Leer naar je lichaam te luisteren

· 16 augustus 2016

Je kunt hetgeen je lichaam je probeert te vertellen niet negeren. Je lichaam biedt namelijk alle antwoorden voor wat je voelt. Onderdruk je emoties niet: luister naar je hart en laat je hart schitteren.

Veel aandoeningen worden veroorzaakt door, of zijn een direct gevolg van, een opeenstapeling van emoties die ontstaat wanneer je je emoties voor lange tijd onderdrukt. Tegenwoordig hebben we onszelf aangeleerd om voortdurend alert te zijn. Dit voorkomt dat we ons werkelijk bewust zijn van wat er gaande is in ons lichaam.

Je moet luisteren naar je lichaam. Dit is namelijk de plek waar alle antwoorden op je onrust en gepieker verborgen zitten, op die kwellende pijn die je voelt, de gedachten waar je je zorgen overmaakt, de spijt die je hebt of het genezingsproces waar je geen aandacht aan geeft.

Zo is je spijsvertering bijvoorbeeld je tweede brein. Het handelt onafhankelijk van de rest van je hersenen. Deskundigen concluderen dat 95% van de serotonine die in het lichaam vrijkomt geproduceerd wordt voor het spijsverteringssysteem.

Dit is een van de vele redenen waarom je de manier waarop je je lichamelijke behoeftes verwerkt verder moet ontwikkelen. De gevoelswereld is zo immens, dat het veel te simpel zou zijn om te proberen hier een gids voor te maken die je door je gevoelens heen kan leiden.

Nekpijn

Dus, waar zullen we beginnen?

Begin met de eenvoudige dingen. Als je moe bent, rust dan uit. Als je voelt dat je naar de wc moet, ga dan. Als je de behoefte hebt om te huilen, gewoon doen. Let op je reacties, je ademhaling en je hart. Luister naar je innerlijke zelf.

Tijdens het lezen van deze zinnen is je ademhaling bijvoorbeeld sneller of langzamer geworden. Wat voel je? Of lees bijvoorbeeld eens iets over maag-darmproblemen of over je menstruatiecyclus. Roept dit bepaalde gevoelens bij je op?

Je moet jezelf de kans geven om te begrijpen hoe je lichaam zich voelt en hier naar luisteren. Als je benen gevoelloos zijn geworden, dan moet je wellicht even opstaan en een beetje lopen om je lichaam in beweging te brengen.

Je moet de inherente wijsheid van je lichaam erkennen en hierop vertrouwen. Het is vrij ontmoedigend om te zien hoe we als mensen, na jarenlange evolutie, ons gevoel hebben losgekoppeld van onze lichamelijke behoeften.

Je hoeft niet eens precies te weten wat er in je lichaam gaande is om hier op te kunnen reageren. Of beter gezegd, je hoeft niet te weten waarom je hart sneller is gaan kloppen of waarom je behoefte hebt om te huilen of waarom je ineens last hebt van kramp.

Dit begrip zal komen nadat je jezelf hebt toegestaan om te voelen wat je voelt. Dit proces doet zich gelijktijdig voor in je lichaam en geest. Daarom is het met name belangrijk om jezelf de kans te geven om elk gevoel dat er in je opkomt te ervaren.

Lichaam

Zodra je bent begonnen om het ongemak, de angst of welk ander gevoel dan ook te gaan ervaren, zal het veel minder ingewikkeld zijn om dit gevoel uit te werken.

Doe je ogen dicht en gun jezelf een momentje de tijd om na te denken over wat er zojuist in de afgelopen paar uur of in de afgelopen dagen is gebeurd. Dit zal je vast en zeker wel een aanwijzing geven voor waarom bepaalde symptomen zich voordoen.

De fundamentele steunpilaar voor genezing

Als je de eerste boodschap die je lichaam je wil geven niet onder ogen komt, dan zal de tweede boodschap als bliksem op je inslaan. 

