Leven met de ziekte van Crohn: drie tips om er beter mee om te gaan

Het is niet gemakkelijk om met de ziekte van Crohn te leven. Je kan de dingen echter gemakkelijker maken als je leert hoe je er op een gezonde manier kan mee omgaan. We hebben drie tips die jou kunnen helpen.
Leven met de ziekte van Crohn: drie tips om er beter mee om te gaan
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Leven met de ziekte van Crohn tast jouw leven op een aanzienlijke manier aan. Mensen met deze ziekte hebben last van pijnlijke krampen, braken, diarree en andere symptomen. Die kunnen hun leven en hun zelfvertrouwen verstoren.

Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat je jezelf met enkele hulpmiddelen bewapent zodat je er beter kan mee omgaan.

De ziekte van Crohn is ongeneeslijk. Het kan tot stress en depressie leiden. Elk individu beslist echter hoe hij deze ziekte het hoofd zal bieden. Als je de diagnose van de ziekte van Crohn gekregen hebt, dan hebben we hier drie tips voor jou. Eerst zullen we de ziekte zelf bespreken.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische auto-immuunziekte. De oorzaken van deze ziekte zijn echter nog steeds onduidelijk. Men beweert dat het mogelijk genetische oorzaken heeft. Het zou ook door een bacterie kunnen veroorzaakt zijn die jouw lichaam niet aankan.

Leven met de ziekte van Crohn betekent dat je darmen een reactie veroorzaken op onbekende actieve elementen. Dit veroorzaakt een ontsteking in een deel van het verteringskanaal. Toch zijn de distale kronkeldarm en de dikke darm het vaakst aangetast.

We bevelen ook dit artikel aan:
Wat is de ziekte van Crohn?

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn?

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn

De symptomen variëren afhankelijk van de zone van het verteringskanaal die aangetast is. Dit zijn de voornaamste symptomen:

 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies van eetlust, gewichtsverlies
 • Diarree
 • Koorts

Soms zijn de symptomen intenser. Ze worden dan erger of gaan gepaard met andere symptomen zoals de volgende:

 • Gewrichtspijn en ontsteking
 • Ontsteking van de ogen
 • Bloed in de stoelgang
 • Zweren in de mond
 • Uitslag
 • Constipatie
 • Wonden rond de anus

Meestal verdwijnen de symptomen na enkele dagen. De duur is echter afhankelijk van de ernst van de ziekte. Sommige mensen ervaren het alleen gedurende enkele dagen per jaar. Andere mensen hebben om de drie maanden of zelfs regelmatiger uitbarstingen.

Dit zijn de complicaties die kunnen optreden:

Deze ziekte is niet levensbedreigend. Toch vereist leven met de ziekte van Crohn soms een chirurgische ingreep om de symptomen te verlichten. Mensen met de ziekte van Crohn lopen bovendien een groter risico op darmkanker. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat je het onder controle houdt.

Al deze aspecten beïnvloeden de persoon op psychologisch en lichamelijk vlak. Wanneer een ontsteking opspeelt, zullen ze zich vaak thuis afzonderen. Hun leven verandert bovendien.

Ze kunnen niet gaan werken of met andere mensen omgaan. Uit schaamte of onzekerheid kunnen ze eigenlijk niets doen waarbij ze het huis moeten verlaten.

Leven met de ziekte van Crohn

Voor de ziekte van Crohn is er nog geen genezing. Toch kan je het onder controle houden. Leren leven met de ziekte van Crohn is de sleutel om je levenskwaliteit te verbeteren en zolang mogelijk gezond te blijven.

Als je de ziekte van Crohn hebt, dan zijn hier enkele tips die je moet onthouden.

1. Leer jouw ziekte kennen

Leer jouw ziekte kennen

Als je op een goede manier met je ziekte wil omgaan, dan moet je deze goed kennen. Lees erover en zorg dat je geïnformeerd bent. Ook jouw arts kan hierbij een grote hulp zijn. Stel hem vragen en vertel hem waarover jij je zorgen maakt.

Betrek ook je familie en je vrienden erbij. Zorg dat ook zij geïnformeerd zijn zodat ze beter kunnen begrijpen wat je doormaakt. Ze kunnen jou dan ook helpen wanneer het nodig is.

Je zal je veel beter voelen wanneer je met de steun van je dierbaren met een ziekte moet omgaan. Ze zullen er voor jou zijn wanneer je het moeilijk hebt. Dat kan zowel op lichamelijk of emotioneel vlak zijn.

2. Leer hoe je met stress kan omgaan

Leer hoe je met stress kan omgaan

Stress is niet de oorzaak van de ziekte van Crohn. Toch kan het wel symptomen uitlokken. Jouw geest heeft veel macht over hoe jij je lichamelijk voelt. Zorg er dus voor dat stress en zorgen jou niet overmannen.

Probeer activiteiten te doen die jou laten ontspannen en voor een positieve geest zorgen. Dit zijn enkele voorbeelden:

Ook dit is een interessant artikel:
De ziekte van Crohn behandelen met het juiste dieet

3. Leer naar jouw lichaam luisteren

Leer naar je lichaam luisteren

Jouw lichaam praat voortdurend tegen jou. Luister ernaar! Leer hoe je de signalen kan lezen die jouw lichaam jou geeft. Schenk ook aandacht aan de prikkels in je omgeving wanneer je lichaam dit doet.

Je moet bijvoorbeeld letten op hoe jij je voelt na het eten van bepaalde voeding. Je kan dan bepalen of het wel of niet oké is om het te eten.

Maak een lijst van voedingsmiddelen die jouw lichaam niet verdraagt. Vermijd ze dan tegen elke prijs. Volg een evenwichtig voedingspatroon en de aanbevelingen die jouw arts geeft omtrent voeding.

Jij hebt de controle over je geest en je lichaam. Laat niet toe dat de ziekte je leven overneemt. Leer hoe je kan leven met de ziekte van Crohn.

Als je je niet goed voelt, neem dan de medicatie die jouw arts voorgeschreven heeft. Ga wandelen, luister naar muziek of doe iets dat je geest zal ophelderen.

Je hoeft ook niet beschaamd te zien over je ziekte. Leid je leven zo normaal mogelijk. Geef ook altijd voorrang aan je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sans, M. (2006). Enfermedad de Crohn. Gastroenterologia y Hepatologia. https://doi.org/10.1157/13098296
 • Méndez Gutiérrez, T. H. (2010). Enfermedad inflamatoria intestinal. Enfermedad de Crohn. Revista de Gastroenterolog??A de M??Xico.
 • Ballester, M., Boscá, M., & Mínguez, M. (2016). El vivir con la enfermedad de Crohn. Crohn’s & Colitis Foundation of America. https://doi.org/10.1364/OL.34.003268

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.