7 redenen om regelmatig aubergine te eten

Naast het feit dat aubergines een vochtafdrijvende werking hebben, zijn ze rijk aan antioxidanten die je cholesterol onder controle helpen te houden. Aubergines verbeteren zelfs je geheugen en voorkomen voortijdige veroudering. Leer er meer over in dit artikel!
7 redenen om regelmatig aubergine te eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aubergine is een groente die over de hele wereld bekend is. Niet alleen vanwege de vele manieren waarop aubergines in de keuken kunnen worden gebruikt, maar ook omdat ze een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevatten. Dat is alvast een eerste reden om meer aubergine te eten!

In het verleden werd gedacht dat deze groente giftig was en dus ongeschikt voor menselijke consumptie. Dat idee werd veroorzaakt door de karakteristieke kleur.

Desondanks werd het in de loop der tijden in het voedingspatroon van vele populaties opgenomen. In die tijd zijn de medicinale eigenschappen van de aubergine bekend geworden.

Medicinale redenen om meer aubergine te eten

Aubergines worden tegenwoordig aangeraden voor allerlei voedingspatronen. Door zijn hoge concentraties aan antioxidanten kunnen aubergines het lichaam tegen kanker helpen strijden. Ook heeft aubergine vele mensen geholpen met afvallen en bijgedragen aan het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

Ondanks het bovenstaande weten veel mensen nog altijd niet hoe gezond het is om regelmatig aubergine te eten. Ook weet men vaak niet hoe het bij kan dragen aan je algemene toestand van welbevinden.

Dit is de reden waarom we in dit artikel 7 interessante redenen met je willen delen om regelmatig aubergine te eten. Mis het niet!

1. Het beschermt de gezondheid van je hart

Een reden om vaker aubergine te eten is je hart

Deze groente is rijk aan vezels, kalium, vitamine C en vitamine B-complex. Deze voedingsstoffen hebben een goed effect op het lichaam en dragen bij aan de gezondheid van je hart.

Aubergines bevatten ook veel flavonoïden. Deze stof wordt in verband gebracht met een afname van het risico om chronische cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen.

2. Het houdt je cholesterolgehalte in toom

Ook is het ook belangrijk om te vertellen dat aubergine een van de beste keuzes is als het gaat om het onder controle houden van je cholesterolspiegels.

Het bevat een bestanddeel genaamd “chlorogeenzuur.” Dit is een van de krachtigste antioxidanten die ooit in planten is aangetroffen. Men heeft aangetoond dat dit natuurlijke zuur de overbodige vetspiegels in de bloedvaten vermindert.

Ondertussen bestrijdt het ook kankercellen en heeft het een antivirale en antimicrobiële werking.

Tegelijkertijd bevorderen de vitamines en mineralen de gezondheid van je bloedsomloop. Tevens voorkomen deze dat de vetten in het bloed aan de wanden van de aderen blijven plakken.

3. Het vermindert het risico op cognitieve aandoeningen

Hersenactiviteit

Regelmatige consumptie van aubergine heeft een interessant effect op zowel de hersenen als de rest van het zenuwstelsel.

De antioxidanten bestrijden zeer effectief de vrije radialen in hun omgeving. Ook is het een bewezen feit dat antioxidanten het geheugen en de cognitieve functie verbeteren.

De schil van de aubergine bevat een substantie die nasunine heet. Deze stof heeft een antioxidante werking die het transport van voedingsstoffen naar je hersenen mogelijk maken.

Bovendien verbetert aubergine de bloeddoorstroming naar je hersenen. Dit voorkomt leeftijdsgebonden geestelijke aandoeningen.

4. Het bestrijdt vochtretentie

De diuretische eigenschappen van aubergines zijn gunstig voor patiënten die problemen hebben met vochtretentie en ontstekingen. Het drinken van auberginewater is een van de beste manieren geworden om problemen op dit gebied te verlichten.

5. Het verwijdert overtollig buikvet

Buikvet

Hoewel het misschien ongelooflijk lijkt, is aubergine een van de beste voedingsmiddelen om het overtollige vet dat op de buik opgeslagen wordt te bestrijden. Hoewel het geen wondermiddel is, helpt regelmatig aubergine eten mensen die proberen om af te vallen met het bereiken van hun doel.

Dit voordeel kan verklaard worden door het feit dat het zo’n krachtig diuretisch middel is. Het helpt om het lichaam te reinigen en verwijdert afvalstoffen die in de loop van de tijd achter zijn gebleven in het lichaam.

Het stimuleert ook de leverfunctie, welke belangrijk is om vetten correct te metaboliseren.

Daarnaast verbeteren de natuurlijke vezels in aubergine de spijsvertering. Ze zorgen ook voor een langdurig “volle maag” gevoel en voorkomen op die manier een overmatige calorie-inname.

6. Het bestrijdt vroegtijdige veroudering

De antioxidanten in aubergine hebben een direct effect op de bescherming van je lichaamscellen.

Regelmatige consumptie van aubergines vermindert het risico op diverse soorten kanker. Dit geldt ook voor chronische problemen die samenhangen met het ouder worden.

Daarnaast vertraagt het het vroegtijdig verliezen van collageen en elastine. Daardoor houdt het je huid jeugdig en ziet je huid er gezond uit.

We raden aan om te lezen over:
Tekenen van een overwerkte lever

7. Het versterkt je botten en je gewrichten

Gewrichtspijn

Door regelmatig aubergine te eten, kun je het risico op aandoeningen die je botten en je gewrichten aantasten verminderen.

  • Aubergine is een bron van vitamine A, B, C en E. Daarnaast levert het ook mineralen, waaronder calcium, magnesium en ijzer.
  • Als je foliumzuur aan deze voedingsstoffen toevoegt, bescherm je de gezondheid van je botten. Ook houd je de ontstekingsprocessen die tot het ontwikkelen van bijvoorbeeld artritis leiden onder controle.

Zoals je hebt gezien is aubergine een gezonde groente die vele voordelen biedt op zowel de korte als de lange termijn.

Probeer dus regelmatig aubergine te eten. Je kunt dit doen door aubergine in een smoothie of een ovenschotel te verwerken of in een ander smakelijk recept


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yang, X., Cheng, Y. F., Deng, C., Ma, Y., Wang, Z. W., Chen, X. H., & Xue, L. B. (2014). Comparative transcriptome analysis of eggplant (Solanum melongena L.) and turkey berry (Solanum torvum Sw.): Phylogenomics and disease resistance analysis. BMC Genomics. https://doi.org/10.1186/1471-2164-15-412
  • Todaro, A., Cimino, F., Rapisarda, P., Catalano, A. E., Barbagallo, R. N., & Spagna, G. (2009). Recovery of anthocyanins from eggplant peel. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.102
  • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
  • Oboh, G., Ekperigin, M. M., & Kazeem, M. I. (2005). Nutritional and haemolytic properties of eggplants (Solanum macrocarpon) leaves. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2003.12.013

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.