Tips om de ziekte van Crohn onder controle te houden

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte. In dit artikel geven we enkele tips voor de bestrijding van de ziekte van Crohn.
Tips om de ziekte van Crohn onder controle te houden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte. De oorzaak van deze ziekte is echter onbekend. Medisch onderzoek suggereert dat een combinatie van genetische factoren, omgevingsfactoren en het immuunsysteem allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van deze ziekte. Hoe kun je de ziekte van Crohn onder controle houden? Is er iets dat je kunt doen?

Er wordt geschat dat meer dan 780.000 Amerikanen deze aandoening hebben. Het aantal gevallen is de laatste jaren in een alarmerend tempo gestegen. De ziekte kan de gezondheid van elk deel van het maag-darmkanaal in gevaar brengen. Het leidt vaak tot de volgende symptomen:

Tien tips om de ziekte van Crohn onder controle te houden

De ernst van de ziekte van Crohn kan variëren van licht tot ernstig, met symptomen die variëren afhankelijk van de patiënt. Over het algemeen gaat de behandeling van deze ziekte gepaard met een combinatie van medicatie en veranderingen in levensstijl en dieet. Hieronder staan tien tips om te helpen bij de behandeling van deze ziekte.

1. Volg de medische behandeling die de arts heeft aanbevolen

Medicijnen om de ziekte van Crohn onder controle te houden

De eerste stap om de ziekte van Crohn onder controle te krijgen is het strikt volgen van de medische behandeling die je door je arts wordt aanbevolen. Zelfs als de symptomen beginnen te verbeteren, is het noodzakelijk om door te gaan met het nemen van de medicatie om terugvallen of complicaties te voorkomen.

2. Doe niet aan zelfmedicatie

Zelfmedicatie kan contraproductief zijn bij de behandeling van deze ziekte. Daarom is het zeer belangrijk om altijd eerst je arts te raadplegen voordat je een nieuw soort medicijn neemt. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen en kunnen bijwerkingen veroorzaken wanneer ze samen worden gebruikt.

3. Zorg voor een gezond en gevarieerd dieet om de ziekte van Crohn onder controle te houden

Gezond eten houdt de darmen gezond

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van de ziekte van Crohn is het beheersen van je dieet. Het is noodzakelijk om gezond te eten en je dieet aan te passen om de complicaties die deze ziekte met zich meebrengt passend te voorkomen of te verbeteren.

Over het algemeen is het noodzakelijk om deze voedingsstoffen in je dieet op te nemen:

 • complexe koolhydraten (matige porties)
 • vitaminen en mineralen
 • eiwitten (van mager vlees, vis en groenten)

Aan de andere kant moet je voedsel vermijden dat de ontsteking verergert. Sommige van deze voedingsmiddelen die je moet vermijden zijn onder andere:

 • verzadigde vetten
 • rood vlees
 • volle zuivelproducten
 • gefrituurd voedsel
 • junkfood
 • suiker

4. Vermijd het gebruik van pijnstillers of medicijnen om de pijn te verlichten

Het nemen van sommige pijnstillers, zoals ibuprofen of naproxen, kan complicaties veroorzaken voor mensen die lijden aan de ziekte van Crohn. Daarom wordt aangeraden om, als dat nodig is, paracetamol te gebruiken als alternatief. Hoe dan ook, je moet altijd eerst met je arts overleggen voordat je medicijnen gebruikt.

5. Neem meer probiotica

Een lepel met poeder op een weckfles

Probiotica kunnen helpen bij het verlichten van sommige symptomen van deze ziekte. Ze zitten vol met goede bacteriën die helpen om de darmflora te herstellen. Daarom helpen probiotica de ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Crohn onder controle te houden.

Sommige voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn:

 • natuurlijke yoghurt
 • kefir
 • zuurkool
 • augurken
 • kombucha-thee
 • kimchi

6. Eet prebiotisch voedsel

Het verhogen van de inname van prebiotisch voedsel helpt ook de effecten en symptomen van deze ziekte te bestrijden.

Prebiotische voedingsmiddelen zijn onder andere bananen, asperges en prei. Deze voedingsmiddelen leveren voedingsstoffen voor de gezonde bacteriën in de darm en bevorderen de groei ervan.

7. Houd je stress onder controle

Een vrouw is zen achter haar computer

Darmklachten kunnen in tijden van stress verergeren. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, heeft stress invloed op de gezondheid van het spijsverteringsstelsel. Daarom wordt aanbevolen om ontspanningsmethodes zoals yoga, meditatie of tai chi te beoefenen.

8. Vermijd tabak

Mensen die roken hebben meer moeite met de ziekte van Crohn. De giftige bestanddelen van tabak irriteren de darm alleen maar meer en verhogen het aantal terugvallen van de ziekte. Je moet professionele hulp zoeken om te stoppen met roken.

9. Zoek steun

Steun zoeken om de ziekte van Crohn onder controle te houden

Onthoud dat de ziekte van Crohn soms meer dan het lichaam kan aantasten. Soms kan het angst en depressie veroorzaken. Daarom wordt aanbevolen dat mensen die lijden aan deze ziekte psychologische steun zoeken en een sterk ondersteuningssysteem hebben van vrienden, familie en andere mensen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt.

10. Weet welke voedingsmiddelen de ziekte van Crohn verergeren

Hoewel de ziekte van Crohn niet wordt veroorzaakt door een bepaald voedsel en er geen bewijs is dat het wordt veroorzaakt door een bepaald voedsel, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de ziekte verergeren en het lastiger maken om te controleren.

Als je moeite hebt met het onder controle houden van de ziekte van Crohn, kun je het beste de volgende voedingsmiddelen vermijden:

 • verwerkt voedsel of junkfood
 • verfijnde meelsoorten en hun variaties
 • volvette zuivelproducten
 • ongepelde groenten
 • vruchten die rijk zijn aan vezels
 • (fris)dranken die suiker bevatten

Heb jij de ziekte van Crohn? Als dat zo is, dan kun je het beste deze 10 tips volgen om de ziekte beter onder controle te krijgen. Als je vermoedt dat je deze ziekte hebt, maak dan een afspraak met je huisarts en vermeld de symptomen die je ondervindt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
 • Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
 • Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
 • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
 • Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
 • A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
 • Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.