van voedingsstoffen naar je hersenen mogelijk maken.

Het verbetert ook de bloeddoorstroming naar je hersenen. Dit voorkomt geestelijke aandoeningen die leeftijdsgerelateerd zijn.

4. Het bestrijdt vochtretentie

De diuretische eigenschappen van aubergines zijn gunstig voor patiënten die problemen hebben met vochtretentie en ontstekingen.

Het drinken van auberginewater is een van de beste manieren geworden om problemen op dit gebied te verlichten.

5. Het verwijdert overtollig buikvet

Buikvet

Hoewel het misschien ongelooflijk lijkt, is aubergine een van de beste voedingsmiddelen om het overtollige vet dat op de buik opgeslagen wordt te bestrijden. Hoewel het geen wondermiddel is, helpt regelmatig aubergine eten mensen die proberen om af te vallen met het bereiken van hun doel.

Dit voordeel kan verklaard worden door het feit dat het zo’n krachtig diuretisch middel is. Het helpt om het lichaam te reinigen en verwijdert afvalstoffen die in de loop van de tijd achter zijn gebleven in het lichaam.

Het stimuleert ook de leverfunctie, wat de sleutel is om vetten correct te metaboliseren.

Daarnaast verbeteren de natuurlijke vezels in aubergine de vertering. Ze zorgen ook voor een langdurig maagvullend effect en voorkomen op die manier een overmatige calorie-inname.

6. Het bestrijdt vroegtijdige veroudering

De antioxidanten in aubergine hebben een direct effect op de bescherming van je lichaamscellen.

Regelmatige consumptie van aubergines vermindert het risico op diverse soorten kanker. Dit geldt ook voor chronische problemen die samenhangen met het ouder worden.

Daarnaast vertraagt het het vroegtijdig verliezen van collageen en elastine. Daardoor houdt het je huid jeugdig en ziet je huid er gezond uit.

We raden aan om te lezen over: Tekenen van een overwerkte lever

7. Het versterkt je botten en je gewrichten

Gewrichtspijn

Door regelmatig aubergine te eten, kan je het risico op aandoeningen die je botten en je gewrichten aantasten verminderen.

  • Aubergine is een bron van vitamine A, B, C en E. Daarnaast levert het ook mineralen, waaronder calcium, magnesium en ijzer.
  • Als je foliumzuur aan deze voedingsstoffen toevoegt, bescherm je de gezondheid van je botten. Ook houd je de ontstekingsprocessen die tot het ontwikkelen van problemen zoals artritis leiden onder controle.

Zoals je hebt gezien, is aubergine een gezonde groente die vele voordelen biedt op zowel de korte als de lange termijn.

Probeer om regelmatig aubergine te eten. Je kunt dit doen door aubergine in een smoothie of een ovenschotel te verwerken of in een smakelijk recept.