Natuurlijk gewichtsverlies met havermoutwater: feit of fictie?

Is natuurlijk afvallen met havermoutwater mogelijk? We vertellen je er alles over in dit artikel. Blijf lezen om meer te weten te komen!
Natuurlijk gewichtsverlies met havermoutwater: feit of fictie?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 05 november, 2022

Weinig voedingsmiddelen zijn zo gezond als havermout. In feite vertellen studies over dit graan (Engelse link) ons dat het werkt als een soort stofwisselingsregelaar. Bovendien kan het helpen bij de verzorging van hart en darmen, en vergeet niet dat het een goede bondgenoot is om af te vallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen besluiten om regelmatig minstens een glas havermoutwater in hun dieet op te nemen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zegt dat haver een van de gezondste voedingsmiddelen is die we kunnen vinden. Ze zijn een bron van energie en vitaliteit die we dagelijks op verschillende manieren in onze voeding moeten opnemen.

Om de eetlust te voeden en te verzadigen wordt deze beroemde volkoren haver, ook wel “de koningin der granen” genoemd, bovendien zeer aan te bevelen omdat ze gewichtsverlies kunnen ondersteunen. Hoe? Ontdek het hieronder.

De voordelen van havermoutwater

Een kom havermout per dag levert talloze gezondheidsvoordelen op.

1. Het kan het cholesterol verlagen en ons helpen voor onze hartgezondheid te zorgen

Een studie van de Universiteit van Kentucky (Engelse link) bevestigde eerdere onderzoeksconclusies dat het eten van havermout kan helpen het slechte cholesterol en de algemene cholesterolwaarden te verlagen, een van de belangrijkste risicomarkers voor hart- en vaatziekten.

Het is voldoende om op een lege maag een glas havermoutwater te drinken. De oliën die rijk zijn aan omega 6-vetzuren en linolzuur vormen de zogenaamde goede vetten en zijn verantwoordelijk voor de verlaging van het cholesterolgehalte.

2. Afvallen met havermoutwater is mogelijk omdat het weinig calorieën bevat

Volgens gegevens van het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (Engelse link)  bevat havermout heel weinig calorieën (363 kcal/100gram) en is het ook een verzadigend voedingsmiddel. Het bevat gezonde vetten, vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het is zonder twijfel een van de superfoods van vandaag!

Met dit in gedachten kan het drinken van havermoutwater een ideale manier zijn om je consumptie van frisdranken en industriële dranken die alleen maar suiker en lege calorieën leveren te verminderen.

3. Het draagt bij aan de bloedsuikerbeheersing

Havermout is een voedingsmiddel dat vaak wordt aangeraden aan mensen met diabetes. Dit komt omdat deskundigen (Engelse link) stellen dat de oplosbare vezels ervan de vertering van zetmeel zouden verbeteren en helpen de bloedglucosespiegel stabiel te houden, zodat pieken die zo gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes vermeden worden.

4. Het kan de spijsvertering helpen verbeteren

Havermoutwater kan helpen galzuren te verminderen, waardoor de darmtransit vergemakkelijkt wordt en constipatie voorkomen wordt. Bovendien worden de koolhydraten langzaam opgenomen, wat een verzadigd gevoel geeft dat perfect is om af te vallen en geen behoefte te hebben om tussendoor te eten of te veel te eten.

Misschien vind je dit ook interessant:
Gewoonten om spijsverteringsproblemen te voorkomen

Gewichtsverlies met havermoutwater: hoe werkt het?

De consumptie van havermout kan helpen om af te vallen als het in een goed dieet en een goede bewegingsroutine wordt opgenomen. Op zichzelf zal het niet al het extra gewicht wegwerken, en het zal ook geen wonderen verrichten. Daarom raden deskundigen altijd aan een goed dieet te combineren met lichaamsbeweging en andere gezonde leefgewoonten.