Je gevoelens en emoties zijn bedoeld om je te helpen bewust te leven, om deel uit te maken van je eigen levenservaringen en om op je lichamelijke wijsheid te leren vertrouwen.

Je zou kunnen zeggen dat je jezelf, met verloop van tijd, hebt losgekoppeld en dat je je vermogen om jezelf waar te nemen hebt ondermijnd. Hierdoor heb je uiteindelijk het gevoel gekregen dat je je voortdurend in een noodsituatie bevindt die onmiddellijk je aandacht nodig heeft.

Het gevolg hiervan is dat je de dingen die werkelijk belangrijk zijn uitstelt, zoals het verzorgen van je pijn of je emoties. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam steeds harder en harder zal gaan spreken om je aandacht te pakken te krijgen. Dit kan natuurlijk uiteindelijk nog veel ernstigere gevolgen hebben voor je gezondheid.

Verdriet en pijn, je grote bondgenoten

We hebben onszelf aangeleerd te denken dat we altijd goed gehumeurd moeten zijn, dat we altijd een goed gevoel over het leven zouden moeten hebben. En toch zijn we nog steeds niet in staat geweest om te begrijpen wat werkelijk belangrijk is: voelen.

Je zou je verdriet of pijn niet aan de kant moeten zetten of moeten onderwaarderen. Dit zijn namelijk twee van de grootste leermeesters die onze aard ons biedt om ons te helpen door het leven te gaan.

Het ontkennen of negeren van deze emoties is een culturele reactie die ons met de jaren is opgelegd. Je hebt bijvoorbeeld nooit geleerd dat je een inherent vermogen hebt om pijn recht in de ogen te kijken en dat je lichaam precies weet hoe het dit moet doen.

In werkelijkheid is huilen slechts een andere manier om je energie te sturen en je lichaam te begrijpen. Daarom zou je je tranen ook niet moeten onderdrukken.

Vrienden

Het is interessant om te zien hoe we onszelf hebben aangeleerd de noodzaak om onze gevoelens volledig uit te drukken te ontkennen door meteen te grijpen naar medicijnen of zelfs door te gaan sporten. Door dit te doen komt er namelijk endorfine vrij in je lichaam, hormonen die tranen onderdrukken en voorkomen dat je deze gevoelens kunt sturen.

Om een goed beeld te krijgen van wat dit inhoudt, bestaan tranen van verdriet en tranen van geluk uit andere stoffen en worden ze opgewekt door verschillende hormonen, alsook om verschillende redenen. Daarom is het zo belangrijk om die tranen gewoon te laten vloeien wanneer je lichaam hierom vraagt.

Wanneer je jezelf toestemming geeft om deze emoties vrij te laten, zullen je lichaam en ziel schoner aanvoelen. Zowel geluk als verdriet helpen om het leven te verwerken. Dit zal mentale duidelijkheid scheppen. Vaak realiseert iemand zich namelijk net te laat wat er gedaan had kunnen worden of hoe hij op een bepaald moment had moeten handelen.

De pijn die een einde maakt aan pijn

Vaak denken we dat een leven vol inspanning en opofferingen meer eer verdient dan een leven vol geluk. Het klinkt erg hard wanneer je het zo zegt. Daarom zou je ook eens moeten nadenken over de druk die je op jezelf legt.

De waarheid is dat de enige weg naar emotionele vrijheid zich pas zal openbaren wanneer je in staat bent om een proces waar te nemen dat je al praktisch vanaf je geboorte aan het begraven bent. Om dit te kunnen doen zul je je emotionele last wat lichter moeten maken en een stap moeten zetten in de richting van een nieuwe houding die je zal helpen om gezondere emoties voor jezelf te ontwikkelen.

Of liever gezegd: wat werkelijk belangrijk is, is dat je niet langer wegrent voor dat wat er gaande is in je lichaam en dat je jezelf in staat begint te stellen om die dingen op te lossen die je al zolang aan het begraven bent.