Waarvoor kun je probiotica gebruiken?

Velen weten nog steeds niet waarvoor probiotica zijn bedoeld. Deze culturen van gezonde bacteriën zijn één van de beste supplementen geworden om de voordelen van een gezond dieet te vergroten.
Waarvoor kun je probiotica gebruiken?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waarschijnlijk heb je al meerdere malen gehoord dat het belangrijk is om je bacteriële darmflora te beschermen en ‘voeden’ om je lichaam gezond te houden. Hiervoor kun je probiotica gebruiken. Weet je echter wat probiotica zijn en waar ze voor dienen?

Het stimuleren van de levende culturen die aanwezig zijn in je darmen is een van de beste bondgenoten geworden om te voorkomen dat pathogenen zich vermenigvuldigen, wat de gezondheid van je darmen en je immuunsysteem kan beïnvloeden.

Sterker nog, probiotica spelen ook een belangrijke rol bij de synthese van bepaalde essentiële voedingsstoffen en voor het behoud van een goede spijsvertering. Bovendien creëren ze een beschermende barrière tegen infecties en verminderen ze bepaalde ontstekingsprocessen.

Hoewel ze van nature in het lichaam aanwezig zijn, zijn probiotica ook aanwezig in bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen of zuivelproducten. Ze zijn tegenwoordig echter ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. Weet jij welke voordelen probiotica bieden? Lees verder om hier alles over te weten te komen.

Wat zijn probiotica?

De term ‘probiotica’ is de laatste tijd erg populair geworden, doordat probiotica bekend zijn gaan staan als essentiële aanvulling op een gewoon dieet. Het woord ‘probioticum’ betekent letterlijk ‘ten gunste van het leven’. Het heeft deze betekenis te danken aan de voordelen die probiotica bieden voor je gezondheid.

Je kunt probiotica gebruiken in de vorm van gefermenteerd voedsel

Probiotica zijn in wezen ‘goede’ bacteriën en schimmels, die door het maagdarmkanaal naar de dikke darm en de dunne darm gaan. Hoewel veel mensen bacteriën met ziektes associëren, is hun functie in dit geval juist precies het tegenovergestelde.

Doordat ze een overmatige groei van infectieuze micro-organismen helpen te voorkomen, zijn deze bacteriën de sleutel tot het voorkomen van de ontwikkeling van vele ziekten. De meest voorkomende van deze bacteriën die goed zijn voor mensen, zijn lactobacillus en bifidobacterium.

Waarvoor kun je probiotica gebruiken?

Je maagdarmkanaal bevat ongeveer 400 bacteriesoorten die in de darmflora of biota tot leven zijn gekomen. De voornaamste functie van deze bacteriën is om het lichaam te beschermen tegen de proliferatie van pathogenen, die voor verschillende dingen belangrijk zijn.

Maar probiotica regelen ook de differentiatie van epitheelcellen en vergemakkelijken bepaalde metabole processen en de productie van vitamines. Daarom is het belangrijk om een ​​’gezonde’ darmflora te hebben.

Probiotica zijn de belangrijkste bron van deze ‘levende culturen’ en de beste manier om de darmflora te herstellen als deze is aangetast als gevolg van een infectie, ziekte of het gebruik van antibiotica. Dus … waarvoor kun je probiotica gebruiken?

 • Het regelen van de reactie van je immuunsysteem in de darmen en het verminderen van je gevoeligheid voor voedselallergieën.
 • Om energie op te wekken, vanwege hun vermogen om onverteerbare koolhydraten te fermenteren en de absorptie van monosacchariden te verbeteren.
 • Om de opname van water en mineralen in de dikke darm te verbeteren.
 • Het optimaliseren van de metabole functie en het voorkomen van obesitas en diabetes.
 • Het bestrijden van verschillende ziektes van het spijsverteringsstelsel (diarree, prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn).
 • Om de stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen.
 • Het behandelen van vaginale infecties en urineweginfecties.
 • Om de gehaltes slecht cholesterol en triglyceriden te verlagen.
 • Om de gezondheid van je mond te beschermen tegen virussen en bacteriën.
 • En om je algehele gezondheid en humeur te verbeteren.
Probiotica gebruiken om de darmgezondheid te verbeteren

Hoe kun je probiotica binnenkrijgen?

Nu je weet waarvoor je probiotica gebruiken kunt, zou het ook handig zijn om te weten hoe je deze gunstige bacteriën binnen kunt krijgen. Laten we daarom eerst een paar natuurlijke opties bekijken en dan de mogelijkheid van ‘biotherapeutische probiotica’ bespreken.

Natuurlijke probiotica

Natuurlijke probiotica kun je binnenkrijgen door voedsel te consumeren dat is onderworpen aan een fermentatieproces. Dit houdt namelijk in dat bepaalde bacteriën de oorspronkelijke samenstelling van het voedsel hebben veranderd om ze beter verteerbaar te maken en zo een hogere concentratie aan voedingsstoffen af te geven.

De meest populaire opties zijn:

 • Kefir
 • Gewone yoghurt
 • Kombucha
 • Brooddeeg
 • Augurken
 • Tempeh
 • Zuurkool
 • Kimchi
 • Miso soep

Biotherapeutische probiotica

Probiotica gebruiken in de vorm van capsules

Niet alle mensen slagen er echter in om voldoende probiotica binnen te krijgen via hun dieet. Nu je hebt gezien hoe belangrijk probiotica kunnen zijn voor je gezondheid, zou je daarom kunnen overwegen om er een supplement van in te nemen als je denkt dat je er niet genoeg van binnenkrijgt.

Omdat veel mensen willen profiteren van de voordelen die probiotica bieden, zijn er verschillende supplementen van beschikbaar, zoals in de vorm van capsules, gels, poeders en andere vormen. Deze bevatten grote hoeveelheden micro-organismen van verschillende bacteriestammen.

Sommige bevatten veel probiotica, die de groei van goede bacteriën bevorderen. In veel gevallen zijn deze opties effectiever dan probiotica die je binnen kunt krijgen uit voedsel.

Samengevat…

Probiotica zijn een geweldige aanvulling voor mensen die spijsverteringsstoornissen hebben ontwikkeld als gevolg van een verandering in de pH van hun darmen. Tegelijkertijd kun je probiotica gebruiken om de ‘goede’ bacteriën die ziektes bestrijden, te versterken en te beschermen. Nu je weet wat probiotica zijn, zal je misschien meer gemotiveerd zijn om ze te consumeren en je gezondheid te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.