Wel kan havermoutwater helpen afvallen als het wordt geconsumeerd als vervanger van industriële dranken (zoals verpakte sappen, thee, gearomatiseerd water, frisdranken, enz.). Door het hoofdbestanddeel kan het helpen een verzadigd gevoel te geven dat eetangst en snacken tussen de maaltijden door en overeten tijdens de maaltijden kan helpen verzachten .

Bovendien heeft het een zekere diuretische werking en voorkomt daardoor de ophoping van vocht in het lichaam. Het is dus geen mythe: havermoutwater ─ zonder suiker of andere zoetstoffen ─ kan gewichtsverlies ondersteunen als het in een juiste strategie wordt opgenomen.

Hoe moet ik havermoutwater consumeren om gewichtsverlies te bevorderen?

Een kom havermout
Gewichtsverlies door havermoutwater is mogelijk zolang het deel uitmaakt van een gezonde voeding en routine.

Hoe vaak moet ik het consumeren?

Drink regelmatig een glas havermoutwater als onderdeel van een evenwichtige voeding, bij voorkeur vóór het ontbijt. Door dit te doen blijf je het grootste deel van de ochtend verzadigd en krijg je de energie en vezels die je nodig hebt om je dag te beginnen.

Je kunt ook proberen bij tussendoortjes nog een glas te drinken, maar vermijd het toevoegen van suikers of zoetstoffen.

Hoe moet ik het consumeren?

  • Neem een kop van deze graansoort, een kaneelstokje, en twee liter water.
  • Doe het graan met een glas water in een blender en meng tot je een glad mengsel krijgt.
  • Dan kun je de rest van het water, de kaneel, en een theelepel honing toevoegen. Als je ziet dat er nog wat sporen havermout in zitten, kun je het zeven.
  • Zet het water daarna in de koelkast om het de hele dag te kunnen bewaren.

Begin het ontbijt met een glas havermoutwater. Het is ook ideaal om voor de maaltijd te drinken, want het helpt je zowel vol als doorvoed te zijn.

We denken dat je dit misschien leuk vindt om te lezen:
Gezonde manieren om havermout te eten

Een voorbeeld van een dag die gewichtsverlies bevordert met havermoutwater

  • Ontbijt. Neem een glas havermoutwater, een appel, en een aftreksel.
  • Lunch. Neem een glas havermoutwater als drank. Een spinaziesalade met asperges en walnoten en een gebakken kalkoenfilet is een prima optie.
  • Tussendoortje. Neem een groene thee met een fruitsalade.
  • Avondeten. Neem nog een glas havermoutwater. Gebakken aubergine en bietenschijfjes met een kneepje citroensap is een lekker recept. Als toetje kun je een gebakken appel met kaneel eten.

Zoals je ziet is het belangrijkste om de dag te beginnen met een glas havermoutwater en het ook als drank in je maaltijden op te nemen. Je moet echter steeds bedenken dat je het evenwicht moet bewaren en niet te ver doorschieten. Als je vragen hebt, kun je het beste je vertrouwde voedingsdeskundige of huisarts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Digital Publishing Institute; 2015 Dec 10 [cited 2017 Sep4];7(12):10369–87. Available from: http://www.mdpi.com/2072-6643/7/12/5536.
  • Food Data Central. Oats. U. S. Department of Agriculture. Enero 2019.
  • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, et al. The Metabolic Effects of Oats Intake inPatients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients[Internet]. Multidisciplinary
  • Mirmoghtadaie, L., Kadivar, M., & Shahedi, M. (2009). Effects of succinylation and deamidation on functional properties of oat protein isolate. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.025
  • Mol, A. (2013). Mind your plate! The ontonorms of Dutch dieting. Social Studies of Science. https://doi.org/10.1177/0306312712456948
  • Nadal, K. L. (2017). Health at Every Size. In The SAGE Encyclopedia of Psychology and Gender. https://doi.org/10.4135/9781483384269.n275
  • Universidad de Kentucky. (2008). Oatmeal’s Health Claims Reaffirmed, Study Suggests. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080108102225.htm
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats andopportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol.2013;52(2):662–75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.