9 natuurlijke manieren die de ziekte van Crohn verlichten

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte die elk onderdeel van het spijsverteringskanaal kan beïnvloeden wanneer een ontsteking optreedt. Gelukkig bestaan er tal van natuurlijke manieren om deze oncomfortabele symptomen te verlichten.
9 natuurlijke manieren die de ziekte van Crohn verlichten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn tal van natuurlijke middelen en manieren die de symptomen van de ziekte van Crohn verlichtenDe ziekte van Crohn is een chronische ziekte die het spijsverteringssysteem kan aantasten wanneer er een ontsteking optreedt.

De ziekte kan veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, genetische afwijkingen of bacteriële invloeden. Daarnaast kan ook buikgriep een oorzaak zijn. Er bestaat nog steeds geen genezing voor de ziekte.

Hieronder volgen enkele van de meest effectieve alternatieve middelen om de ziekte van Crohn draaglijker te maken.

1.  De ziekte van Crohn verlichten met Aloëvera

Aloëvera helpt de symptomen van de ziekte van Crohn bestrijden

Aloëvera wordt wel vaker aangeraden om spijsverteringsproblemen aan te pakken. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen een grote impact op de ziekte van Crohn hebben. Het is namelijk een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen.

Bovendien kunnen de antioxidanten in aloëvera fysieke ongemakken en ontstekingen helpen verminderen. Dit zijn twee van de meest voorkomende en problematische symptomen van de ziekte van Crohn.

Het drinken van aloëverasap is goed voor de spijsvertering en stimuleert het immuunsysteem op verschillende manieren. 

Je kan dit sap puur drinken of bijvoorbeeld verwerken in een smoothie. Twee theelepels aloëverasap per dag zijn voldoende om van de voordelen te genieten. Uiteraard nuttig je bij voorkeur zelf bereid sap in plaats van sap uit de winkel.

Als je toch sap uit de supermarkt koopt, kijk dan eerst op het label om er zeker van te zijn dat er geen chemicaliën in verwerkt zijn.

2. Pepermunt en groene munt

Deze twee planten bevatten erg veel en erg effectieve antioxidanten. Een thee van een van de twee muntplanten komt je lichaam dus zeker ten goede. Deze twee theesoorten versnellen het genezingsproces en kunnen ontstekingen veroorzaakt door de ziekte van Crohn helpen te voorkomen.

Als je aan de ziekte van Crohn lijdt, weet je welke invloed de pijn heeft op je dagelijks leven. Probeer daarom muntthee te drinken. Het kan de pijn verzachten en de ziekte draaglijker maken. Je zal muntthee snel als een bondgenoot tegen de ziekte beschouwen.

3. Thee van gladde iep om de ziekte van Crohn te verlichten

Een thee van de gladde iep werkt erg effectief als je de symptomen van de ziekte van Crohn verlichten wilt. Gladde iep is goed voor de spijsveringen en houdt de maag gezond. 

Een andere positieve eigenschap van de plant is dat hij bloedingen zou afremmen. Tegelijkertijd zou het helpen tegen bloedarmoede en andere symptomen van deze ziekte.

4. Yoghurt

Yoghurt helpt de ziekte van Crohn bestrijden

Het is algemeen bekend dat yoghurt een goede bondgenoot is bij de bestrijding van spijsverteringsprobleem. De goede bacteriecultuur, ook bekend als probiotica, verricht wonderen om de maag en het spijsverteringskanaal te helpen herstellen. 

Symptomen als aanhoudende diarree, bloedingen en ontstekingen kunnen eenvoudigweg bestreden worden door de bacteriën in yoghurt.

Start je dag met een schaaltje yoghurt en je zal merken dat je de symptomen van de ziekte voor de rest van de dag beter onder controle kunt houden.

5. Vers fruit

Vele patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn hebben al gezegd dat vers fruit hen helpt om de ziekte onder controle te houden, terwijl er ook patiënten zijn die beweren dat vers fruit een negatief effect heeft op hun ziekte. Je zal dus moeten ervaren welk effect het heeft op jou. 

Wanneer we het hebben over vers fruit in relatie tot de ziekte van Crohn, moeten we er rekening mee houden dat elk lichaam anders is en anders kan reageren op bepaalde fruitsoorten. Je zal dus zelf moeten uitzoeken welke fruitsoorten je kunnen helpen als je de ziekte van Crohn wilt verlichten.

Tegelijkertijd zal je waarschijnlijk ook ontdekken welke fruitsoorten helemaal niet werken voor jou.

6. Wortels

De ziekte van Crohn bestrijden met wortel

Wortels zijn rijk aan antioxidanten en vitaminen en kunnen erg nuttig zijn als je de symptomen van de ziekte van Crohn verlichten wilt. Daarnaast zijn wortels ook gemakkelijk verteerbaar en zijn ze minder belastend voor je maag en dikke darm dan andere voeding.

7. Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding optimaliseert de werking van ons spijsverteringssysteem. Het probleem is dat, wanneer je lijdt aan de ziekte van Crohn, vezelrijke voeding veel pijn kan veroorzaken. Wanneer dit het geval is voor jou, kies dan voor voeding met een laag vezelgehalte.

Raadpleeg altijd eerst een arts alvorens ingrijpende verandering in je voedingspatroon door te voeren, om zo eventuele complicaties te  voorkomen.

8. Yoga tegen de symptomen van Crohn

De symptomen van Crohn bestrijden met yoga

Naast veranderingen in je voeding, kun je ook veranderingen doorvoeren in je levensstijl en zo de symptomen van de ziekte van Crohn verlichten.

Door yoga te beoefenen, verlaag je je niveau van angst en stress. Voor mensen die lijden aan de ziekte van Crohn is het verlagen van stress een van de beste manieren om complicaties te voorkomen. 

9. Acupunctuur

Ook gewrichtspijn is een van de vaak voorkomende symptomen waarmee men te maken krijgt wanneer men lijdt aan de ziekte van Crohn. Acupunctuur kan een zeer effectieve manier zijn om ontstekingen van de gewrichten tegen te gaan.

Wekelijkse of maandelijkse acupunctuursessies kunnen de levenskwaliteit van patiënten enorm verhogen en de fysieke klachten van de ziekte van Crohn verlichten. 

Probeer deze natuurlijke middelen snel uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moreira Alonso, M. del C. (2009). 08.-Colitis ulcerosa & enfermedad de Crohn. Máster Universitario En Medicina Evaluadora.
  • Chaparro, M., & Gisbert, J. P. (2016). Actualización del diagnóstico y tratamiento de la enfermedad de Crohn. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.02.018
  • Ciga Lozano, M. Á., Oteiza, F., Marzo, J., Armendáriz, P., De Miguel, M., & Ortiz, H. (2006). Tratamiento de la enfermedad de Crohn perianal. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.1016/S0210-5705(02)70313-0
  • Martínez Gómez, M. J., Melián Fernández, C., & Romeo Donlo, M. (2016). Nutrición en enfermedad inflamatoria intestinal. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.348

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.