Gezonde manieren om havermout te eten

Havermout is echt gezond voor je lichaam en er zijn talloze manieren om het te eten. Leer meer in dit artikel!
Gezonde manieren om havermout te eten

Laatste update: 28 januari, 2021

Heb je ooit gehoord van de vele manieren waarop je havermout kunt eten? Havermout is een zeer populaire graansoort, zowel vanwege de uitstekende voedingswaarde als vanwege de bereidingsopties.

Havermout kan helpen bij het reguleren van spijsverteringsproblemen en draagt bij aan de energie die we de hele dag nodig hebben, naast vele andere grote voordelen. Het is dus een heel gezond product. In dit artikel zul je alle eigenschappen van havermout ontdekken, evenals de verschillende manieren om het te eten.

Voordelen van havermout

Havermout bevat eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine B-complex en mineralen (calcium, magnesium, zink en ijzer). Dankzij de voedingswaarde heeft havermout veel geweldige eigenschappen voor je gezondheid. Havermout:

 • verbetert de spijsvertering en voorkomt zure oprispingen en maagzweren.
 • helpt de darmbewegingen en bestrijdt dankzij het vezelgehalte constipatie zonder de darm te irriteren. Als gevolg hiervan is het een graansoort die veel beter is dan een andere geraffineerde bloem.
 • bevat vezels die helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
 • is zeer voedzaam en stimulerend op een manier die ons vitaliteit geeft. Deze eigenschap helpt ons in periodes van strijd en herstel. Het is heel goed voor atleten, kinderen en zwangere vrouwen, enzovoorts.
 • draagt havermout op een gezonde manier bij aan gewichtsverlies, dankzij de verzadigende aard en het lage vetgehalte. Je kunt het elke dag in gematigde hoeveelheden eten.
 • draagt bij aan het vergemakkelijken van de leverfunctie door het aminozuurgehalte, wat vervolgens de eliminatie van gifstoffen uit je lichaam vergemakkelijkt. Dit is essentieel om ziektes te voorkomen.
 • reguleert je zenuwstelsel en bestrijdt ziekten zoals angst, nervositeit, depressie, slapeloosheid en hyperactiviteit, enzovoorts.

Op welke manieren kun je havermout eten?

Je kunt havermout op veel verschillende manieren eten. Ontdek welke manieren dat zijn en begin te genieten van deze ontbijtgranen in allerlei recepten.

Rauw

Kommetje havermout

Ten eerste kun je de havermout gewoon eten als ontbijtgranen of in snacks of gekookt. Als je ervoor kiest om ze gewoon zo te eten, dan kun je ze roosteren en met gedroogd fruit combineren, zoals in deze heerlijke en gezonde granola. Havermout is zeer compleet en biedt een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen evenals essentiële vetzuren en vezels.

In sommige landen wordt havermout met wat melk gegeten. Als je ze echter rauw eet, dan hebben sommige mensen last van zwelling en zure oprispingen. In dit geval moeten ze heel goed worden gekauwd.

Havermeel

Havermeel, dat wordt verkregen door dit graan te malen, is een perfect ingrediënt in onze recepten. Het is een veel voedzamere keuze dan tarwebloem en biedt een goede smaak in recepten.

Mensen met coeliakie en mensen die geen gluten kunnen verdragen kunnen havermeel gebruiken om te koken. (Zolang het glutenvrij geoogst en verwerkt is natuurlijk!) Je kunt met havermeel van alles bakken zoals:

 • koekjes
 • cakes
 • muffins
 • brood
 • wafels
 • et cetera

Smoothies en crèmes

Smoothies met havermout

Als je extra romigheid en consistentie aan fruitsmoothies toe wilt voegen, dan hoef je er alleen een beetje havermout bij in de blender te doen. We raden aan om de havermout van tevoren te koken of eerst een paar uur te laten weken.

Deze romigheid treedt op vanwege een specifieke soort oplosbare vezel die in combinatie met het water gelatineus wordt. Dit is namelijk zeer gunstig voor je darmen en voor een goede gezondheid in het algemeen.

Melk en room

Als je op zoek bent naar een alternatief voor koemelk in verband met lactose, dan kun je voor een haverdrank kiezen. Het is tegenwoordig ook heel gemakkelijk om het in supermarkten te vinden en daarnaast kun je het thuis gemakkelijk bereiden.

Je kunt ook room van havermout maken. Dit is een dikke en geconcentreerde haverdrank, die we onder andere kunnen gebruiken  room te vervangen die in sauzen, desserts en dergelijke wordt gebruikt.

Havermoutwater

Manieren om havermout te eten

Havermoutwater is een populaire en eenvoudige remedie om gemakkelijk gewicht te verliezen. Het kan namelijk een zeer effectieve aanvulling zijn om af te vallen, kwalen te verminderen of het lichaam te reinigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.